Dodaj do ulubionych

czy warto wziąć adwokata ??

03.12.10, 21:34
Wkrótce składam papiery do sądu ws. ustalenia ojcostwa, alimentów i ograniczenie praw ojcu mojego dziecka. Wiem, że on przyjdzie z adwokatem. Potrafię mówić, ale boję się, że ta adwokat tak zbałamuci to co mówię, że nie dam rady sad O alimenty już nie tyle mi chodzi co o ograniczenie praw. Ojciec małego chce się niby z nim widywać, ale płacic już nie... Ponadto to osoba z powaznymi zaburzeniami psychicznymi, agresywna, na co są dowody [pobicie ojca co skończyło się "zawiasami", matka wzywała policje kiedy ja dusił, leczył się psychiatrycznie, niestety bezskutecznie]. Koszt pomocy adwokata- ok 1000 zł w moim mieście[podejrzewam, że 1 rozprawy plus napisanie wniosku]. Pożyczyłabym te pieniądze, bo to sprawa "życia i smierci", ale zastanawiam się jak sąd patrzy na adwokata biednej samotnej mamy?? Czy zrozumie jak ważne dla niej jest wygranie sprawy czy raczej- skoro ma kasę na mecenasa to na dziecko tez powinna...

Zwlekam z tym cały czas, ponieważ ex zobowiązał się płacić 400 zł miesięcznie na synka. Niestety nie doatałm od niego ani grosza, a mały ani misia z kiosku kiedy odwiedzał go w szpitalu. Musze więc zacząć działać.

Obserwuj wątek
    • yo-anna84 Re: czy warto wziąć adwokata ?? 04.12.10, 11:35
      Jeżeli boisz się sprawy i czujesz się niepewnie (w szczególności na sali sądowej) to adwokat to dobre wyjście.

Nie ma takiej zależności, że Sąd przyjście z adwokatem będzie oceniał jakoś negatywnie.
      Każdy ma prawo przyjść ze swoim pełnomocnikiem.
      • poshlady Re: czy warto wziąć adwokata ?? 04.12.10, 12:14
        Boje się, ale szkoda mi tych pieniędzy. Boję sie głownie jego adwokata, taka osoba, doświadczona zapewne potrafi kruczkami podważać to co ja mówię i pewnie obciążać czymś mnie... Z drugiej strony jeśi skorzystałabym z pomocy prawniaka to pewnie on mówiłby to co ja zamierzam.

Może spróbuję najpierw postarać się o adwokata z urzędu.
        dzięki serdeczne za odpowiedź!
    • annakate Re: czy warto wziąć adwokata ?? 04.12.10, 11:38
      jesli jesteś bystra i niebojąca, to daj spokoj z adwokatem
      poproś o pomoc w opiece społecznej - tam często mozna uzyskac wskazówki nawet nie będąc podopiecznym
      rozejrzyj się w organizacjach pozarządowych - jesli sa w Twoim mieście to idż, jeśli nie ma to skontaktuj sie telefonicznie, mailem - np. podeślij napisany pozew, niech Ci sprawdzą
      na rozprawę idz z osoba zaufania - czyli kimś, kto nie ma prawa głosu ale doda Ci otuchy i będzie patrzył wzrokiem bazyliszka na pozwanego
      przed rozprawą dokładnie przemyśł sobie i zanpotuj, co chcesz powiedzieć, żebys się nie pogubiła
      • annakate centrum praw kobiet 04.12.10, 11:41

www.cpk.org.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=91&Itemid=49
        • poshlady Re: centrum praw kobiet 04.12.10, 12:15
          dziękuję! na pewno skorzystam z pomocy droga mailową smile
      • zjedzmy_polaka Re: czy warto wziąć adwokata ?? 06.12.10, 23:22
        Ta, najlepiej pójść z mamusią, która będzie tylko przeszkadzała i co gorsza, wkurzy sąd, a wzrok bazyliszka nie pomoże, bo tu chodzi o kasę, Annakate. Tak, są prawnicy, którzy piszą pozwy i pisma procesowe, nie biorąc odpowiedzialności za to, co napisali, bo przecież nie występują na sali sądowej, tak więc nie polecam. Annakate chyba myli sąd z ochronką, ojciec dziecka zrobi z matki puszczalską, bo na tym polega obrona w takich sprawach. I nawet jak matka wygra proces, będzie po wielu samotnych bojach na rozprawach psychicznie złamana i zeszmacona i to dlaczego? Bo taniej będzie samemu. Po to jest zawodowy prawnik, żeby to on wziął na siebie taplanie się w błocie, którym raczej będzie obrzucana matka dziecka i argumentację prawną. Nie ma nic gorszego niż strona, która ma wynotowane na kartce artykuły z kodeksu.Warto wziąć adwokata.
    • my-koralik Re: czy warto wziąć adwokata ?? 05.12.10, 15:18
      Jestem w prawie identycznej sytuacji. Po pierwsze znalazłam sobie taniego adwokata. Kobieta wyjaśniła mi, że sprawa jaką zakładamy jest jedynie formalnością (nie ma tu żadnych par. na których można kogoś zagiąć), aczkolwiek ja jestem w takiej sytuacji, ze szukanie w necie, jazda do sadu z wnioskami, pozwami jest wykluczona ponieważ z 4 miesięcznym dzieckiem w takie śniegi to niemożliwe a nie mam nikogo kto mógłby się zając mały. Zawsze w pozwie można napisać, ze wnosisz o zwrot kosztów (czyli też wynagrodzenie adwokata) nie wiem jak jest w sytuacji gdy obie strony mają pełnomocników, ale przegrany ponosi cześć kosztów (faktycznie ściągniesz jeśli palant pracuje itp. bo później komornik etc.). Jestem osobą, która nie jest wygania jak przedstawiciel handlowy czy medyczny i wiem, ze w sądzie miałabym problemy z emocjami a mój "dawca" zrobi i powie wszystko, żeby uprzykrzyć mi życie.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka