em.haa 12.03.11, 21:31 Co się dzieje w przypadku kiedy ojciec nie stawi się na sprawę, ani na 1 ani na 2 w ogóle by się nie stawiał. Jak wtedy działa sąd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 22:39 Formalnie na 3 braku stawiennictwa sad wydaje wyrok zaocznie na korzysc matki tj. ustala ojcostwo i zasadza okreslone alimenty. Lepiej jednak dolaczyc pismo procesowe, w ktorym prosi sie o zaoczne wydanie wyroku w wprzypadku kiedy pozwany nie stawi sie na rozprawe! Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 23:12 Mam to w pozwie uwzględnione. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 23:45 Rozumiem, ze jeszcze nie zlozylas pozwu? jesli tak, to owszem powinnas to ujac! Ponadto, powinnas wsponiec o chorobie swojego dziecka, wydatkach dodatkowych z tego tytulu itp... Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 23:47 Złożyłam pozew 2 miesiące temu prawie, uwzględniłam chorobę. Koszty będą na sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 23:52 Przepraszam znoe nie doczytalam... jesli masz to w pozwie uwzglednione, to formalnie na 3 roprawie Sad wydaje wyrok tzw.zaoczny.... Roznie to bywa, czasami nie wydaje, a wtedy masz przeslanke do tego, zeby wniesc apelacje jesli w koncu zapadnie wyrok jakis nie korzystny dla Ciebie! Ja, osobiscie napisalabym dodatkowo tuz przed kolejna rozprawa ,,pismo procesowe powudki" W ktorym poprosilabym o ten stan rzeczy dodatkowo argumentujac to: ciezkim stanem zdrowia dziecka, oplatami za tym idacymi itp".... Sady czesto nie czytaja wszystkiego bardzo dokladnie i przeoczyc moga istote sprawy! To napewno nie zaszkodzi, a moze pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 00:04 Poczekam na pierwszą sprawę nie mam czasu latać po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 15.03.11, 12:03 zjawa1 napisała: Ja, osobiscie napisalabym dodatkowo tuz przed kolejna rozprawa ,,pismo procesowe powudki" Powudki? Tak, napiszesz a potem całe biuro padawcze będzie rechotać, potem sekretariat a na końcu wysoki sąd Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 23:55 Tylko zrob to po 2-gim jego niestawiennictwu!!!! Nie wiem jak wyglada u Ciebie clal sytucja? Czy juz odbyly sie jakies rozprawy itp. Napisz sobie gotwe pismo i po 2-giej rozprawie, jesli nie stawi sie znow, od razu dolacz pismo! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 12.03.11, 23:57 Dodatkowo w miedzy czasie mozesz jeszcze osobiscie listem poleconym( zapotwierdzeniem odbioru) wyslac do niego info o rozprawie.Wtedy dolaczasz jako dowod swje starania w celu poinformowniago o rozprawie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 00:06 Zaraz dojdzie do tego, że będę musiała mu wysłać zaproszenie do sądu i dołączyć kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 00:11 Nie przesadzaj! Dla dobra sprawy robi sie wiele rzeczy Ja osobiscie nie mialam takiego problemu, ale walczylam o to zeby odebrac wladze rodzicielska i udalo sie bez wiekszych oporow! Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 08:21 Od ponad 2 miesiący jestem z dzieckiem w szpitalu i nie wiem ile jeszcze będę, jakoś nie widzi mi się latać i załatwiać nad programowe rzeczy, tym bardziej że szpital jest w innym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 00:05 Pierwsza sprawa będzie za 2 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 00:09 No, to poczekaj spokojnie! Dlaczego zakladasz z gory, ze go nie bedzie? Mozesz sie zdziwic... Pamietaj, ze przy tego typu sprawach Sad pyta czasmi czy chcesz: Uznania ojcostwa czy jednak ustalenia. Jesli nie chcesz, zeby mial wladze rodzicielska na dzieckiem to badz za ustaleniem, jesli natomiast chcesz by mial prawa jakies tam rodziscielkie, a on przejawia takie checi to badz za uznaniem ojcostwa! Uznanie to jak pojscie do USC.... Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 08:19 Bo nie odpowiedział na mój pozew, ma wyłączone tel. Nie ma z nim żadnego kontaktu i nie wiem czy nie wyjechał za granicę. Jak się stawi to fajnie, lepiej dla mnie. On nie przejawia żadnych chęci więc było by dobrze gdyby nie miał tej władzy Ale najbardziej mi zalezy żeby córka miała w papierach OJCA a nie kogoś kto nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 13.03.11, 10:10 zjawa1 napisała: > Jesli nie chcesz, zeby mial wladze rodzicielska na dzieckiem to badz za ustalen > iem, jesli natomiast chcesz by mial prawa jakies tam rodziscielkie, a on przeja > wia takie checi to badz za uznaniem ojcostwa! Nie ma to zadnego zwiazku z wladza rodzicielska, wladze rodzicielska nie nadaje sad..wladza rodzicielska wynika z faktu bycia rodzicem (z chwila uznania ojcostwa lub ustaleniaw sadzie, ze jest ojcem dziecka) mozna ja tylko odebrac/ograniczyc/zawiesic. Prawo jest zywe, zmienia sie.. psze pani. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 baltycki 13.03.11, 12:57 Jesli masz tak razace braki w podstawie prawa rodzinnego to lepiej zamilcz!!!!!! Debilizmy takie wypisujesz, ze glowa boli! Ja rozumiem trudnosci interpretacj prawa w Twoim przypadku, wiec wytlumacze to jak d... Jesli ustalone zostaje sadownie rodzicielstwo, to zgodnie z prawem Sad nie moze ograniczyc, odebrac praw do dziecka, bo automatycznie takim wyrokiem nie ma ich nadanych! Ograniczyc moze wtedy tylko gdy dziecko zostalo ,,Uznane" przez ojca a nie wtedy gby sadownie ustalano je! To dwie rozne sytuacje! I na przyszlosc doczytaj zanim sie osmieszysz! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: baltycki 13.03.11, 13:03 Dodm jeszcze, bo jakosc ze zrozumieniem u ciebie Ciezko i zeby nie bylo niedomowien!!!! Jesli jest uznanie, to ojciec automatycznie wra z tym momentem posiada cala wladze rodzicielska!!!!! Jesli jest ustalenie, to ojciec nie posiada rzadnej wladzy rodzicielskiej, chyba ze gl. na zyczenie matki i checi ocja, sad nadaje mu taka wladze, a wiec prawa rodzicielskie! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: baltycki 13.03.11, 13:05 Polecam ten link w celu douczenia sie podstaw www.brpo.gov.pl/index.php?md=1024 Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: baltycki 13.03.11, 13:16 A możesz troszkę grzeczniej? Nie musisz tu nikomu niczego wykrzykiwać. Biorąc pod uwagę że Pan Bałtycki już nie raz mi pomógł i trafnie doradził to Twoje szczekanie nie ma tu żadnego znaczenia, a poza tym to co wypisywałaś w wątki "Skarga na lekarza" w znacznym stopniu obniża Twoją wiarygodność i wiedzę na każdym polu. I nie wykłócaj się w moich wątkach bo wpadam do domu na pare chwil i nie mam ochoty wygrzebywać istotnych informacji między Twoimi pyskówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Szanowna zjawo. 13.03.11, 13:20 Artykuly nalezy czytac do konca! A na koncu napisano.... Wykorzystana literatura: 1. H. Ciepła, B. Czech, T. Domińczyk, S. Kalus, K. Piasecki, M. Sychowicz, Kodeks rodzinny i opiekuńczy z komentarzem, Warszawa 2000, 2. J. Ignatowicz, Prawo rodzinne, Warszawa 2000, 3. J. Winiarz, Prawo rodzinne, Warszawa 1996. Stan prawny na dzień: 30 czerwca 2006 r. zjawa1 napisała: > Polecam ten link w celu douczenia sie podstaw Polecam sledzic K.R.iO. i zmiany w nim zachodzace (zanim pani kolejny raz wyglupi sie) To co bylo prawem w roku 2006 nie musi (i nie jest) prawem w roku 2011 bez pozdrowien. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Szanowna zjawo. 13.03.11, 13:25 Spóźniłam się Uciekam do dziecka i jeszcze skorzystam z Pana podpowiedzi przed pierwszą sprawą która jest 25go marca POZDRAWIAM. MAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Szanowna zjawo. 13.03.11, 13:28 a w sygnaturce nie powinno byc.. Gaja, corka Mai? ))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Szanowna zjawo. 13.03.11, 13:40 Ty udajesz takiego durnia czy faktycznie taki jestes? Znajdz odpowiednie paragrafy, a nie powoluj sie na publikacje bezpodstawnie twierdzac, ze sa przestazale Jestes jak czek bez pokrycia niestety! Wytlumazce jeszcze raz, bo naprawde ciezko myslisz! Uznanie ojcostwa rodzic automatycznie posiada wladze rodzicielska, ktora sad ewentualnie moze okraniczyc lub calkowicie odebrac! Ustalenie ojcostwa- ojciec nie nabywa praw rodzicielskich chyba, ze nada mu je czesciowo lub w calosci Sad! Udowodnilam Ci, ze glupoty wypisujesz wiec skoncz zanim jeszcze bardziej sie osmieszysz! Art 93 nie ulegl zmianie i ma sie dobrze od lat 60-tych! www.przetargi.pl/prawo/kodeks_rodzinny_i_opiekunczy/?nr=11 Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Szanowna zjawo. 13.03.11, 14:02 tak to jest gdy K.R.i O. szuka sie na.... przetargach )))))))) od 01.01.2001 do 12.06.2009 art. 93 § 1. Władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom. § 2. Jednakże w razie sądowego ustalenia ojcostwa władza rodzicielska przysługuje ojcu tylko wtedy, gdy przyzna mu ją sąd w wyroku ustalającym ojcostwo. Sąd opiekuńczy może ojcu przyznać władzę rodzicielską także po ustaleniu ojcostwa. od 13.06.2009 zmieniony przez: Dz.U. 2008.220.1431 art. 93 § 1. Władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom. § 2. Jeżeli wymaga tego dobro dziecka, sąd w wyroku ustalającym pochodzenie dziecka może orzec o zawieszeniu, ograniczeniu lub pozbawieniu władzy rodzicielskiej jednego lub obojga rodziców. Przepisy art. 107 i art. 109-111 stosuje się odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Pomoge pani zjawie:-) 13.03.11, 14:19 jezeli w pani K.R.iO. znajdzie sie ostatnia zmiana.. art. 96-1 Osobom wykonującym władzę rodzicielską oraz sprawującym opiekę lub pieczę nad małoletnim zakazuje się stosowania kar cielesnych. to na pewno bedzie on aktualny na przetargach tego art. brak )))) Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: baltycki 13.03.11, 13:24 Link który podałaś i na który się powołuje jest nieaktualny w pewnej części. "Stan prawny na dzień: 30 czerwca 2006 r." Doczytaj doucz się i przeproś PANA BAŁTYCKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 13.03.11, 13:42 Skoro jestes taka zadowolona z pana Baltyckiego, to nich dalej Ci pomaga.... Jak juz bedziesz po rozprawie oczekuje przeprosin na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeolga111 Re: baltycki 14.03.11, 02:12 zjawa1 napisała: > Jesli masz tak razace braki w podstawie prawa rodzinnego to lepiej zamilcz!!!!! > ! Debilizmy takie wypisujesz, ze glowa boli! > Ja rozumiem trudnosci interpretacj prawa w Twoim przypadku, wiec wytlumacze to > jak d... > Jesli ustalone zostaje sadownie rodzicielstwo, to zgodnie z prawem Sad nie moz > e ograniczyc, odebrac praw do dziecka, bo automatycznie takim wyrokiem nie ma i > ch nadanych! > Ograniczyc moze wtedy tylko gdy dziecko zostalo ,,Uznane" przez ojca a nie wted > y gby sadownie ustalano je! > To dwie rozne sytuacje! I na przyszlosc doczytaj zanim sie osmieszysz! tak wlasnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabell Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 24.03.11, 11:34 baltycki- nie jest to prawdą to co napisałeś. Przy sądowym ustaleniu ojcostwa władza rodzicielska jest nadawana- lub nie- przez sąd. Tylko jeśli ojciec uzna dziecko, ma pełną władzę rodzicielską, którą sąd może ograniczyć lub odebrać na wniosek matki. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Sąd- ustalenie ojcostwa i alimenty 24.03.11, 12:12 mamabell napisała: > baltycki- nie jest to prawdą to co napisałeś. Przy sądowym ustaleniu ojcostwa > władza rodzicielska jest nadawana- lub nie- przez sąd. Ja rozumiem, ze mowicie na podstawie wlasnych doswiadczen.. ale to sa stare doswiadczenia, prawo nie stoi w miejscu, zmienia sie.. i wlasnie 12.06.2009 zmienilo sie.. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzyniecpruski Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 10:27 Jeśli jest rzeczywiscie tak, jak opisują to uczestnicy tej dyskusji to mamy dom czynienia z sytuacją, kiedy po kilkakrotnym nieodebraniu wezwania sąd zasądza alimenty i ustala ojcostwo w trybie zaocznym, bez wiedzy pozwanego. Oznacza to, że w zasadzie w majestacie prawa każdy może zostać wrobiony w dziecko i zmuszony do płacenia alimentów. Przecież ktoś może byc za granica, odłożnie chory, może nie zamieszkiwac pod adresem zameldowania. I co wtedy? Po powrocie np. z zagranicy dowiaduje sie, że ma dziecko z kobietą której nie zna i na oczy nie widział i jest ścigany przez komornika, uruchomionego przez przedśiebiorczą matkę. Tym sposobem można posądzić o ojcostwo dajmy na to Bila Gatesa, Rockefelera albo Kulczyka. I niech się potem martwi i udowadnia, ze to nie jego!!! Naprawdę to mozliwe, naprawdę zyjemy w państwie, które umozliwia taklie praktyki? Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 10:45 Nie histeryzuj. Matka musi uprawdpodobnic ojcostwo faceta, zeznania świadków itd. Jesli beda watpliwosci pozew zostanie przez sąd oddalony. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzyniecpruski Re: Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 10:53 Uprawdopodobnić? A cóż to za problem? Potwierdzi jej mamusia, przyjaciółka i sąsiadka, że widziała tego pana jak rozmawiał z nią przed domem. A jak rozmawiał tzn., że mógł mieć kontakt seksualny...Przecież pod łóżkiem nikt nikomu nie leży. W razie czego panie się wyprą i powiedzą, że sie pomyliły... To jest tak głupie prawo, że az nieprawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 11:26 Pławisz sie we własnym wzburzeniu. Sąd na pewno nie uczyni nikogo tatusiem, jesli nie udowodni sie, ze tym tatusiem jest, choc bez nadan DNA rzeczywiscie 100% dowodu byc nie moze. Sąd inaczej traktuje zeznania świadków po stronie powodki, trzymających jej stronę. Imho sprawa taka ma duze szanse na oddalenie. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 12:45 Znam przypadek z histerii poprzednika, ale to rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 12:45 Jeśli w pozwie mam napisane że poprzez badania DNA to tylko na tej podstawie bedzie uznane lub jw. tzn jak napisałam wcześniej. Gdybym napisała po prostu ustalenie ojcostwa wtedy musiałabym udowadniać Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Idiotyczne prawo!!!Chory kraj!! 14.03.11, 12:43 Wtedy zaprzecza ojcostwu i dochodzi do badań tak jak by to było gdyby się stawił. Odpowiedz Link Zgłoś