08.09.11, 15:08
Jeszcze nikt mądry nie wymyślił przedszkoli czy żłobków dla matek które pracują w marketach do późnych godzin wieczornych albo w zakładach produkcyjnych.
Nie znam żadnej samotnej matki którą stać na niańkę, jeśli takie są to zazdroszczę.
Nie u każdego jest babcia czy dziadek...

Życie w tym kraju jest chore, nic dziwnego że kobiety masowo usuwają ciąże albo oddają dzieci do adopcji.
Obserwuj wątek
    • justynany Re: Dlaczego? 08.09.11, 16:15
      doskonale cie rozumiem... i tez mam o to zal do naszego kraju jak i o wiele innych rzeczy ale nie sadze zeby w innych panstwach bylo inaczej... tatus mojego malego jest daleko, nie przysyla kasy a ja szukam pracy, pani w szkole na swietlicy mi powiedziala ze jak chce malego zostawiac na swietlicy musze przyniesc zaswiadczenie ze pracuje, ale ja musze najpierw miec czaaas zeby znalezc ta prace bo co z synkiem bede na rozmowy kwalifikacyjne chodzila? maly ma szkole 3 razy od 12-17 i 2 razy od 7-12 sad
      • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 08.09.11, 16:53
        Ja jestem na wychowawczym, kiedyś będę musiała wrócić do pracy. Boję się że to kiedyś nastąpi szybciej niż mi się wydaje.
        Ale niestety rozeznałam się w temacie i mojego chorego niepełnosprawnego dziecka w okolicznych przedszkolach nie chcą- nie mają warunków.
        Więc będę zdychać z głodu bo 900zł które dostanę z "opieki" to mi akurat na leki i rehabilitacje wystarczy.
        • guderianka Re: Dlaczego? 08.09.11, 21:28

Co dolega dziecku i gdzie mieszkasz ?

Co to znaczy, ze nie chcą ? Masz na piśmie taką decyzję ?
          • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 08.09.11, 21:31
            Nie prosiłam nikogo o pisemną odmowę, zapytałam po prostu czy dziecko z padaczką zostanie przyjęte.
            Córka ma dopiero 8 miesięcy, w żłobku powiedzieli że nie mają odpowiedniego personelu
            • guderianka Re: Dlaczego? 08.09.11, 21:46
              Czyli nie w przedszkolu

Czy córka ma orzeczenie o niepełnosprawnosci?
              Jak Wasze problemy z gospdarką wapniową ?

Z tego co pisałaś sama musisz bardz uważać by nie prowokowac ataków, co sie dziwić obcym i niewykwalifikowanym. Pojawia sie tez kwestia leków, które pewnie trzeba podawać ?
              • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 08.09.11, 21:57
                Ma orzeczenie. Nie ma już żadnych problemów z gospodarką wapniową.
                Leki są podawane rano i wieczorem, sama je podam.
                Córka do końca życia będzie na inhalacjach, tzn że do szkoły też nie pójdzie?
                Nie wiem jaki problem jest w tym, żeby pielęgniarka usiadła z dzieckiem na 10min i zrobiła z nią inhalacje.
                Do żłobka ani do przedszkola dla dzieci niepełnosprawnych się nie kwalifikuje, bo nie jest niepełnosprawna ruchowo.
                Ci obcy i niewykwalifikowani ludzie jeszcze nie wiedzieli co jej jest dokładnie nawet nazwa żadnej z chorób nie padła.
                • prochottka1 Re: Dlaczego? 09.09.11, 09:34
                  od.czasu.do.czasu napisała:
                  Nie wiem jaki problem jest w tym, żeby pielęgniarka usiadła z dzieckiem na 10min i zrobiła z nią inhalacje.

problem w tym ze w szkolach, przedszkolach, zlobkach nie ma personelu medycznego tz. pielegniarek, polikwidowano gabinety lekarskie, dentystyczne itd dodatkowe koszty

a zwykly personel nie musi/ nie chce tego robic, boi sie ze cos zrobi zle i potem rodzice beda ciagac placöwke po sadach, bo dziecku cos sie stanie podczas ataku i nie otrzyma fachowej opieki

szkoda tylko ze specjalistyczne placöwki nie sa powszechnie dostepne
                  moze w duzych miastach
                  • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 09.09.11, 10:25
                    No tak, niech gnije dziecko w domu.

Albo może oddać ją do domu dziecka... tak opieka podobno wspaniała.
                    • guderianka Re: Dlaczego? 09.09.11, 20:22
                      Nie do domu dziecka tylko ogarnij się i poszukaj placówki odpowiedniej dla dziecka i poinformuj dyrektora o stanie jego zdrowia zamiast rzucac półsłowka, pytac nieoficjalnie i planowac przedszkole gdy dziecko ma 8mc. Może jakiś punkt przedszkolny na kilka godzi ? Próbowałaś ?
                      • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 09.09.11, 21:35
                        Po 1. Pytanie było ogólne
                        Po 2. Moje dziecko nigdzie chodzić nie bedzie
                        Po 3. Dowiadywałam się orientacyjnie.
                        Po 4. Pytanie było o przedszkola dla mam pracujących a ty od razu wywlekłaś choroby mojego dziecka i dajesz rady zebym je umieściła w jakiś placówkach. Swoje umieść
                        Nie prosilam Cie o porady osobiste
                        • guderianka Re: Dlaczego? 09.09.11, 22:02
                          Następnym razem pisząc na forum może od razu określ że pytanie jest ogólne a w ogóle to retoryczne i odpowiedzi rad wskazówek komentarzy nie potrzebujesz. Glupoty piszesz i tyle :orientacyjnie ogólnie niedokładnie niby pytałaś ale nieoficjalnie -ale krytyka jest!,niby orientacyjnie tylko -ale dziecko skazują na gnicie w domu. Psy wieszasz wyśmienicie. O chorobie dziecka sama zaczęłaś pisać.
                          • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 10.09.11, 14:04
                            Jakoś inni potrafili wypowiedzieć się w temacie ale ty masz jak zwykle problem.
                            • guderianka Re: Dlaczego? 10.09.11, 15:34
                              Nie mam problemu, nie kłopocz ślicznej główki. W zasadzie to dziwne, że za czyjś problem uważasz, iż wyłuskuje Twoja niekonsekwencję myslenia i działania i przyłapywanie na klamstwach. Upss...ogólnikach.
                              Tym samym kończę dyskusję żeby moderator nas wykasuje za prywatne wycieczki wink
                              • judyta227 [...] 11.09.11, 22:10
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                • guderianka od.czasu.do. czasu 11.09.11, 23:25
                                  Używanie dwóch nicków i udawanie innej osoby skutkuje usunięciem postu i wycinaniem kolejnych. Twoje IP jest dla mnie widoczne.
                                  Personalne obraźliwe wyzwiska łatwo przechodzą z "anonimowego" rzekomo konta ale jak widać wpadłaś.
                • guderianka Re: Dlaczego? 09.09.11, 20:20
                  W publicznych przedszkolach nie ma pielęgniarki a wychowawczenie NIE PODAJĄ żadnych leków
                  Przedszkola integracyjne nie określają, z którymi schorzenaimi dziecko się łapie a z którymi nie. Masz jakieś błędne informacje'
                  Ci obcy i niewykwalifikowanie zabezpieczyli sie-nie obiecali Ci przyjęcia dziecka, wszak nie powiedziałaś co mu jest
                  • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 09.09.11, 21:36
                    Wróć do głównego wątku i pisz na temat.
                    • guderianka Re: Dlaczego? 09.09.11, 22:03
                      Prawda w oczy kole , a przyłapanie na kłamstwie tym bardziej ? wink No cóż, i tak bywa.
                      • od.czasu.do.czasu Re: Dlaczego? 10.09.11, 14:05
                        No no
      • mali_kali Re: Dlaczego? 08.09.11, 17:38
        > swiadczenie ze pracuje, ale ja musze najpierw miec czaaas zeby znalezc ta prace
        > bo co z synkiem bede na rozmowy kwalifikacyjne chodzila? maly ma szkole 3 razy
        > od 12-17 i 2 razy od 7-12 sad

Moje doswiadczenie z poszukiwania pracy jest takie, ze dzwonia i chca sie umowic. Proponujesz im swoja dostepnosc i to naprawde dziwne, ze nie moga sie z Toba spotka albo w godzinach 12-17 albo 7-12... Przeciez to normalne godziny pracy kazdego biura, sklepu lub fabryki! Nie rozumiem dlaczego nie mozesz pojsc na rozmowe wtedy, gdy maly jest w szkole.
    • he_xe Re: Dlaczego? 08.09.11, 21:10
      To ja też dodam coś od siebie, bo są sprawy które powodują że czuję się bezsilna wobec tej machiny: dlaczego nie ma wolnych miejsc w publicznych żłobkach, nikt nie pyta czy jestem samotną matką, jak sobie dam radę po powrocie do pracy, dlaczego od prawie roku nie mogę dostać na dziecko choćby złotówki, bo jego adwokat podpowiada mu skuteczne rozwiązania aby jak najdłużej unikać odpowiedzialności? dlaczego samotne matki muszą wisieć na rodzicach i/lub MOPSie albo szukają faceta, czytaj drugiej pensji żeby na nim wisieć, bo nie ma w Polsce żadnego programu wspierającego tą grupę?

Na szczęście mam rodziców, dziecko jest zdrowe a ja nie mam najgorszej pensji...

PS Uprzedzę wieszanie piesków - generalizuję i opisuję swoje własne spostrzeżenia
    • lilith76 Re: Dlaczego? 09.09.11, 13:15
      Niestety uncertain
      Zapomina się, że ludzie pracują także w innych godzinach niż 8/9.00-16/17.00 sad
      O takich się nie kręci fajnych seriali, czyli nie istnieją uncertain
      • wrzesniowamama07 Re: Dlaczego? 10.09.11, 14:04
        Głupoty... w większości dużych miast są przedszkola całodobowe. Prywatne w większości, ale np. w Białymstoku jest przedszkole publiczne, czynne bodaj od 6 do 22, przy czym dziecko można zostawić na maksymalnie 10 godzin dziennie.

Korzystają różni ludzie, pierwszeństwo mają pracownicy uczelni chyba ekonomicznej, i studenci pracujący. Przedszkole powstało dzięki unijnej dotacji.

• lilith76 Re: Dlaczego? 13.09.11, 10:08
          W warszawie nie słyszałam o całodobowym, ale mogę się mylić.
          Co do prywatnych. Praca zmianowa nie wiążę się zazwyczaj z porażającymi zarobkami...
          "Ale skoro nie mają chleba, niech jedzą ciastka".
    • night_irbis Re: Dlaczego? 09.09.11, 21:27
      W Rosji (na pewno w Moskwie) takie przedszkola są. Są nawet całodobowe. I to całkiem sporo.
      Proszę - tu lista:
      www.det-sad.com/kruglosutochnie_detskie_sadi_v_moskv
      Wiem, że nie wszyscy znają rosyjski - ale chodziło mi o to, żeby pokazać długość tej listy - na każdą dzielnicę Moskwy od kilku do kilkunastu tego typu przedszkoli. I to jest lista tylko państwowych placówek. Prywatne są swoją drogą.
      Z tego co wyczytałam - tam też są podobne problemy z dostaniem się do przedszkola co i u nas, ale dłużej działających przedszkoli zazdroszczę....
      • angel-marta Re: Dlaczego? 13.09.11, 11:35
        W Rosji (na pewno w Moskwie) takie przedszkola są. Są nawet całodobowe. I to ca
        > łkiem sporo.

nie gniewaj sie ale co to wniosło do rozmowy?? autorka ma się przeprowadzić do Moskwy ??
        • night_irbis Re: Dlaczego? 13.09.11, 22:27
          No cóż - z tego co widzę to autorka żałuje, że:
          "Jeszcze nikt mądry nie wymyślił przedszkoli czy żłobków dla matek które pracują w marketach do późnych godzin wieczornych albo w zakładach produkcyjnych. "

Otóż dlatego napisałam, że jak najbardziej wymyślił - tylko, że akurat nie w Polsce. Czego też żałuję.
          • harell Re: Dlaczego? 14.09.11, 14:21
            Nie wiem gdzie wrzesniowamama znalazła przedszkole całodobowe...może właśnie w Rosji big_grin
            Mieszkam w Warszawie i jakoś nie słyszałam o przedszkolach całodobowych.

Ja podobnie jak autorka również żałuje, że nikt nie pomyślał o samotnych matkach, które pracują do późna. Ja mam to szczeście, że pracuje do godz.16.
            • lilith76 Re: Dlaczego? 14.09.11, 14:54
              Ja o kilka tygodni dłużej szukałam pracy, bo moim warunkiem była praca w godzinach 8.00-16.00.
              I mam to szczęście, że w moim fachu nie pracuje się na zmiany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka