18.02.13, 16:00
Witam serdecznie.
Moje pytanie dotyczy konieczności wyrażenia zgody ojca na wydanie paszportu dziecku.
Ojciec ma ograniczone prawa rodzicielskie, a w wyroku rozwodowym jest to ujęte w nastepujący sposób: "(...)ogranicza pozwanemu władzę rodzicielską do prawa do współdecydowania o istotnych sprawach dzieci. " Paszport jest istotną sprawą, ale nie jest tu jednoznacznie powiedziane. Czy będzie to do interpretacji urzędów paszportowych?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: paszport 18.02.13, 19:02
      z praktyki wynika, ze musisz mieć jego zgodę, ograniczenie nie wystarczy, tylko pozbawienie.
      Jak nie masz zgody - idź do sądu, szybko to załatwisz.
    • danaide Re: paszport 18.02.13, 21:47
      To się Twój Sąd wysilił... W wyroku powinnaś mieć jednoznacznie określone do jakich spraw ogranicza się władza ojca. Przynajmniej ja mam. Przecież wiadomo, że nikt nie zakłada sprawy o ograniczenie praw rodzicielskich, bo samodzielne podejmowanie decyzji w sprawach nieistotnych ma takie znaczenie.
      Możesz spytać, ale ja obstawiam, że nic nie pomoże Ci taki wyrok. Lepiej wnieść o zgodę na wydanie paszportu przez Sąd. Teraz paszport nawet dla małego dziecka jest znów na 5 lat. Ewentualnie spytać tatusia - a nuż pomoże?
      • nashia Re: paszport 18.02.13, 21:52
        Kogo nie spytam ma w wyroku konkretne sytuacje, a u mnie tylko tak ogólnie.
        Chyba z tatusiem się nie uda dogadać ;/
        Ale dziękuję za odpowiedzi smile
        • chalsia Re: paszport 19.02.13, 15:55
          a ja przez lata czytania na forum akurat widzę, że jest odwrotnie - standardowa jest właśnie ta ogólnikowa formuła, zaś zdecydowana mniejszość to konkretne zapisy do czego ta władza jest ograniczona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka