Dodaj do ulubionych

zabezpieczenie alimentów

06.06.13, 20:08
Może któraś z Was się orientuje czy zabezpieczenie alimentów należy się od daty złożenia wniosku czy od rozpoczęcia rozprawy, dodam ze pierwsza sprawa byla w styczniu,odroczona bo musiałam ustalic kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu, druga wczoraj , odroczona bo pani kurator się nie stawiła, w związku z tym napisałam wniosek o zabezpieczenie tylko nie wiem od kiedy to się należy
Obserwuj wątek
    • annakate Re: zabezpieczenie alimentów 06.06.13, 21:13
      od daty wskazanej we wniosku o zabezpieczenie (powinna być wpisana w postanowieniu - np.zobowiązuje Zenona Pietruszkę do płacenia na rzecz Damiana Pietruszki tytułem zabezpiecznia alimentów w kwoty xxx zł miesiecznie począwszy od 1 kwietnia 2013), a jak nie ma wskazanej - od daty wydania postanowienie o zabezpieczeniu
    • zulcia73 Re: zabezpieczenie alimentów 07.06.13, 11:33
      dzięki
    • zulcia73 Re: zabezpieczenie alimentów 02.07.13, 17:57
      dostałam zabezpieczenie po 500 zł na kazde dziecko i co teraz? do komornika mam iść? fundusz alimentacyjny zwraca wstecz alimenty?
      • annakate Re: zabezpieczenie alimentów 03.07.13, 21:08
        do komornika tak czy tak musisz iść, bo warunkiem otrzymania świdczeń z funduszu jest stwierdzenie bezskuteczności egzekucji (oraz spełnienie kryterium dochodowego)
        • annakate Re: zabezpieczenie alimentów 03.07.13, 21:09
          do poczytania
          www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/fundusz-alimentacyjny/swiadczenia-z-funduszu-alimentacyjnego/
          • zulcia73 Re: zabezpieczenie alimentów 03.07.13, 22:39
            Dziś po 11 miesiącach od złożenia pozwu dostałam rozwód, cieszę się ze już mam to za sobą,teraz jeszcze trochę formalności do pozałatwiania, alimenty z funduszu, zmiana nazwiska ale już bliżej do końcasmile
            annakate nie wiem czy dobrze myślę ale chyba do komornika pójdę z tym zabezpieczeniem od razu bo zanim się wyrok uprawomocni to on już zacznie egzekucję na podstawie tego zabezpieczenia?
            • annakate Re: zabezpieczenie alimentów 04.07.13, 18:13
              tak zrób

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka