Dodaj do ulubionych

ZFŚS a alimenty

07.05.14, 23:15
Czy obliczając średni dochód na członka rodziny wlicza sie do tego alimenty otrzymywane na dzieci? Chodzi o Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjanych.
Regulamin wewnetrzny mówi o przestawieniu dochodu za ostatnie 3 miesiące.
czy do tego dochodu wliczamy alimenty?
dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: ZFŚS a alimenty IP: *.jsn.osi.pl 08.05.14, 07:36
      Myślę, że powinnaś się dopytać w dziale kadr generalnie szczegóły powinny być zapisane w regulaminie funduszu - jedne firmy mają regulaminy bardziej rozbudowane o różne przypadki życiowe inne maja tylko ogólne zapisy.
      • niunia19851 Re: ZFŚS a alimenty 14.05.14, 19:12
        Tak na logikę alimenty są jakimś tam dochodem nieopodatkowanym (jeżeli pobierasz rodzinne w MOPS to też je doliczasz). Tu panuje podobna zasada.
    • magjug Re: ZFŚS a alimenty 15.05.14, 09:57
      u nas się nie wlicza. Jest to logiczne, ponieważ bierze się pod uwagę dochody wykazywane w PIT-ach, a alimentów przecież nie wykazujesz, prawda? To nie jest Twój dochód, tylko dzieci, ale dochód, od którego podatek odprowadził już ojciec. Poza tym, jak liczysz łączny dochód wszystkich członków rodziny, to dzielisz go również na wszystkich członków rodziny. Czy alimenty są tylko na dzieci, czy też na Ciebie? Zakładam, ze tylko na dzieci. To jak mogłabyś kwotą alimentów obejmować również siebiesmile? Ano nie obejmujeszsmile miałam ten sam problem, jak w tym roku robiłam nowy regulamin...
      • niunia19851 Re: ZFŚS a alimenty 15.05.14, 12:59
        Tylko tu nie o podatek od dochodu chodzi ale o dochód całej rodziny i dzielony na liczbę os. w rodzinie. W MOPSie też wykazujesz dochody z PITów ale jednak "alimenciarz" odejmuje kwotę alimentów a osoba otrzymująca je "dolicza" je sobie.
        Nie zmienia to faktu, że należy spytać w kadrach bo każdy zakład ma inny regulamin.
        • magjug Re: ZFŚS a alimenty 15.05.14, 14:49
          wiem, że nie o podatek chodzismile ale właśnie o dochód na członka rodzinysmile podam konkretny przykład - mam pracownicę, po rozwodzie, dwójka dzieci, na które dostaje alimenty. Przy wyliczeniu dochodu na członka rodziny brała pod uwagę tylko swoje dochody, ponieważ alimentów na siebie nie dostaje, a alimenty dzieci musiałaby na nie podzielić, to jak wtedy wyliczyć dochód na osobę w rodzinie? Nie da się, zresztą w kilku publikacjach ze szkoleń też tak mam wpisane, że alimentów dzieci do dochodu się nie wlicza. Ale fakt, zależne wsio jest od regulaminu zfśs, u nas są dochody ze stosunku pracy, działalności gospodarczej, umów - zleceń i o dzieło, z prowadzonego gospodarstwa rolnego i innych dochodów osiąganych przez członków rodziny uprawnionych do korzystania z funduszu, alimenty są z tego wyłączone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka