Dodaj do ulubionych

Mam dość!

21.05.14, 11:55
forum.gazeta.pl/forum/w,567,151042223,151070059,Re_pzwalam_sobie_na_kontynuowanie_watku.html?v=2#p151070059
Wiem, że bycie samotną matką nie zamienia człowieka w anioła, ale zaczyna mnie wkurzać to ciągłe napuszczanie na samotne matki, a to alimenty wyłudzają(jak w wątku powyżej) a to miejsca w przedszkolach zajmują "normalnym, zdrowym rodzinom".
Obserwuj wątek
    • freankaaa [...] 21.05.14, 15:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • niunia19851 Re: Mam dość! 22.05.14, 08:51
      Co do przedszkoli to się zgadzam. Ty też byś zmieniła zdanie w moim przypadku. Po raz drugi z rzędu moje dziecko nie dostało się do przedszkola. Na 25 wolnych miejsc przyjęto aż 14 dzieci "samotnych matek" ! Nagle wychodzi, że większość miasta stanowią "samotni" rodzice ....
    • fotm Re: Mam dość! 22.05.14, 13:09
      Eee tam, ja już się przyzwyczaiłam. A to, że miejsca w przedszkolach zabieramy, wyłudzamy jakieś tam świadczenia, normalka. Szkoda, że to społeczeństwo nie piętnuje tak tatusiów, którzy nagminnie nie łożą na własne dzieci i udają, że ich nie znają smile.
      • altz Re: Mam dość! 22.05.14, 17:43
        fotm napisał(a):
        > Eee tam, ja już się przyzwyczaiłam. A to, że miejsca w przedszkolach zabieramy,
        > wyłudzamy jakieś tam świadczenia, normalka.
        Bo tak jest w Polsce, niestety, to jest cwaniactwo, żeby wyciągnąć pieniądze i pomoc dla matki.
        Na usprawiedliwienie można podać, że tych miejsc w przedszkolach jest za mało, a powinny być dla każdego dziecka w tym wieku bez żadnej łaski. Politycy "walczą" o duże rodziny i dzietność, a nie chcą załatwić takiej prostej sprawy, jak przedszkola dla wszystkich.

> Szkoda, że to społeczeństwo nie piętnuje tak tatusiów, którzy nagminnie nie łożą na własne
        > dzieci i udają, że ich nie znają smile.
        Bo tego się nie odczuwa na własnej kieszeni, a brak miejsca w przedszkolu odczuwa się osobiście. Gdyby w wydruku podatków było napisane "1% na alimenty Kowalskiego", to zaraz by się to zmieniło. Ludzie są jednak świadomi, że jeśli te pieniądze nie pójdą na FA, to pójdą na odnowę tęczy, nowy pomnik Lenina czy JP2 albo na igrzyska w Krakowie, jednym słowem, i tak te pieniądze są już głupio wydane, więc dzieci są najmniej problematycznym wydatkiem.
        • fotm Re: Mam dość! 23.05.14, 10:48
          Masz rację, tak jest w Polsce, Polacy oszukują na podatkach, na ZUSach, ulgach i czym popadnie, dlatego dziwi mnie ta nagonka akurat na samotne matki. Chociaż może ja to tak odczuwam, bo do nich należę smile.
          Mi się FA niestety nie należy ze względu na dochody, szkoda tylko, że prawie całe zjada leczenie mojego przewlekle chorego dziecka, którego ojciec postanowił nie utrzymywać i nic mu za to w tym kraju oszustów nie grozi. No ale zawsze można na mnie popsioczyć, że miejsce w przedszkolu normalnej rodzinie zabrałam smile.
          • niunia19851 Re: Mam dość! 23.05.14, 12:45
            No ale to nie wina normalnej rodziny, że Twój były to niewykastrowany byczek - a szkoda bo niektórych to już przy narodzinach powinno sie kastrować/sterylizować (już nie wspomnę, że to była Twoja decyzja dotycząca wyboru materiału genetycznego).
            Czemu normalna rodzina ma ponosić konsekwencje Waszego wyboru?
            • angazetka Re: Mam dość! 23.05.14, 13:00
              Co jest "normalna rodzina"?
              • Gość: ... Re: Mam dość! IP: *.2-0.pl 23.05.14, 13:45
                No właśnie. Też zapytam: Co to jest "normalna rodzina"?
                • chalsia Re: Mam dość! 23.05.14, 17:38
                  > No właśnie. Też zapytam: Co to jest "normalna rodzina"?

taka, co się jeszcze nie rozwiodła tongue_out
            • agus-ka Re: Mam dość! 23.05.14, 22:26
              a dlaczego Twoje dziecko miałoby mieć pierwszeństwo przed dzieckiem samotnej?
              • niunia19851 Re: Mam dość! 24.05.14, 09:08
                A w czym jest gorsze/lepsze od dziecka samotnej ??? Dzieci powinni mieć taką samą szansę i być sobie równe. To nie ich wina, że rodzice są lub nie są ze sobą. To są świadome wybory dorosłych a dzieci powinny mieć równe prawa w takich naborach.
                • satelitka1 Re: Mam dość! 26.05.14, 10:55
                  W niczym nie jest gorsze. Tym niemniej - przedszkole to nie park rozrywki. Samotny rodzic oddaje dziecko do przedszkola - bo musi pracować, by to dziecko utrzymać. W przypadku pełnej rodziny - drugi rodzic zarobi na rodzinę, w ostateczności - z dwóch pensji (obojga rodziców) - łatwiej opłacić opiekunkę do dziecka. Szkoda, że rzeczy tak oczywiste trzeba wyjaśniać. Może inaczej: przy przyjęciu do przedszkola - status majątkowy rodziny winien być brany pod uwagę? średnia na głowę - po opłaceniu podstawowych rachunków? Dlaczego po opłaceniu? Bo inaczej się to rozkłada w przypadku 6 tysięcy domowego budżetu i np. 4 ludków (2 dorosłych i 2 dzieci) i rachunków rzędu 2000 zł (czynsz, media, kredyt itd. ) - a inaczej w przypadku jednej pensji rzędu 3000 zł i 2 ludzi (rachunki na podobnym poziomie wink Dalej - skoro tak postulujesz wprowadzenie "zasady sprawiedliwości społecznej" - to pewnie dajesz przykład i nie rozliczasz się wspólnie z małżonkiem w zeznaniach podatkowych? to w końcu też dyskryminacja - ale tych co nie korzystają z tej możliwości wink niech każdy w końcu płaci podatki za siebie wink może trzeba zlikwidować wszystkie udogodnienia dla rodzin - wtedy ustaną podziały na "normalne" i "nienormalne"?
                  • niunia19851 Re: Mam dość! 26.05.14, 14:39
                    A co jeżeli w pełnej rodzinie oboje pracują za najniższą krajową??
                    Co do rozliczania małżonków to tak jak napisałam wyżej czemu dziecko ma odpowiadać za wybór innych dorosłych ???
                    • fotm Re: Mam dość! 27.05.14, 10:23
                      A czy to moja wina, że pracujesz za najniższą krajową? Trzeba było się bardziej postarać. Poza tym zawsze Twój niewykastrowany byczek może zrobić Tobie trójkę dzieci i wtedy będziesz miała pierwszeństwo przed moim smile.
                      • niunia19851 Re: Mam dość! 27.05.14, 10:55
                        Chyba bardzo sfrustrowana swoją sytuacją jesteś wink o sobie napisałam tylko tyle, że moje dziecko sie nie dostało do p-la. Mam znajomych, którzy pracują za najniższą krajową i ich dziecko też się nie dostało bo właśnie pseudo samotne im miejsce zabierają.
                        A znasz przysłowie "jak suka nie da ..." widocznie dałaś nie temu co trza było wink
                        • satelitka1 Re: Mam dość! 27.05.14, 11:58
                          no cóż.. "jak suka nie da"... - zatem mogłaś nie dawać - teraz nie miałabyś problemu z miejscem dla dziecka w przedszkolu... O co i do kogo teraz masz pretensje? Wszak to twój wybór i twoja sprawa.
                          Dalej: wspominałam, ze najlepszym kryterium byłoby kryterium dochodowe z uwzględnieniem niezbędnych rachunków na życie. Masz znajomych, którzy pracują za najniższa krajową - to ja dodam, że są samotni rodzicie, którzy zarabiają podobnie.
                          I jeszcze jedno - zawsze chce mi się śmiać z takiej głupiej, babskiej "pewności", że wybrało się tego "właściwego reproduktora" wink wielu takich "właściwych" znalazło sobie drugie samiczki i mają kolejne rodziny. Więc "nie wybijaj oczu" innym kobietom tym swoim "domowym samczym egzemplarzem" - bo sama nie wiesz, kiedy możesz dołączyć do grona samotnych matek wink
                        • fotm Re: Mam dość! 27.05.14, 12:04
                          To raczej Ty jesteś sfrustrowana, co wynika z pierwszego posta, ja tylko odpowiadam na Twoją niezbyt kulturalną reakcję. Może to Ty dałaś temu co nie trzeba było, skoro teraz szukasz winnych swojej sytuacji wokół, a nie u siebie. Ciekawe na jakiej podstawie uważasz, że to są pseudo samotni rodzice smile.
                        • altz Re: Mam dość! 27.05.14, 17:03
                          niunia19851 napisała:
                          > ich dziecko też się nie dostało bo właśnie pseudo samotne im miejsce zabierają.

Głupia ta sprzeczka. Nie ma to jak Polki! big_grin
                          Marnujecie energię, zamiast wspólnie walczyć o miejsce w przedszkolu dla każdego dziecka.
                          Jest szansa na załatwienie tego, gdy się przyciśnie polityków i konkretne gminy.
                          Zamiast kilku imprez w roku, dodatkowe przedszkole i sytuacje się rozwiąże, takie pieniądze są, tylko trzeba je mniej rozrzutnie wydać. Zamiast na bezrobotne, przyjdzie kilka osób do przedszkola, podatki i tak płacą, więc część z tych pieniędzy wróci do kasy państwa, nie odbędzie się jakaś gminna impreza z cyklu: jasno i głośno poznajemy naszych lokalnych wyjców, nikomu na tym nie ubędzie.
                          Krakowianie pokazali, jak chcą wydawać pieniądze, wystarczy pójść ich śladem, zamiast szukać wrogów pośród sojuszników. smile
                          • fotm Re: Mam dość! 28.05.14, 09:56
                            Ja w ogóle nie kumam tematu, bo moje przedszkole w tym roku wprowadziło takie obostrzenia, że żaden udający samotnego rodzica kombinator się nie przeciśnie. Dziwi mnie też fakt, że dziecko mogło się drugi rok z rzędu nie dostać do przedszkola, skoro w moim mieście (dużym), w przedszkolach są cały czas miejsca dla czterolatków. Coś koleżanka chyba nie umie zadziałać i wyładowuje się na innych.
                            • niunia19851 Re: Mam dość! 28.05.14, 13:44
                              fotm napisał(a):

> Ja w ogóle nie kumam tematu, bo moje przedszkole w tym roku wprowadziło takie o
                              > bostrzenia, że żaden udający samotnego rodzica kombinator się nie przeciśnie. D
                              > ziwi mnie też fakt, że dziecko mogło się drugi rok z rzędu nie dostać do przeds
                              > zkola, skoro w moim mieście (dużym), w przedszkolach są cały czas miejsca dla c
                              > zterolatków. Coś koleżanka chyba nie umie zadziałać i wyładowuje się na innych.

Mylisz się, u mnie są tylko 4 p-la z czego 2 w ogóle nie zrobiło naboru dla dzieci w wieku 4 lat - po prostu Dyrektorzy tych placówek stwierdzili, że nie chcą dzieci 4 letnich (tak ja to odebrałam). Napisałam odwołanie ale nic nie dało, więc napisałam do RPO, RPD, Kuratorium Oświaty i w inne miejsca. Czekam na odpowiedź. Także działam z każdej znanej mi strony - jedynie sąd odpuszczę...
                              • fotm Re: Mam dość! 30.05.14, 09:55
                                Skoro tak, to dlaczego masz pretensję do samotnych rodziców, a nie do tych placówek? Jeżeli wszystkie 4 przedszkola przyjmowałyby dzieci, to z tego co piszesz przypadałoby po 3/4 dzieci samotnych na jedno przedszkole, a to chyba nie połowa miasta.
                    • oliwija Re: Mam dość! 27.05.14, 19:40
                      niunia19851 napisała:

> A co jeżeli w pełnej rodzinie oboje pracują za najniższą krajową??
                      > Co do rozliczania małżonków to tak jak napisałam wyżej czemu dziecko ma odpowia
                      > dać za wybór innych dorosłych ???

a czemu dzieci maja nie dostać renty po zmarłym rodzicu? tylko dlatego ze on za zycia miał gdzieś to co sie stanie z jego dziecmi po jego samobójczej śmierci? Nie myślał ze nie beda mialy nic ? To jest w pozadku wobec tych dzieci?
            • oliwija Re: Mam dość! 27.05.14, 19:36
              niunia19851 napisała:

> No ale to nie wina normalnej rodziny, że Twój były to niewykastrowany byczek -
              > a szkoda bo niektórych to już przy narodzinach powinno sie kastrować/sterylizow
              > ać (już nie wspomnę, że to była Twoja decyzja dotycząca wyboru materiału genety
              > cznego).
              > Czemu normalna rodzina ma ponosić konsekwencje Waszego wyboru?

problem w tym ze materiał geneuczny czasami coś ukrywa łącznie z jego rodzinką. nikt nie ma napisane na twarzy ze zrobi dzieciaka i ucieknie. Weż sie ogarnij.
              Norlanlna rodzina on ona 3 dzieci i on ktory ją leje dzieci też.... dziękuje wolę być sama z dzieckiem czy dziećmi niz miec w domu pasozyta
    • niunia19851 Jak dla mnie samotną matką jest 27.05.14, 21:15
      się wtedy gdy:
      - ojciec dziecka nie żyje
      - ojciec jest nie znany (NN)

W pozostałych przypadkach matka nie jest osobą samotnie wychowującą dziecko ... bo ten ojciec jednak istnieje ...
      • angazetka Re: Jak dla mnie samotną matką jest 27.05.14, 21:30
        Pała z logiki. Istnienie ojca nie oznacza, że uczestniczy on w wychowywaniu dziecka.
      • satelitka1 Re: Jak dla mnie samotną matką jest 28.05.14, 08:32
        gdyby głupota miała skrzydła - latałabyś pod niebiosa...
        Skoro wiadomo, ze ojciec istnieje - to nie znaczy, że wspólnie z matką wychowuje czy utrzymuje potomka wink Wiadomo tylko, że jest, i że nie było to niepokalane poczęcie.
        I co z tego? Jak ogólna świadomość istnienia ojca ma wpływać na sytuację dziecka? Wszak - posługując się twoimi żałosnymi argumentami/ lub ich brakiem: ono nie jest winne i nie może odpowiadać za błędy dorosłych... wink Weź się ogarnij kobieto.
        Też jestem za równością każdego osobnika wobec prawa - tak jak wspomniałam - nie widzę powodu, by w ogóle kogokolwiek obdarzać przywilejami - a przywileje małżeńskie - wspólne opodatkowanie itd...w ogóle to jakieś nieporozumienie... Niech każdy pracuje na własne konto i sam odprowadza podatki - a nie tworzy się jakieś fikcje prawne, żeby uszczknąć coś z publicznej kasy... wink
        • ona3010 Re: Jak dla mnie samotną matką jest 05.06.14, 13:30
          Dawnooo mnie tu nie było i widzę że słusznie, dajcie mi wasze problemy a będę szcześliwa big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka