Dodaj do ulubionych

Mam problem z sobą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.14, 08:45
Nie potrafię sobie poradzić ze moje dziecko rośnie i nie potrzebuje już tyle mojej uwagi mam wyzuty sumienia ze poświęcam mu za mało czasu chociaż tak nie jest. Z drugiej strony traktuje go jak by miał 3 lata we wszystkim staram wyręczyć i mieć non stop na oku. Nie wiem jak pozwolić dziecku dorosnąć na ile mogę mu samemu pozwolić a co powinnam kontrolować ?Moje znajome maja przynajmniej dwoje dzieci i nie mam z kim o tym porozmawiać i się poradzić.

Obserwuj wątek
    • ona3010 Re: Mam problem z sobą 07.09.14, 09:52
      masz problem z kontrolą, popracuj nad swoim egoizmem zajmij sie sobą, jest wiele fajnych zajęć grupowych, w jakim wieku jest dziecko? i nie mów że synuś?
      • Gość: aqua Re: Mam problem z sobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.14, 12:30
        syn wink ma 7 lat.
    • altz Re: Mam problem z sobą 07.09.14, 14:16
      Wiesz już, że masz problem ze sobą. Teraz czas na to, żeby sobie znaleźć jakieś sensowne zajęcie. Wtedy powiesz na przykład tak "chodź, pomożesz mi przesadzić kaktusy", a syn na to "nie mogę, bo właśnie z Maćkiem budujemy domy slimakom". I to będzie zdrowe. smile
    • lilith76 Re: Mam problem z sobą 07.09.14, 19:35
      Masz świadomość, że to co czujesz nie jest ok. A zapewne nie jesteś jedyną taką matką.
      Dziecko rosnąc odsuwa się powoli od rodzica i wychodzi do świata. Jeśli robi to z chęcią, bez lęku, to znaczy, że rodzic był dobry.
      Pomyśl, że to początek, czujesz pierwszy ból separacyjny, ale z czasem nauczysz się czerpać radość z bycia także kobieta, człowiekiem. Przecież twój syn jeszcze przez wiele lat będzie cię potrzebował, choć może nie tak widocznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka