Dodaj do ulubionych

Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o radę

23.01.15, 21:14
Chciałabym poprosić Was o radę co powinnam zrobić. Chodzi o Pierwszą Komunię Św mojej córki, która wypada w weekend 'ojca'. Boję się, że on ją zabierze spod kościoła i odwiezie wieczorem. Nie idzie się z nim dogadać w żaden sposób, podzielić tych godzin np. on wziął by ją o godz. 14. To bardzo ważny dzień w życiu dziecka i rodziców i chcę go spędzić z córką choć w połowie ale boję się że to będzie utrudnione. Co byście zrobiły na moim miejscu? Udać się do kurator - zapytać? Nie wiem zupełnie... Proszę o radę, może któraś przechodziła taką akcje.
będę wdzięczna za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • altz Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 23.01.15, 21:57
      Wziąć sobie do serca i przeprosić za taki układ, że ojciec może się spotykać z dzieckiem jak z więźniem. Na zgodę i zmianę warunków zaprosić do siebie na komunię. Spróbować zawsze warto.
      A tak, swoją drogą, czy pytałaś dziecko, jakie ma plany?

Formalnie nic nie załatwisz, ojciec jest takim samym rodzicem, jak matka. Jeśli nic nie wyjdzie, do kościoła zawsze możesz pójść, a uroczystość zdublować w następny dzień.
    • danaide Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 23.01.15, 21:58
      Wystąpić do sądu rodzinnego o modyfikację kontaktów poprzez zmianę na ten jeden dzień. Skoro boisz się, że nie da się dogadać, lepiej zrób to czym prędzej. Dla sądu to może być niepoważne, ale ludzie bywają niepoważni.
    • angazetka Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 24.01.15, 17:09
      Hm, zaprosić ojca na uroczystość?
    • bulzemba Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 25.03.15, 14:16
      Pewnie to już za późno i wymaga dogadania rodziców.
      Proponujesz ojcu dziecka zorganizowanie imprezy w knajpie. Ty płacisz za swoich gości on za swoich. Ale coś takiego wymaga odrobiny klasy u rodzica zarządzającego tym dniem oraz planowania z co najmniej rocznym wyprzedzeniem.

Komunia to przede wszystkim święto dziecka.
    • wasp20 Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 27.03.15, 12:33
      Dzielenie godzin to idiotyzm. Chciałabyś być tak rzucana w dniu SWOJEGO święta żeby pół dnia tu, pół dnia tam?
      Jeśli to ważny dzień, powinien być świętowany z rodziną.
      Kto urządza uroczystość? Ty czy Tato? Teoretycznie, skoro to jego termin, on powinien urządzać. Chyba, że komunia jest Twoim pomysłem.
      Na Twoim miejscu, jeśli nie ma opcji by rodzice zachowali się jak dorośli i chociaż na chwilę zawiesili topór wojenny, ustaliłabym, że dziecko spędza cały dzień z osobą, która urządza uroczystość, a z drugim rodzicem widzi się w innym terminie, czyli klasycznie - zamiana weekendów jeśli to możliwe (niekoniecznie, bo np. ojciec może mieć pracę dostosowaną do terminów "widzeń" ) - albo jakieś inne ustalenia żeby tato mógł "nadrobić" ten czas.
    • ann.k Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 28.03.15, 23:10
      magda77771 napisała:

> Chciałabym poprosić Was o radę co powinnam zrobić.

Wydorośleć big_grin
      Ale jak nie zdążysz do maja, to zrób tak:
      1) powiedz ojcu dziecka, że Komunia wypada w jego weekend i nie wiesz jak to rozwiązać
      2) pozwól mu zaproponować rozwiązanie i nie storpeduj go od razu
      3) zaproponuj wspólną organizację imprezy WASZEGO WSPÓLNEGO dziecka
      • froshka66 Re: Pierwsza Komunia Święta - problem -proszę o r 01.04.15, 23:45
        ok, może jestem nieco pesymistyczna:
        TAKIE normalne rozwiązanie , z uwaga skierowana NA DZIECKO???
        nie na TYM forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka