Dodaj do ulubionych

FA przekroczony dochód

14.04.15, 12:39
o bagatela 5 zł....
Załamałam się.
Obserwuj wątek
    • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 14.04.15, 15:20
      Andzia ja wiecej ale też jestem załamana.
      To, ze ja pracuje to gorsza jestem?
      Przecież płace podatki też na FA i mi się nie nalezy.....

Żenada sad((((

Lepiej w tym kraju być nieporadnym niż poradnym .....
      • andziulec Re: FA przekroczony dochód 14.04.15, 15:51
        Od dawna się mówi o podniesieni progu dochodowego. Bo co to w ogóle ma być za próg 725zł? Ale jakoś nic nie słychać o zmianach w temacie.
    • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 14.04.15, 16:51
      sad(((
      Ja zarabiam 4100 brutto. Wow średnia krajowa !!!!
      To jest na rękę ok 2800 zł. Kosz dojazdu to 500 zł na miesiąc (nie licze napraw samochodu).
      Zostaje mi 2300 zł m/c.
      Koszty związane z wychowaniem mojego chorego dziecka wymagającego terapii (ale bez orzeczenia ale doprowadzi do orzeczenia i niepełnosprawnosci brak leczenia) skromnie 1500-1600 zł. Bez tzw nieprzewidzianych wydatków i bez luksusów/jakiś wakacji które są dla dziecka wskazane.... Nie byłyśmy na wakacjach od 3 lat sad((( bo nas nie stać ....
      Mam 300 zł raty kredytu, który musiałam wziąć bo by nam ciekło na głowę z dachu dziurawego...
      Mieszkamy skromnie.
      Zostaje 300-400 zł na mnie.
      Nie pamiętam kiedy sobie cokolwiek ostatnio kupowałam...
      Jak zepsuje mi się auto to pożyczam od ojca który też ma ciężko ....
      Czasem nie oddaje bo nie mam jak- musiałabym nie jeść...

Popadam w depresje już pomału...

A tutaj jeszcze neurolodzy. Szykuje się rechabilitacja roższeżona dziecka, aparat ortopdontyczny który z NFZ trzeba dopłacić....

A ojciec jej płąci 100-150 zł na dwa miesiace...

Ale się nazywa że mój dochód brutto na cżłonka osoby to 2050.... zł....
      • andziulec Re: FA przekroczony dochód 14.04.15, 19:38
        Mój młody jest głuchy ale zaimplantowany, w dodatku MPD. Rehaby finansujemy z fundacji. Niestety zarabiam niewiele ponad 1400 zł...
    • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 09:33
      Ech też tyle zarabiałam i dopółki nie trzeba było tylu lekarzy i terapii to było ok. Pogodziłam si ę już z tym, że mnie się nic nie nalezy (fryzjer raz na dwa lata).

Tam gdzie się da chodzę na NFZ- dentysta, pediatra, dietetyk.
      Jednak z moim dzieckiem jest zwyczajnie źle. Potrzebuje diagnozy, żeby Jej pomóc i nie moge sobie pozwolić na półroczne oczekiwania na neurologa czy psychiatrę czy terapię... sad((
      Poza tym mieszkam w małym miasteczku i dojazdy 130 km do specjalistów na NFZ równają się kosztom wizyty w położonym o 10 km mieście powiatowym.
      Jak już będzie diagnoza to oczywiście będę z całych sił próbować dostać się np na rehablitacje czy terapię na NFZ

Andziulec,
      czy MPD to porażenie dzieciece? Czy Twój szkrab jest wczesniakiem? Z czego wynikają te problemy i głuchota?
      • andziulec Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 09:40
        Tak porażenie. Niedotlenienie przy porodzie (wypchnięte dziecko). Urodzony w terminie.
    • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 12:44
      Andziulec a TY się nie możesz starać o dodatek pielęgnacyjny i orzeczenie z rentą dla dziecka?
      • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 12:44
        A jaki jest powód tego, że ojciec nie płaci?
        • andziulec Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 14:33
          Pielęgnacyjny mam, wynosi zawrotne 150 zł. Rente daje się dorosłym z tytułu orzeczenia.
          Ojciec nie płaci bo ma w dupie wszystko. Nie pracuje nie ma majatku, i nie wiadomo w ogóle gdzie on jest.
    • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 14:40
      Andziulec a ile masz zasądzonych tych alimentów?

Może bardziej opłacałoby Ci się poprosić pracodawcę o to aby Ci zmienił umowę na 7/8 etatu i wtedy nie przekraczałąbyś dochodów z tego co piszesz i dostawała te alimenty z FA? Więcej czasu spędzłąbyś z synkiem.
      • andziulec Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 14:43
        Mając czy nie te alimenty i tak muszę zasuwać więc żadna już dla mnie różnica.
    • lykke_li Re: FA przekroczony dochód 15.04.15, 14:49
      Ech chore to wszytsko.......

A ja nie wiem skad mam wziać kasę na badania mojego dziecka..........
    • ibggraf Re: FA przekroczony dochód 22.04.15, 08:12
      W twojej sytuacji zastanowiłabym się nad korektą zeznania rocznego, poprzez rezygnację z ulgi na dziecko (zapewne bowiem z niej skorzystałaś) Ma to bowiem wpływ na dochód netto ustalany przez GOPS na podstawie zaświadczenie z US. Przy niewielkich przekroczeniach dochodu, tak jak u ciebie, może mieć to istotne znaczenie i uratować przed utratą świadczeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka