20.02.05, 21:25
Drogi mamuśki!
mam pytanie, czy któraś z Was pobiera zasilek pielegnacyjny i rodzinny? Moje
dziecko jest przewlekle chore i wychowuje je sama. Mój były nie płaci mi
alimentów, więc żyjemy, opłacamy wynajęte mieszkanie itd z mojej pensji,
która wynosi 1100 zł. (łącznie z zasiłkiem pielęgnacyjnym-144 zł). Ostatnio
słyszałam, ze istnieją jakies dodatki do pielęgnacyjnego dla matek samotnie
wychowujacych. W tym roku zamierzam równiez wystąpić o zasiłek rodzinny,który
z racji braku rozdzielności majatkowej do tej pory mi nie przysługiwał.
Podobno też istnieje wyzszy próg dla dziecka z orzeczeniem
niepełnosprawności. Przecztałam przepisy na stronkach o zasiłkach ale
wolałabym to wiedzieć od osób zwiazanych z tematem.
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: zasiłki 20.02.05, 21:57
      Pokolei dla rozwodek panien wdow separacji jest dodatek za samotne
      wychowywenie-niepelnosprawnego dzieciatka 250zl,
      i kurcze co ma rozdzielnosc majatkowa do rodzinnego-po rozwodzie jestescie
      osobnymi rodzinani , wystarczy nawet separacja.
      prg finansowy to 583zl na osobe jeseli masz orzeczenie-a masz skoro
      bierzesz pielegnacyjny.Napisz kto zajmuje sie dziciatkiem jak pracujesz ??
      • fobia21 Re: zasiłki 20.02.05, 22:27
        czy moglybyscie napisac jak sie starac o ten zasilek i naco jest chore twoje
        dziecko ja tez chcem sie starc o te pielegnacyjne i rowniez jestem samotna
        matka i mam o polowe prawie mniejsze zarobki od niedawna niedostaje alimentow??
        • aqua696 Re: zasiłki 21.02.05, 01:05
          Moj syn ma wade genetyczna zespol downa cechy autyzmu zzw i duzo duzo jeszcze,
          ale pokolei
          Dowiedz sie gdzie jest miejsce w ktorym jest komisja orzekajaca-lub moze
          pediatra ma wniosek na orzeczenei o niepelnosprawnsoci-a napewno wie gdzie sie
          starac o papairy, wypelniasz, napisz na priv co ma dzieicatko bo lista chorob
          jest bardzo ograniczone.
          skaldasz
          potem masz termin komisji stajesz i albo dadza albo nie//////
          zasilek zalatwia siie dla samotnych tam gdzie cala reszte...zasilkow jak
          skaldalas i dla zdrowego dzieciatka samotne to 170zl dla niepelno. 250zl
      • screen Re: zasiłki 21.02.05, 19:11
        aqua nie wiem jak sie pisze na privsad Zasiłek pielęgnacyjny pobieram juz od
        dwóch lat, teraz moje dziecko będzie stawało na kolejnej komisji, bo własnie
        sie kończy orzeczenie. Do tej pory nie pobierałam żadnych dodatków, bo nie
        byłam rozwiedziona. Mieszkaliśmy tylko osobno przez 2 lata. W grudniu uzyskałam
        rozwód i zaczynam sie orientować. 170 lub 250 zł. o których piszesz to chyba
        ten dodatek jesli ojciec jest niewypłacalny i matka pobiera te pieniadze w
        Urzędzie Miasta od Państwa, mi natomiast chodzi o zasiłek rodzinny, taki
        wypłacany przy pensji ojca lub matki i wynoszący chyba coś ok. 50zł. na jedno
        dziecko. Mój synek nie jest tak bardzo chory jak Twoje dziecko, ma (przy Twoim
        to TYLKO) zespół nerczycowy. To choroba przewlekła i nieuleczalna ale nie
        wymaga specjalnej opieki. Młody nie chodzi tylko do przedszkola aby unikac
        kontaktu z infekcjami. Poza tym wymaga tylko stałego brania leków i
        ostrożności. Swoją droga bardzo Ci współczuję. Kiedy słyszę jak dzieci i ich
        rodzice cierpią to myslę, że moje kłopoty przy tym są niczym. Pozdrawiam,
        Trzmajcie sie cieplutko.
        • aqua696 Re: zasiłki 21.02.05, 21:56
          Screen
          Witam
          Pokolei zasilek 250zl na niepelnospr. nalezy sie nawet jak ojciec placi
          zglaszasz w urzedzie tak jak rodzinny i ten edukacyjny-one niestety
          wszystkie tylko przez urzad ida-sam rodzinny i pielegnacyjny moze isc przez
          zaklad pracy-moze cos sie zmienilo od czerwca ale watpie, lec wiec jeszcze w
          tym miesieacu z wyrokiem sadu orzeczeniem, aktem urodzenia dzieciatka oj
          poszukam czym jeszcze, a o dochodach z skarbowki i wyrownaja ci za luty 250,
          50 zl jesli nie przekraczasz dochodu 583zl na osobe?? tu jest jedyny chaczyk!!
          Z komisja zycze powodzenia i na wszelki wypadek lepeij niech syn nawet jak
          nie wymaga ale ma puknty o wspomaganiu i opiece rehabilitacji lepeij wszystkie
          zawsze moze sie przydac -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka