13.01.06, 21:01
za pare dni rodze dziecko, moj chlopak mnie zostawil jak zaszlam w ciaze i
gdyby nie rodzina to nie wiem jak bym sobie poradzila. przez pare miesiecy
sie nie odzywal i dopiero jak bylam w 8 mcu ciazy to mnie odwiedzil.
zakaladam sprawe o ustalenie ojcostwa i bardzo mi zalezy na tym zeby dziecko
mialo moje nazwisko. jemu zalezy zeby dziekco mialo jego nazwisko. w sadzie
byloby latwiej gdyby on sie nie interesowal , ale ostatnio zaczal i mysli ze
wszystko jest ok,chociaz wcale nmi nie pomaga.

podpowiedzcie mi co zrobic zeby dziecko mialo moje nazwisko,jak to zalatwic
Obserwuj wątek
    • virtual_moth Re: nazwisko 13.01.06, 22:38
      Radzę Ci od razu uznać dziecko z jego ojcem USC, raczej nie masz większych
      szans na to, aby dziecko nosiło Twoje nazwisko, nawet gdybyś załatwiała sprawę
      przez sąd. W praktyce wystarczy, aby ojciec dziecka przed sądem powiedział, że
      chce je uznać i chce aby nosiło jego nazwisko, aby tak właśnie się stało.
      ---
      Samodzielni rodzice
      • tsunami05 Re: nazwisko 14.01.06, 10:05
        Ojciec mojego dziecka uznał je sam - jeszcze przed narodzinami, w USC - to się nazywa "uznanie w łonie". Też nie godził się na moje nazwisko, ale mu wytłumaczyłam, że mieszkamy daleko, dziecko będzie ze mną i nie chciałabym wprowadzać w nasze życie zamieszania. Powiedziałam mu tez, że razem wybierzemy imię. Zgodził się. Wkurzyła mnie tylko baba w usc - spytała jakie nazwisko, ja powiedziałam, że moje a ona - durna - I PAN SIĘ NA TO ZGADZA??! Kurde, on nie był do końca przekonany i dużo nie brakowało, a zmieniłby zdanie po tym pytaniu. Na szczęście się zgodził _- bo zgodzić się musi.
    • iziula1 Re: nazwisko 14.01.06, 12:28
      ja rejestrowałam dziecko sama. Syn nosił moje nazwisko aż do sprawy o sądowne
      ustalenie ojcostwa. Tatuś łaskawie zgodził się uznac i też żadał swego
      nazwiska. Pani sedzia kazała dojśc miedzy nami do zgody. Staneło na moim
      nazwisku.
      Tobie radze podobną droge. Najpierw zarejestruj potem złóż wniosek o sądowne
      ustalenie ojcostwa i alimenty. Chyba,że tatus przeżył cudowną odmianę i masz
      duże szanse na jego uczestnictwo w życiu dziecka wtedy odradzam walki na noże smile
      Pozdrawiam.
      Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka