Dodaj do ulubionych

biegły sadowy lekarz

10.05.06, 08:22
moj mąż(jeszcze), zażądał w sadzie powołania biegłego sadowego lekarza
pediatry na okoliczność stwierdzenia że dzieco nie może chodzic do zlobka ze
wzgledów zdrowotnych.wczesniej przedstawiałam zaswiadczenia od lekarzy
rejonowych ze mala nie powinna chodzic do złobka, teraz jest po pobycie w
szpitalu, a w sadzie taka niespodzianka.czy ktoras z Was miala może podobnie,
czy sad rzeczywiscie powola lekarza i ten stwiedzi.i czy jego decyzja jest
dla sadu bankowo wiążąca?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iva2 Re: biegły sadowy lekarz 10.05.06, 08:34
      a gdyby dziecko było nie chorowite to co? musiałoby chodzić do żłobka? bo tak
      chce Tata????????? nie rozumię.
      poradzic Ci nie potrafie, bo ja sama narazie czekam na swoja pierwsza rozprawę.
      dużo sił Ci życzę.
      • mikka771 Re: biegły sadowy lekarz 10.05.06, 08:51
        tatus nie chce po prostu placic na dziecko, mimo ze ma z czego, tzn na papierze
        nagle zrobilo sie kilkaste zl, zamiast kilunastu tys. wiec chce poslac dziecko
        do zloba i juz, wtedy koszt opieki nad dzieckiem zmaleje(bo nie bedzie niani-ja
        pracuje)
        • iva2 Re: biegły sadowy lekarz 10.05.06, 09:00
          przeciez to chore!
          no ale w imię "dobra" dziecka jak rozumie Tatus działa.
          nie wiem co Ci poradzić, myślę, że żaden normalny Sąd nie powinien uznac
          takiego argumentu, no ale jak wiemy różnie to bywa.
    • agamagda Re: biegły sadowy lekarz 10.05.06, 15:08
      Moze powołać, dodam tylko że za biegłego się dodatkowo płaci.
      Jeśli biegły wyda opinię z która sie nie zgadzasz, poproś o zrobienie
      kontrekspertyzy.
      MOgę Cię pocieszyc, że jeśli dostarczysz biegłemu, dużo opinii i pisemnych
      zaświadczeń dot. stanu zdrowia uniemożliwiajacego posłanie dziecka do złobka,
      biegli na ogół przychylają się do zdań kolegów lepiej znających dziecko.
      • mikka771 Re: biegły sadowy lekarz 10.05.06, 15:33
        rozumiem że za biegłego lekarza płaci.... no własnie kto??dostarczałam juz
        zaswiadczenia o sadu od dwóch lekarzy, w tym rejonowego bo zarzucił mi ze
        przekupiam lekarzy, za co zreszta sad apelacyjny go zbeształ, jak można
        dzielic lekarzy na lepszych i gorszych, że lekarz to lekarz. nie wiem czy
        zdolam dostarczyc sadowi zaswiadczenia rozmaite o stanie zdrowia, dziecko bylo
        w szpitalu bo ma zakarzenie ukladu moczowego, choruje jak inne, moze wiecej na
        drogi odechowe(łacznie z oskrzelami), ale nie jest uposledzone, ma rece, nozki
        wiec obawiam sie ze moj maz byly wlasnie to wykorzysta, ze moze chodzic do
        zloba, pomimo ze zlobki same w sobie sa placowkami z koniecznosci dla maluchow,
        nie wczasy.podlosc nie ma granic
    • iziula1 Re: biegły sadowy lekarz 11.05.06, 19:21
      Mikka, możesz dziecko oddac do żłobka, możesz zamiast pieluch jednorazowych
      uzywać tetry bo tańsze, możesz dziecku zamiast drogich antybiotyków podawać
      czosnek i cebule bo to taniej, zdrowiej i to naturalny antybiotyk. Możesz
      zamiast soków do picia dawać wode z cukrem...
      Możesz wiele rzeczy aby ograniczyc koszt utrzymania dziecka i zejść do poziomu
      100 zł miesięcznie.Lub mniej smile
      Wszystko to możesz zrobic.
      Z tym,że sąd nie może Ci tego nakazac.Tym bardziej eks.
      Wydatki na dziecko, niezbedne do jego prawidłowego rozwoju spoczywają na
      barkach obydwu rodziców. I bez względu na opinie biegłych, jeśli uważasz jako
      rodzic że złobek przyniesie więcej szkody dziecku niz korzyści nikt Cię do tego
      nie zmusi.
      Co jest ważniejsze dobro dziecka czy kieszeń tatusia?
      Wsądzie ma znaczenie tylko dobro dziecka. Ja w to wierze i Ty zawsze to sobie i
      w sądzie powtarzaj.
      Iza
      • mikka771 Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 08:23
        wszystko ok, tylko tu chodzi o jego płacenie na dziecko.czy sad przychyla sie
        do takich zyczen tatusiow i lekarzy sadowych, bo jestem zszokowana ze wlasny
        ojciec moze cos takiego wymyslic.alimentysa mi walsnie potrezbne do tego zeby
        dziecko ni eposylac do zloba i samej nie zapracowac sie na smierc.
        • iziula1 Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 11:09
          Mikka, widać że jesteś dopiero początkująca smile
          Tatuś może wymyślić i żądać nie jedno co Cie zbulwersuje.
          Pociesze Ci,że nie wszyscy tacy sa. Jest mnóstwo dobrych ojców jak i matek
          które dadzą dziecku wszystko co potrzebne, sobie odmawiając.
          Niestety na tym forum spotykamy tylko ten wykrzywiony obraz rodzicielstwa.
          Osobiście uważam,że żłobek nie jest rozwiązaniem najlepszym dla dziecka.
          Uważam,że dziecko powinno iśc do przedszkola dopiero jak skończy 3 lata.
          Skoro twój mąż żąda abyś ty poszła do pracy lub brała nadgodziny może niech On
          zapewni na ten czas opieke dziecku a nie naraża je na żłobek.
          Lub zapytaj Go co zrobi jeśli dziecko bedzie często chorowało,czy gotowy jest
          iść na zwolnienie i płacic za antybiotyki? Lub czy bedzie mu obojetne,że
          przeważnie dziecko po złapaniu infekcji w żłobku dostaje antybiotyk w postaci
          zastrzyków? Czy i wtedy bedzie liczył na oszczedności wobec dziecka?
          Nie wiem czy sąd się przychli do logiki twego męża.Wiem jedno,że dziecko nie
          może ponosić konsekwencji że rodzice się nie dogaduja. Sąd nie może Cię zmusić
          do posłania dziecka do żłobka. Ani do oszczędzaniu na dziecku. Sąd na pewno
          bedzie się kierował uzasadnionymi wydatkami na dziecko i możliwościami
          zarobkowymi rodziców.
          Iza
    • agamagda Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 11:19
      Mikka, generalną zasadą jest, że za koszty płaci strona przegrywającą proces
      lub strona, która powołuje biegłego.
      W PRZYPADKU POWOŁANIA biegłego przez Twojego Ex męża najprawdopodobniej to on
      będzie musiał za niego zapłacić. Oczywiście może wnosić o pokrycie przez Ciebie
      kosztów lub pokrycie kosztów przez Skarb Państwa, ale mało prawdopodobne żeby
      sąd zasadził takie rozwiązanie.
      Gdyby lekarz-biegły wydał opinię nie po Twojej myśli będziesz musiała powołać
      innego biegłego w celu wydania kolejnej opinii i ew. za to zapłacić. Ale
      spokojnie, generalnie najpierw wpłacasz tylko zaliczkę na poczet kosztów, potem
      możesz wnioskować o zasądzenie pokrycia poniesionych kosztów przez Twojego
      męża, ponieważ to on podważał opinię 2 lekarzy, lub poprosić o zwolnienie z
      kosztów z uwagi na Twoja ciężką sytuację finansową. Koszt biegłego lekarza nie
      jest wysoki, zwykle zamyka się w paru stówkach.
      • mikka771 Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 12:09
        skad jest taki lekarz sadowy, to moze byc np.znajowmy męza zwerbowany w celu
        wydania korzystnej opinii.czy taki lekarz normalnie gdzies pracuje?poruszam sie
        w tym temacie jak "dziecko we mgle" wiec sorki za glupawe pytania.
        • iziula1 Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 12:24
          Jest to lekarz, który ma tytuł biegłego. Każdy sąd ma liste lekarzy biegłych
          których może powołac z różnych specjalizacji.
          Czy sąd przychylił się już do wniosku twego męża, czy tylko mąż złożył wniosek?
          Wydaje mi się,że powoływanie biegłego aby stwierdził lub też nie
          przeciwskazania do złobka w kwetii obnizenia lub podwyższenia kosztów alimentów
          za śmieszne. Problem żłobka uważam za banalny aby zatrudniac biegłego lekarza.
          Iza
          • mikka771 Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 12:59
            mąż dopiero złożył wniosek o powołanie takiego biegłego.jezeli sad moze sie nie
            przychylic to milo, natomiast mąż próbuje chyba wszystkiego bo apelacyjna
            przegral, nie zmniejszyli o grosz,wrecz wykazalii niedorzecznosci, podobnie jak
            sad I isntancji.zobowiazali(sad) mnie jeszcze do przedlozeia zaswiadczenia o
            stanie zdrowia dziecka itp.masa tego jest.sprawa odbywala sie bez mojej
            obecnosci bo bylam z dzieckiem w szpitalu, wiec nie moglam zazadac co on
            powinien przyniesc na okolicznosc mniejszych alimentow.moze powinnam bo raptem
            zarabia kilka tys mniej i jak on to zrobil???
        • agamagda Re: biegły sadowy lekarz 12.05.06, 13:11
          Nie, nie, to nie żaden "znajomek"smile))
          Przy sądzie jest ustalona lista biegłych - biegli to tacy wysokiej klasy
          (zwykle) specjalisci w danej dziedzinie do których sąd zwraca sie z prośbą o
          opinię jeśli sam nie moze ustalić. Biegły musi spełniać określone warunki zeby
          zostać wpisanym na liste.
          Zwróć się do kancelarii sądu - tam Ci dostarczą nazwiska biegłych pediatrów z
          listy biegłych, jeśli chciałabys poznać ich nazwiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka