kimora 10.06.06, 20:09 jestem w ciązy z chłopakiem który nie chce dziecka, mam pytanie czy jak dziecko bedzie mialo moje nazwisko to dostanę alimenty od tego czloweika? czy najpierw bede musiala założyc sprawę o ustalenie ojcostwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iziula1 Re: nazwisko dziecka 10.06.06, 20:32 By otrzymac alimenty od ojca dziecka najpierw musi on je uznac.Może to zrobic dobrowolnie w USC lub możesz złożyc wniosek, po urodzeniu dziecka o sądowne ustalenie ojcostwa. Jeśli chodzi o nazwisko dziecka możecie ugodowo ustalić czyje będzie nosic.Twoje czy jego. Pozdrawiam. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
bromba-i-inni Re: nazwisko dziecka 11.06.06, 15:23 Potwierdzam. Nazwisko nie ma tu nic do rzeczy Mam koleżankę której dziecko nosiło nazwisko ojca, ale on okazał sie mxymalnym dupkiem, wiec stwierdziła że dla dzieciaka to bedzie problem że nosi inne nazwisko niż matka I zmieniła A ojciec i tak płaci alimenty, bo jedno z drugim nic wspólnego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: nazwisko dziecka 12.08.06, 09:54 Musisz zlozyc w sadzie pozew o uznanie ojcostwa i od razu o alimenty. Jesli on nie bedzie chcial uznac dziecka sad przeprowadza postepowanie,jesli chodzi o nazwisko dziecka to ty o nim decydujesz ostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaml1 Re: nazwisko dziecka 12.08.06, 10:26 jak zalozysz sprawe o uznanie to dziecko bedzie mialo nazwisko ojca, chyba ze ojciec zgodzi sie na Twoje nazwisko. jak chcesz zeby dziecko nosilo Twoje nazwisko to zaloz sprawe o ustalenioe ojcostwa i alimenty. ja jestem w trakcie sprawy o ustalenie Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: nazwisko dziecka 12.08.06, 12:11 ja swego czasu z jednym pozwie wnioskowałam o ustalenie ojcostwa, nadanie dziecku mojego nazwiska, pozbawienie praw rodzicielskich i alimenty Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: nazwisko dziecka 12.08.06, 22:01 Mam zamiar zrobić coś podobnego mogłabyś mi napisać jak się skonczyła Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: nazwisko dziecka 13.08.06, 10:42 lacido napisała: > Mam zamiar zrobić coś podobnego mogłabyś mi napisać jak się skonczyła Twoja > sprawa. To było do mnie skierowane? Na wszelki wypadek odpowiem. Chciał badań genetycznych to je miał- na jego koszt. O prawa rodzicielskie nie walczył, o nazwisko tym bardziej. Alimnety zasądzono w kwocie niższej niż wnioskowałam. Odpowiedz Link Zgłoś