wiola101 19.09.06, 10:10 Dziewczsyny, Jeżeli osoba zobowiązana płacic alimenty jest za granicą, tam pracuje jak można od niej zciagnąc alimenty? Nie mam pojecia czy pracuje na czarno czy też nie. jakie sa procedury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda336 Re: Pytanie o alim. z zagranicy 20.09.06, 11:36 Hej Wiola, przede wszystkim musisz mieć zasądzone alimenty, z wyrokiem idziesz do sądu Okęgowego lub Rejonowego i tam jest taka komórka zajmująca sie alimentami z zagranicy,powiedza ci jakie papiery trzeba zebrać, mają obowiązek sie tym zająć także ich ciśnij jest jednak jeden warunek musisz miec jego adres inaczej w ogóle ci nie przyjmą papierów. reszta to już za granicą nie wiem natomiast jak się ma kwestia pracy na czarno czy nie, myślę że szanse na alimenty są gdy Twój były facet ma jakiś stały pobyt czy coś w tym stylu, i chyba najlepiej legalna pracę, ale próbuj. To pewnie trochę potrwa ale warto, Pozdrawiam pisz jak masz pytania.Magda Odpowiedz Link Zgłoś
pelagaa Re: Pytanie o alim. z zagranicy 20.09.06, 11:55 Jesli dobrze kojarze sytuacje chodzi o sciaganie alimentow z matki. Obawiam sie jednak, ze jesli nie znacie jej adresu i miejsca pracy, to bedzie ciezko Jesli pracuje na czarno to chyba sciaganie bedzie prawdopodobnie niemozliwe Wszystko zalezy tez chyba od tego o jakim kraju mowa, bo nie ze wszystkimi oanstawami Polska ma stosowne umowy, aby sciagac alimenty. Moze wizyta u komornika troszke rozjasnilaby Wam sytuacje??? Albo wlsnie w sadzie okregowym w komorce ds. postepowan z zagranica, czy jak to sie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś