Dodaj do ulubionych

Kontrola z mpos

17.03.07, 16:12
Witajcie! Sama wychowuję synka, mam mieszkanie w którym jestem zameldowana i
któro chwilowo wynajmuję za opłaty, ponieaż obecnie samej ciezko byłoby mi
utrzymać siebie i synka. Mieszkamy u mojego taty a zameldowani jestesmy gdzie
indziej. Synek ma 15 m-cy. Z mops-u otrzymuje rodzinne i z tytułu samotnego
wychowywania dziecka. Wiem ze sie wybierają na kontrolę... Czy może któraś z
was wie czego się spodziewać jak ta kontrola może wyglądac? Dziekuję za rady.
Obserwuj wątek
    • gosik422 Re: Kontrola z mpos 17.03.07, 19:43
      Witam!Pracownik MOPSu przyjdzie na tzw wywiad srodowiskowy,zrobi notatki o
      twojej sytuacji tnz:z czego sie utrzymujesz,czy nie jestes w jakim
      zwiazku,zapyta o twoj majatek(musisz napisac takie oswiadczenie).Nie wiem czy
      nie doczepi sie do tego ze mieszkasz u ojca i jego dochod tez sie liczy do
      gospodarstwa domowego.Czy z MOPSu bierzesz tez jakies zasilki celowe lub okresowe?
    • grzanka23 Re: Kontrola z mpos 17.03.07, 20:33
      Moze dobrze by bylo abys na czas kontroli byla u siebie w domu,nie czepneliby
      sie ,ze ojciec Ci pomaga.
      • aniadawid1 Re: Kontrola z mpos 17.03.07, 20:48
        zawsze możesz powiedzieć,że prowadzicie z ojcem oddzielne gospodarstwo domowe
        • annakate Re: Kontrola z mpos 17.03.07, 23:30
          No, ja bym byla ostrożna z podawaniem informacji niezgodnych z prawdą.
          prawdopodobnie zostaniesz poinformowana o obowiązku mówienia prawdy pod rygorem
          karalności. Ostatnio MOPS-y wyraźnie zbystrzały i skuteczniej pilnują swojego
          interesu, a właściwie nas wszystkich -podatników. Skoro sie korzysta ze
          świadczeń socjalnych to trzeba sie pewnym rygorom poddać, jesli nie informacje
          podawane pracownikowi socjalnemu są zgodne z prawdą to nie masz sie czego obawiać.
      • kaktus755 Re: Kontrola z mpos 18.03.07, 11:31
        Dobrze ale nie wiem kiedy ta kontrola będzie...
    • virtual_moth Re: Kontrola z mpos 17.03.07, 22:50
      kaktus755 napisała:

> mam mieszkanie w którym jestem zameldowana i
      > któro chwilowo wynajmuję za opłaty,

Jeśli dobrze rozumiem - wynamjujesz komuś chatę za same opłaty, samej do rąk
      nie biorąc nic - mimo że jesteś w bardzo trudnej sytuacji materialnej? Albo
      bujasz, albo coś tu jest nie tak.
      • kaktus755 Re: Kontrola z mpos 18.03.07, 11:29
        dziekuje wszystkim za opłaty.

Nie nie bujam. Moja sytuacja wyglada tak jak opisałam. Na pocztatku pobierałam
        swiadczenie z zus, później zasiłek z up. Obecnie od 2 m-cy, pobieram
        świadczenia z mops 217zł. Z tatusiem mojego syna nie utrzymujemy kontaktów, nie
        uznał go i lepiej dla nas wszystkich by tego nie zrobił. Nie chce go znać ale
        dla "świetego spokoju" daje na syna 500zł miesięcznie.
        Pracy szukam ale w miare mozliwości wolałabym jeszcze opiekować się synem po
        prostu ze strachu bardzo czesto się dochodzi u niego do bezdechów i muszę go
        ratowac sad mój ojciec nie podejmie się opieki nad nim wiec w perspektywie jest
        przedszkole... i moja praca.
        W tej sytuacji za 717zł cięzko było by mi się utrzymać z dzieckiem, a pieniazki
        jakieś mam bo odkładałam sobie z wczesniejszych dochodów. Mieszkanie jest to
        malutkie kawalerka niecałe 30m2 ale sam czynsz wynosi 240zł. mieszkają tam
        znajomi za opłaty.
        Czy w tej sytuacji mogą zażądac zwrotu otrzymanych pieniążków?
        • lacido Re: Kontrola z mpos 18.03.07, 11:50
          Wydaje mi się, że nie powinnaś mimć problemu w związku z tm , że mieszkasz z
          ojcem tylko wyjaśnienie sprawy i udowoenienie ze za wynajmowene mieszkanie nie
          pobierasz kasy mozę być trudne, moze lepiej byłoby zameldować sie na pobyt
          czasowy u ojca.
          Jak przeczytałam żę ojciec dziecka daje Co 500zł i to dla "świętego spokoju" to
          mało z krzesła nie spadłam, to kupa kasy zwłaszcza ze daje je dobrowolnie i w
          sumie mozesz mieć problemy jeśli ktoś życzliwy doniesie, że on Ci daje kase o
          czym mops nie wie. A tak na marginesie to wydaje mi się, że mówienie ze jesteś
          w trudnej sytuacji to lekkie nadużycie, zwłaszcza ze są tu mamy, które np
          podczas sprawy o alimenty nie miały żadnych środków do życia.Sama otrzymuję ten
          zasiłek co Ty i przez dosć długi okres czasu kombinowała co zrobić zeby mi
          straczyło na pieluchy, mleko o ewntualnych lekarstawach w razie choroby nie
          było mowy ma szczęście mieszkałam u rodzicó wiec mnóstwo wydatków pokrywali
          oni.Pozdrawiam.
          • kaktus755 Re: Kontrola z mpos 18.03.07, 12:06
            Dzieki za odpowiedż. Tak masz racje sytuacja moja nie jest dramatyczna ale na
            razie nie jestem w stanie się sama utrzymać. Co do tatusia tak płaci ale tylko
            i wyłącznie z troski o swoje "4 litery" i świety spokój a nie ze względu na
            dobro dziecka...
            • lacido Re: Kontrola z mpos 18.03.07, 21:35
              Tylko wiesz, że jak będzie chciał Cie pogrążyć to moze sam doniesć, że płaci na
              dziecko a Ty pobierasz swiadczenia z tytułu samotnego wychowywania dziecka,
              wiem że na forum były takie wypadki, ze dziewczyny obawiały się żę to może
              wyjsć na jaw i będą z tego problemy, szkoda, że mój eks nie płaci za swój
              świety spokój, ale to inna bajka.Życzę powodzenia smile))
      • kaktus755 Re: Kontrola z mpos 18.03.07, 11:33
        A co do wynajmowania to mieszkam w bardzo bardzo małym miasteczku w którym
        trudno znaleźć chetne osoby do zamieszkania...
    • indianar Re: ja juz po kontroli 18.03.07, 22:38
      mialam taka kontrole pare dni temu przyszla pani z opieki i zaczela sie
      wypytywac czy mieszkam z ojcem dziecka,czy wspolnie spedzamy swieta czy
      odwiedza dziecko takie podstawowe pytanie moze jeszcze przeprowadzic wywiad
      wsrod sasiadow ale to nie jest konieczne
      trzymaj sie i nie martw na zapas
      • kaktus755 Indianar napisałam priva Pozdrawiam n/t 21.03.07, 15:54
        • katarzynasg Re: Indianar napisałam priva Pozdrawiam n/t 22.03.07, 11:33
          pani z mopsu nie ma prawa przesluchiwac sasiadow,ktos z mojej rodziny pracuje w
          mopsie pytalam bo akurat tym sie zajmuje i chodzi na wywiady czesto i sasiadow
          nigdy nie pytaja..... ochrona danych osobowych takie tam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka