Dodaj do ulubionych

dowód dziecka

26.03.07, 18:38
Jesteśmy w trakcie rozwodu. Dziecko mieszka ze mną. Kontakty są ustalone.
Ojciec zarzadal aby za każdym razem gdy dziecko bedzie z nim mialo przy sobie
dowod osobisty. Wiem, ze chce mi ten dowod po prostu odebrac. Nie wiem co
robic...Straszy mnie, że pojdzie na policje jak mu go nie dam..pojdzie do
sadu i oskarzy o utrudnianie kontaktow. Tak naprawde jest wsciekle zazdrosny,
ze jezdze z malym do zoo za granice i sie swietnie tam bawimy. poradzcie co
robic...dzieki.
Obserwuj wątek
    • grzanka23 Re: dowód dziecka 26.03.07, 21:14
      Nie daj sie zastraszyc.Sad na pewno da Tobie opieke nad dzieckiem.
      Policja nie miesza sie w sprawy kontaktow rodzica z dzieckiem.A w sadzie jesli
      cie oskarzy o utrudnianie kontaktow,to Sad skieruje sprawe do RDOK.Tam dziecko
      bedzie obserwowane i w ramach zabawy beda z nim rozmawiac.Dziecko samo moze
      stwierdzic czy spotyka sie z tata.
      Ja tylko jak ex sie wyprowadzil zalozylam zeszyt widzen i kazde spotkanie jest
      przez niego podpisane.
      A ile lat ma Twoje malenstwo?
      • a-a3 Re: dowód dziecka 27.03.07, 00:24
        ma 4 lata. Kontakty ojca z dzieckiem są czeste i to jest ok, ale ta walka o
        dowod aby mi tylko dokopac...straszne..a jezeli nie dam mu dowodu to co moze mi
        zrobic? Na badania w rodk wlasnie czekamy...
        • braktalentu Re: dowód dziecka 27.03.07, 08:06
          Ojciec może Ci... powiedzieć, że jesteś zła, brzydka i głupia, i że wszystkie
          orgazmy udawał. Tyle może.

Ale, skoro Ty jeździsz z synkiem za granicę, to może On też by chciał. Powiedz
          wprost, że boisz się, że dowód zaginie, a często jeździcie do zoo i to byłby
          kłopot. W związku z tym chętnie będziesz dziecko w dowód wyposażała, o ile w
          Twoich rękach będzie pozostawał paszport, który wwpólnie wyrobicie.

I wydaje mi się, że raczej elegancko byłoby się informować na wzajem o
          wszelkich zagraniczych wypadach malucha.
          • megan26 Re: dowód dziecka 27.03.07, 09:15
            ale ja zupełnie nie rozumię po co mu ten dowód??? możesz mi wyjaśnić??
            ja to bym sie bała że może małego gdzieś wywieść przecież na dowód można
            przekroczyć granicę kraju.
            • braktalentu Re: dowód dziecka 27.03.07, 15:07
              Uwaga wyjaśniam (tu przybieram ton mentorski):
              TEORETYCZNIE dowód może być Ojcu potrzebny do tych samych celów co Matce, tj.
              żeby pojechać z dzieckiem do zagranicznego zoo.
              A Ojciec dziecka nie powinien się bać, że Matka może gdzieś dziecko wywieźć?
              • madziulec Re: dowód dziecka 27.03.07, 15:19
                Uslyszalam taki argument na sprawei o paszport.
                I moj eks mial pewne podstawy, bytak sadzic, mam babcie za granica i spore
                zaplecze w postaci duzej rodziny. Moglam wyjechac.

Sedzina pokiwala z politowaniem glowa i powiedziala, ze dziecko jak narazie jest
                pod moja opieka i nie ma co gdybac, narazie nie bylo prob utrudniania mu
                kontaktow. Jesli porwe dziecko za granice - pozostaje ojcu Konwencja Haska.

I koniec tematu.
        • madziulec Re: dowód dziecka 27.03.07, 15:26
          Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby oraz
          poświadczającym obywatelstwo polskie. Osoba będąca obywatelem polskim i
          zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty:

od ukończenia 18 roku życia,
          od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie
          zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się
          znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką

Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia
          13 roku życia.

REGULACJA PRAWNA
          Wydawanie dowodów osobistych reguluje ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r o
          ewidencji ludności i dowodach osobistych - tekst jednolity (Dz.U. z 1984 r Nr 32
          poz. 174 z późń. zm., z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz.198, z
          1997 r. Nr 113, poz. 733 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2001 Nr 43, poz.476),
          rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21 listopada 2000 r w sprawie wzoru dowodu
          osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich
          wymiany, zwrotu lub utraty (Dz.U. Nr 112, poz.1182 z późn. zm.) oraz
          rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2000 roku w sprawie opłat za
          wydanie dowodu osobistego (Dz.U. Nr 105, poz.1110).

Znalazlam.
          Jak zrobilas to, ze dziecko majace 4 lata dostala dokument, ktory wg prawa
          polskiego mozna uzyskac majac 13 lat???????
    • sa_ra1 Re: dowód dziecka 27.03.07, 10:49
      W jaki sposób wyrabia się małemu dziecku dowód osobisty? Trzeba to w jakiś
      sposób argumentować czy składa się wniosek jak w przypadku osoby dorosłej?
      • braktalentu Re: dowód dziecka 27.03.07, 15:18
        Słada się wniosek, tak jak dla osoby dorosłej, tylko w przypadku dziecka, przy
        składaniu wniosku i odbiorze dowodu muszą być obeni oboje rodzice. W Twoim
        wypadku powinno wystarczyć oświadczenie ojca złożone przed notariuszem w kraju
        zamieszkania i przetłumaczone przysięgle na polski. Mój mąż wyraził taką zgodę
        w Ambasadzie Polskiej przed konsulem.
        Niestety panie urzędniczki w Urzędzie Paszportowym w moim powiecie nie znają
        przepisów i udowodnienie im, że dziecko może być wpisane do paszportów obojga
        rodziców zajęło nam bardzo dużo czasu. Za to Pani w Urzędzie Gminy, na naszej,
        zabitej dechami wsi jest specem jakich mało i sama podpowiedziała nam
        rozwiązanie z dowodem osobistym i wizytą u konsula.
        • sa_ra1 Re: dowód dziecka 27.03.07, 15:51
          braktalentu napisała:

> Słada się wniosek, tak jak dla osoby dorosłej, tylko w przypadku dziecka, przy
          > składaniu wniosku i odbiorze dowodu muszą być obeni oboje rodzice. W Twoim
          > wypadku powinno wystarczyć oświadczenie ojca złożone przed notariuszem w kraju
          > zamieszkania i przetłumaczone przysięgle na polski. Mój mąż wyraził taką zgodę
          > w Ambasadzie Polskiej przed konsulem.

potrzebne było potwierdzenie obywatelstwa które wydaje ktoś tam w urzędzie
          wojewódzkim (mimo, że dziecko urodzone w kraju!)nie miałam głowy ani czasu się
          tym zajmować a pomysłu z dowodem nikt mi nie podsunął... a szkoda
          bo tatuś był na miejscu i w gotowości do wyrażenia zgody
    • madziulec a ja mam takie pytanie 27.03.07, 15:24
      W jakim wieku mozna dziecku wyrobic dowod?
      • braktalentu Re: a ja mam takie pytanie 27.03.07, 15:33
        Nasz synek miał 6 tygodni. Złożyliśmy wniosek zaraz p ootrzymaniu numeru PESEL.
        • madziulec Re: a ja mam takie pytanie 27.03.07, 15:40
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=59746596&wv.x=2&a=59797136
          Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia
          13 roku życia.

no i jak to si ema do tego co piszesz?
          • madziulec Re: a ja mam takie pytanie 27.03.07, 15:42
            www2.mswia.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=57&id=1686
            tu jest odpowiednia ustawa o dowodach osobistych
          • sa_ra1 Re: a ja mam takie pytanie 27.03.07, 15:45
            madziulec napisała:

> <a
            href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=59746596&wv.x=2&a=59797136"
            target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=59746596&wv.x=2&a=59797136</a>
            > Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia
            > 13 roku życia.
            >
            > no i jak to si ema do tego co piszesz?

może po wejściu do unii coś się zmieniło?
            wiem, że w UE dzieci mogą mieć wyrabiane dokumenty tożsamości
            • madziulec Re: a ja mam takie pytanie 27.03.07, 15:50
              Nie wiem, czytalam ustawe, dlatego pytam tych, ktorzy maja takie dowody, jak to
              jest mozliwe.
              • madziulec znalazlam cos takiegop o dowodach dla dzieci: 27.03.07, 15:53
                Dowód osobisty ma prawo otrzymać również osoba niepełnoletnia /od ukończenia 13
                lat/ jeżeli jest obywatelem polskim. Na uzasadniony wniosek rodziców lub
                opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia.
                • braktalentu Re: znalazlam cos takiegop o dowodach dla dzieci: 27.03.07, 16:19
                  No to wygląda na to, że wystarczy wniosek uzasadnić ustnie, bo my nie
                  składaliśmy żadnych wyjaśnień pisemnych, tylko przy odbiorze
                  PESELA "poskarżyłam się"-smile miłej pani na jakość obsługi w Urzędzie
                  Paszportowym i od słowa do słowa, że taki problem mamy (Dużo podróżujemy. Synek
                  lata raz ze mną, raz z tatą. Oczekiwanie na paszport było bardzo długie, a
                  wpisanie dziecka do naszych paszportów okazało się być procesem jeszcze
                  dłuższym, ze względu na brak kompetencji urzędniczek). Pani w Urzędzie Gminy
                  dała mi wniosek do wypełnienia i powiedziała, że dowód będzie za dwa tygodnie
                  i, że wystarczy Jej oryginał oświadczenia męża złożonego przed konsulem.

Ale wydaje mi się, że generalnie dokument tożsamości umożliwiający dziecku
                  wyjazdy zagraniczne w ramach UE to wystarczające uzasadnienie.
                  • a-a3 Re: znalazlam cos takiegop o dowodach dla dzieci: 27.03.07, 20:08
                    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Wyrobilismy wspolnie dowod jak dziecko mialo 3 m-
                    ce. Na paszport tatus nie zgadza sie niestety. Wiem dokladnie, ze zalezy mu
                    tylko i wylacznie na odebraniu mi dowodu. Argumentuje to tym, ze obawia sie iz
                    wywioze dziecko za granice...Tylko dlaczego do tej pory nie zrobilam tego?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka