Dodaj do ulubionych

alimenty procentowo

05.06.07, 20:29
Witam serdecznie wszystkie laseczki i Panie wink
szczerze pisząc to po raz pierwszy jestem na tym forum.
Potrzebuję rady dotyczącej sprawy wysokości alimentów.
Mój aktualny/eks małżonek chce mi płacić alimenty, mamy uzgodnioną ich
wysokość. Jest jedno "ale" mój mąż zarabia różnią wysokość wynagrodzenia ( w
zależności od ilości przepracowanych dniówek i wysokości premii). I dlatego
chciałam, żeby płacił nam alimenty procentowo - np. 40 procent miesięcznego
dochodu. Pytałam prawniczki i ta twierdzi, że można to wysądzić.
Dostałam zwrot pozwu z sądu ze stwierdzeniem, że MUSZĘ określić kwotę
alimentów - konkretnie.
Jest tak naprawdę czy to sędzina Beton?
Bardzo będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • virtual_moth Re: alimenty procentowo 05.06.07, 20:52
      Może powinnaś napisać: wnoszę o alimenty w wysokości 40% wynagrodzenia, nie
      mniej niż 500 zł (czy ile tam)?
      • ssabaudia Re: alimenty procentowo 05.06.07, 21:03
        D.O.K.ł.A.D.N.I.E. TAK NAPISAłAM!!!
        i zwrot z adnotacją, że muszę podać konkretną kwotę....
        • pelagaa Re: alimenty procentowo 06.06.07, 18:25
          Powolaj sie na:
          "1987.12.16 uchwała SN III CZP 91/86 OSNC 1988/4/42
          cała izba SN Izba Cywilna i Administracyjna

VI. Dopuszczalna jest każda postać świadczeń alimentacyjnych; mogą to być
          świadczenia pieniężne lub w naturze; jej wybór odpowiadać powinien celowi,
          jakiemu obowiązek ten służy, i uwzględniać okoliczności każdego konkretnego
          przypadku.

I rozwiniecie:

Najbardziej rozpowszechnionym w praktyce sposobem określenia zakresu obowiązku
          alimentacyjnego jest świadczenie pieniężne, płatne periodycznie, w wysokości
          oznaczonej kwotowo, bądź też w określonej ułamkowo wysokości dochodu
          zobowiązanego. Ten drugi sposób podlega istotnemu ograniczeniu w naszym kraju
          ze względu na bardzo różne systemy określania zarobków.
          Określenie ułamka, w którym osiągane przez zobowiązanego zarobki mają być
          przeznaczane na zaspokojenie potrzeb uprawnionego, możliwe jest z reguły tylko
          w takim stanie faktycznym, w którym jest niewątpliwe, że zobowiązany pobiera
          stałe wynagrodzenie za pracę, gwarantujące regularne, w zbliżonej wysokości
          zarobki i że jest ono jego jedynym źródłem dochodów. Tylko bowiem w takich
          przypadkach ułamkowe określenie obowiązku alimentacyjnego spełniałoby swój cel
          automatycznego wzrostu alimentów wraz ze wzrostem wysokości zarobków, a tym
          samym zmniejszenia liczby spraw o zmianę wysokości alimentów.
          W warunkach gdy zobowiązany uzyskuje, oprócz wynagrodzenia za pracę, także inne
          dochody, pracuje na więcej niż jednym etacie albo w godzinach nadliczbowych,
          czy też wykonuje prace sezonowe lub zlecone, taka forma określania alimentów
          nie jest wskazana, ponieważ budzi obawę, iż przy wykonaniu takiego orzeczenia
          mogą być brane pod uwagę nie wszystkie dochody zobowiązanego, co naruszałoby
          dyspozycje art. 135 § 1 k.r.o.
          Zasądzenie alimentów w ułamkowej części zarobków jest dopuszczalne w zasadzie
          tylko wtedy, gdy: a) uprawniony ma prawo do równej stopy życiowej z
          zobowiązanym, a więc głównie w razie określania alimentów należnych dziecku od
          rodziców; b) zarobki stanowią stałe źródło utrzymania zobowiązanego i c) system
          wynagradzania gwarantuje regularne, zbliżone do siebie zarobki okresowe (z
          reguły miesięczne).
          Przy określeniu alimentów w ułamkowej części wynagrodzenia nie jest wyłączona
          możliwość jednoczesnego kwotowego określenia dolnej granicy alimentów tak, aby
          przy obniżeniu się wynagrodzenia, często z winy pracownika, nie doszło
          automatycznie do zaniżenia wysokości alimentów."

Mam alimenty okreslone procentowo, 20% wynagrodzenia netto ze wszystkimi
          stalymi i zmiennymi skladnikami, na jedno dziecko, jestem z tego sposobu
          okreslenia alimentow bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka