smuutna13 19.06.07, 18:33 Hejka!!!! Mam pytanie, czy któraś z Was dysponuje wzorem wniosku nadającym wyrokowi sądowemu klauzulę wykonywalności. Chodzi mi o to, że mam odpis wyroku sądowego bez tej klauzuli i niewiele mogę z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kammik Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 19.06.07, 18:40 Bez urazy, ale odnoszę wrażenie, że niedługo pojawią się na forum prośby o wzór wniosku o zakup chleba, w celu przedstawienia go pani w Żabce. Dzwonisz i mówisz/faksujesz/wysyłasz pocztą tekst "proszę o przesłanie odpisu wyroku w sprawie XY opatrzonego klauzulą wykonalności". Odpowiedz Link Zgłoś
smuutna13 Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 19.06.07, 19:55 Nie wiem czy rzeczywiście jesteś jedną z nas, bo gdybyś dostała takiego kopa w cztery litery, to nawet wg ciebie o tak banalną rzecz byś prosiła o poradę, uważam,że twoje uwagi są naprawdę nie na miejcsu!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 19.06.07, 21:04 Dostalam kopa, o pomoc w tak banalnych sprawach nie prosiłam. Aha, mówi się "dziękuję". Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 19.06.07, 20:19 na forum rozwody właśnie , poruszyłam tą kwestie"koszty sądowe" Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 19.06.07, 20:21 nigdzie nie dzwonisz ...tylko skladasz wniosek o opatrzenie wyroku klauzulka natychmiastowej wykonalnośći... i zanosuisz do sadu... możesz napiosać to własnymi słowami..!!!!! jak nie dasz rady pani w sekretariacie ci podpowie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 19.06.07, 20:25 A w sprawie o alimenty to nawet bez pisania - klauzulę nadaje sie z urzędu. idziesz do sekretariatu i mówisz poproszę odpis wyroku do egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonowy_kot annakate 19.06.07, 20:27 sorry ze pytam ale czy jestes moze sedzia? zawsze tak profesjonalnie odpowiadasz Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo Re: annakate!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.06.07, 20:45 ja równiez mam pytanie ..chce sie upewnic ... mam wyrok prawomocny do wyroku klauzula z rygorem natych ... ale dotyczy alimentów!!! czy dobrze mnie poinformowano iz wystarczy złożyć wniosek do sądu o klauzule natychm. wyk. dotyczacej zwrotu kosztów sadowym mi przez exa? jaka jest opłata przy tym wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: annakate!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.06.07, 02:19 Czym innym jest rygor natychmiastowej wykonalnosci, czym innym klauzula. Klauzula może byc nadana prawomocnemu wyrokowi i jest najkrócej mówiąc potwierdzeniem dla organu egzekucyjnego (najczęściej komornika), że wyrok jest wykonalny. ma jeszcze to znaczenie, że odpis wyroku z klauzula (czyli tzw. tytuł wykonawczy) jest tylko jeden - to daje gwarancję, że 6 komornikóe na raz nie będzie egzekwowac tego samego. W rygorze najważniejsze jest to, że jest to rygor NATYCHMIASTOWEJ wykonalności, czyli orzeczenie jest nieprawomocne, ale wykonalne. Tez przystemplowuje sie na mim klauzulę. Bo klauzula to nie jest w sprawach alimentacyjnych odrębny druk, postanowienie, tylko ma formę stempla (albo wydruku komputerowego). Sprawy alimentacyjne podlegają przepisom szczególnym i dlatego zarówno rygor, jak i klauzulę nadaje sie z urzędu, wiec przestańcie sie wreszcze emocjonować jak złozyc wniosek w tej sprawie - trzeba iśc do sekretariatu i poprosić. Trzeba byc osobiście, bo trzeba pokwitować, że sie wzięło tytuł. z tego powodu u mnie jest przyjęte, że tytułów sie nie wysyła, tylko daje do ręki, bo przypominam, że wydaje sie 1 szt. Gdyby zaginął, to jest koniecznośc prowadzenia specjalnego postępowania i mozna ewentualnie wydac drugi, ale to trwa i jest kłopot, więc tytułu trzeba pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo Re: annakate!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.06.07, 08:54 dzieki za wyjaśnienie... ide do sadu bede.... zobaczymy co wskóram Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 A propos "kosztów" 19.06.07, 22:25 Tak z ciekawości pytam.... Czy sad, w takim przypadku jak Twój alexolo, gdzie zostałaś uznana za stronę niewinną, kazał exowi zwrócić ci wszystkie koszty? Tzn czy kazał mu również zwrócić to co zapłaciłaś za adwokata, detektywa, etc? Kiedys na forum, chyba "rozwód" poruszana była ta kwestia i chyba majkel pisał, ze jest jakis ryczałt, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo Re: A propos "kosztów" 19.06.07, 23:43 hiii tak to chyba tylk w ameryce jest!!!!!!!!!!!!!!!!! prawda niestety taka ż e dedektyw był tylko moim kosztem ..mimo ż e sąd w durzej mierze opierał sie na jego zeznaniach i materiałach. z powodu ciezkiej sytuacji finansowej exa sąd zniósł mu zwrot kosztów za mojego adwokata!!!!! ma mi oddać kase za pozew ok 600 + 70 zł za kuratora i to jest zapisane w wyroku pod oddzielnym pynktem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo rany boskie w " DUżEJ) 19.06.07, 23:44 sorki z a byka aż mnie poraził....hihhi Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: A propos "kosztów" 20.06.07, 00:36 I tych 670 zł cham Ci nie chce zwrócić? A w ogóle co to znaczy "ciężka sytuacja"? Przecież zdrowy jest. Ja rozumiem, ze ciężka sytuacja to chłop bez nóg i rąk w łózku, ale nie zdrowy byk, któremu się do roboty iść nie chce. Ale zasadniczo to nie było pytanie do Ciebie tylko do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo Re: A propos "kosztów" 20.06.07, 08:32 zgadzam sie ale cuż ... 670 zł czekam od 2 tyg ..przeciez moglismy sie dogadać.....w sensie ze rozbijam na raty...lub cos w tym rodzaju... ale on milczy a na moje pytanie odpowiada niemam nie zapłace i co mi zrobisz?" ja bez tej kwoty przezyje ...ale jest zasądzona i wobec postawy exa...bede ja dochodzić.!! a jeszcze ...wczoraj byłam u komornika... mówił z e dziwi sie exowi..powinien sie zobowiązać i płacić mi na konto ...jak to kiedyś ustalilismy.. cała procedura u komornika podwyższa znacznie koszty!!!! z 200 zł komornik pobiera ok 30 zł czyli ex wpłacał 230 zł a teraz z 500 zł to bedzie znaczna kwota...ale widocznie nie ma tak ciezkiej sytuacji.... a że exowi sie do pracy nie chce ...to zgroza..żal mi tego człowieka...ale skandalem jest to z e jego rodzice( dawni moi tesciowie) ,którzy mają 62 i 58 lat pojechali do pracy do niemiec...zgroza!!!! a ten drań ma trudne zadanie "pilnuje mieszkania starych" nóź sie w kieszeni otwiera...ale sami tesciowie winni... głowe dam ż e tesciowa bedzie przysyłać kase na alimenty!!! mi i dziecku to wszystko jedno z kad źródło alimentów...ale przykro z e tato nie potrafi zapracować na siebie i na własne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaela2 Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 20.06.07, 09:52 Witaj, ierwsze pytanie jest takie czy otrzymalas juz wczesniej wyrok w tej sprawie opatrzony klauzula wykonalnosci, czy tez nie. Z tego co wiem wyroki w sprawach rozwodowych maja z punktu nadawane taka klauzule razem z rygorem natychmiastowej wykonalnosci. Jezeli natomiast mialas juz takie postanowienie, ale np. zgubilas, to w takim przypadku musisz wystapic do sadu o wydanie tytulu wykonawczego w miejsce utraconego. miejscowosc dn. SĄD OKRĘGOWY W ........... adres Wnioskodawczyni: Imie nazwisko, adres Uczestnik: Imie nazwisko, adres Sygn.akt ............ WNIOSEK O PONOWNE WYDANIE TYTUŁU WYKONAWCZEGO W MIEJSCE UTRACONEGO Zwracam się z prośbą o ponowne wydanie tytułu wykonawczego w miejsce utraconego. Dotyczy to: np. orzeczenia rozwodu pomiędzy ............. na mocy Postanowienia Sądu z dnia .................... Uzasadnienie: Jako uzasadnienie podajesz okolicznosci w jakich doszlo do zagubienia, zniszczenia lub innej formy utracenia, a potem cel dla ktorego potrzebny jest Tobie ten wlasnie dokument. W załączeniu przekazuję kopie tego dokumentu opatrzonego klauzulą wykonalności z dnia .............. Załączniki: 1. Kopia wyroku z dnia (to sygnatura i kopia dokumentu o ktory Ci chodzi) 2. Odpis wniosku i załączników Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. IP: 89.174.247.* 09.04.15, 10:40 musisz napisac wniosek do sądu o klauzulę wykonalności i opłacic znaczki Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: wniosek o klauzulę wykonalności wyroku. 09.04.15, 21:45 No nie wierzę - Niki, 8 lat się zastanawiałaś nad odpowiedzią? W tym czasie historia zatoczyła koło - kiedyś klauzula miała formę stempla/ wydruku komputerowego, potem jakiś czas na skutek orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego nadawano ją odrębnym postanowieniam, teraz chyba od półtora roku znów wrócono do starej koncepcji i klauzulę nadaje się z urzędu w formie nadruku/stempla, nie trzeba w tym celu pisać żadnych specjalnych wniosków - trzeba się zgłosić do biura obsługi interesantów/sekretariatu i poprosić o wydanie odpisu wyroku z klauzulą ( na gębę, albo wypełnić prosty druczek "zamówienia"). Jak ktos chce się posługiwać nomenklaturą kodeksową to nalezy zwrócić się o wydanie tytułu wykonawczego. Odpowiedz Link Zgłoś