xkiniax 16.10.07, 18:41 Witam. Chcialabym zapytac ile jest wazny odpis aktu urodzenia? I jaki odpis musze miec: zupelny, czy wystarczy skrocony? Nie bylismy malzenstwem, a tata dziecko uznal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annakate Re: odpis aktu urodzenia 16.10.07, 19:59 Nie ma okreslonego "terminu ważności". Jezeli sytuacja prawna dziecka ulegała zmianom to musi byc aktualny. Do postępowań sądowych zwykle żada sie zupełnego, ale do alimentów wystarcza zazwyczaj skrócony, w innych sprawach urzędowych wystarcza skrócony. Odpowiedz Link Zgłoś
obiwe Re: odpis aktu urodzenia 16.10.07, 20:40 Odpis aktu urodzenia jest ważny całe życie (możesz np. wziąść ślub dająć swój akt urodzenia, który Twoi rodzice dostali gdy Ty sie urodziłaś). Co do rodzaju aktu to zależy do czego Ci jest od potrzebny. Np. do ośrodka pomocy czy do sądu ustajając sprawy alimentacyjne potrzeny jest zupełny akt urodzenia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: odpis aktu urodzenia 17.10.07, 07:40 > Np. do ośrodka pomocy czy do sądu ustajając sprawy alimentacyjne > potrzeny jest zupełny akt urodzenia dziecka. hmm, a mnie rozwiedli ze skroconym aktem Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: odpis aktu urodzenia 17.10.07, 13:54 jezeli dziecko jest z małżenstaw i jego pochodzenie wynika z domniemania, że ojcem jest mąż matki, to powinien wystarczyc skrócony, zwłaszcza jesli do pozwu załącza sie jednoczesnie odpis aktu małżeństwa rodziców. Jesli z pochodzeniem dziecka były jakies "zakrety" np było przeprowadzane zaprzeczenie/ustalenie ojcostwa zwykle żada sie zupelnego, bo wtedy we wzmainkach sa dokładnie opisane wszystkie "etapy" z datami, sygnaturami wyroków itp. Poza tym zupelny zawiera pełne dane rodziców ( z ich datami urodzenia, miejscem urodzenia, nazwiskiem rodowym) - jesli te dane są w sprawie potrzebne, to żada sie zupełnego. Odpowiedz Link Zgłoś
xkiniax Re: odpis aktu urodzenia 18.10.07, 16:06 dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odpis aktu urodzenia syna potrzebny mi jest do sprawy o alimenty "Odpis aktu urodzenia jest ważny całe życie" Czyli te odpisy, które dostałam, gdy razem rejestrowaliśmy syna w USC są ważne? Czy muszę jechać tam raz jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś