mr.beef 18.10.08, 07:26 hej w jaki sposób można sprawić, aby zamiast czekać na alimenty z łaski, były one pobierane bezposrednio z pensji męża? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agacciam Re: ściąganie alimentów 18.10.08, 13:06 czytałam o tym ostatnio. wysyłasz do jego pracy dokumenty potwierdzające przyznane ci alimenty i prosissz o to, żeby przesyłali ci je na twoje konto z pensji męża. dodatkowo, jeszcz eczytałam, że jeśli nie placi alimentów w ogóle, bądź tylko częściowo, prez okres pół roku, to mozna go zgłosić do krajowego rejestru długów, i nie dostanie wtedy żadnego kredytu, telefonu komórkowego czy innych takich Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: ściąganie alimentów 18.10.08, 14:37 > czytałam o tym ostatnio. wysyłasz do jego pracy dokumenty > potwierdzające przyznane ci alimenty i prosissz o to, żeby > przesyłali ci je na twoje konto z pensji męża. to prawda Inna metoda to złożenie do komornika wniosku o egzekucję bieżących alimentów z pensji eksa. > eczytałam, że jeśli nie placi alimentów w ogóle, bądź tylko > częściowo, prez okres pół roku, to mozna go zgłosić do krajowego > rejestru długów, i nie dostanie wtedy żadnego kredytu, telefonu > komórkowego czy innych takich nie prawda. To znaczy jest to możliwe, ale tylko wtedy, gdy nieskuteczną egzekucję alimentów prowadzi komornik. Wpisu do rejestru dłużników NIE MOZE dokonac osoba fizyczna - jedynie firma lub instytucja, a więc np. gmina lub komornik. Odpowiedz Link Zgłoś
agacciam Re: ściąganie alimentów 19.10.08, 09:05 ja nie mówię, że ja bym poszła wpisac do rejestru. Idzie się go gminy i udowadnia, że taki a owaki nie płaci i oni wpisują. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrasiostra Re: ściąganie alimentów 28.10.08, 12:16 Jeśli są zasądzone alimenty, to nie ma żadnej łaski. Starasz się o tytuł wykonawczy (klauzula wykonalności na wyroku/postanowieniu) i do komornika. Wskazujesz miejsce pracy zobowiązanego, plus ew. majątek i zamiecione. OsTra Odpowiedz Link Zgłoś
gosiam29 Re: ściąganie alimentów 02.11.08, 14:49 Powiedzcie, moze ktoras z Was wie...czy jesli mam klauzule wykonalnosci na zabezpieczenie powodztwa i maz zalega mi pieniadze za jeden miesiac czyli za wrzesien...za pazdz.zapłacił....to czy moge zgłosic sprawe do komornika? M sie smieje ze za jeden miesiac to moge go ja i komornik pocałowac Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: ściąganie alimentów 02.11.08, 23:06 > Powiedzcie, moze ktoras z Was wie...czy jesli mam klauzule wykonalnosci na zab > ezpieczenie powodztwa i maz zalega mi pieniadze za jeden miesiac czyli za wrzes > ien...za pazdz.zapłacił....to czy moge zgłosic sprawe do komornika? M sie smiej > e ze za jeden miesiac to moge go ja i komornik pocałowac no to Twój M się bardzo myli ) Odpowiedz Link Zgłoś