Dodaj do ulubionych

pomoc Państwa

15.05.09, 11:14
Chciałam zapytać jakiej pomocy finansowej mogę oczekiwać od Państwa jako matka
samotnie wychowująca dziecko?
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: pomoc Państwa 15.05.09, 14:33
      Rozliczenia PITa wspólnie z dzieckiem. Pierwszeństwa w przedszkolu.
      Są jeszcze zasiłki, ale tu dopytaj w MOPS bo kryteria dochodowe są
      bardzo niskie.
    • madziulec Re: pomoc Państwa 15.05.09, 15:08
      Od Państwa? Których Państwa????
      Kowalskich? Malinowskich? Grzegrzółkow? Goździków???
      • naciete_krocze Re: pomoc Państwa 15.05.09, 16:32
        Madziulców tongue_out
        • m.nikla Re: pomoc Państwa 15.05.09, 21:05
          he he he dobre dobre big_grin
        • madziulec Re: pomoc Państwa 15.05.09, 23:01
          Znajdz mi ludzi o takim nazwisku wink))

Ale jak widac ludzie nie znaja swojego ojczystego jezyka wink
    • nieistotne74 Re: pomoc Państwa 16.05.09, 07:06
      państwo będzie spłacać Ci połowę odsetek od kredytu mieszkaniowego przez 8 lat,
      jeśli jako samotna matka chcesz nabyć pierwsze samodzielne mieszkanie.
      • mama_ameleczki Re: pomoc Państwa 17.05.09, 10:24
        hahah, no na tym forum to napewno sie czegoś dowieszwink
        Jeśli dziecko nie ma ustaloego ojcostwa to 170 zl
        • mamazuziaka Re: pomoc Państwa 17.05.09, 11:22
          Wiedziałam, że taka własnie będzie reakcja ludzi, którzy nie zrozumieją
          kontekstu-a ja właśnie specjalnie napisałam Państwa z dużej litery, bo widzę (po
          sobie też jako samotnej matce), że ta pomoc ma się nijak do rzeczywistości w
          jakim owa samotna matka musi żyć-a do tego co piszą, co pięknie mówią
          "oświeceni" w tym temacie. Ja równiez spodzieałam się no może nie gruszek na
          wierzbie, ale jakiejkolwiek konkretnie namacalnej pomocy od strony państwa,
          jednak musze stwierdzić, że po moich licznych staraniach o różna pomoc nie
          dostałam jej za wiele. Powodów jest kilka, bo i owszem, moż ta pomoc występuje,
          nawet duża , ale i tu sie zaczyna wyliczanka-kryteria mianowicie , aby takowa
          dostac są dość wysokie, więc schyliłam się ku temu forum, aby może dowiedzieć
          się czegoś więcej od mam w takiej sytuacji doświadczonych. Moje wrażenie jest
          różne szczerze powiem-jasne ,że nie nalezy do końca wierzyć w to co tutaj ludzie
          wypisują, ale czasem znajdują się ludzie, którzy chcą dobrze doradzić. Pomijając
          złośliwości w stylu-"jakich Państwa"-można sobie darować tego typu głupie
          złośliwości, a zwyczajnie napisać co się wie na wytyczony temat, tym bardziej,
          że należy pamiętać, że samemu można znaleźć się w takiej sytuacji i nie sądzę,
          żeby przyjemnie było słyszeć złośliwe uwagi od normalnych mądrych rad, a też
          należy mieć na uwadze to, że na tym forum są osoby, którym taka pomoc może się
          przydać.
          A co do mojego wątku to te 170 zł to wiem, że można dostać gdy ma się rozwód,
          poza tym zasiłek owszem, alimenty z Funduszu, jeśli spełnia się kryteria, można
          też stara się o obniżenie kosztów ponoszonych za żłobek czy przedszkole. Za
          wszelkie inne rady w imieniu swoim i innych mam w takiej sytuacji serdecznie
          dziękuję.
          • virtual_moth Re: pomoc Państwa 17.05.09, 11:32
            mamazuziaka napisała:

> A co do mojego wątku to te 170 zł to wiem, że można dostać gdy ma się rozwód,

No właśnie, po co się wysilać i odpowiadać na Twoje pytania, skoro uzyskując jednocznaczną odpowiedź Ty nic kompletnie z niej nie zrozumialaś.
            170 zł należy się, jesli dziecko jest nieuznane przez ojca. Rozwódki z pewnoscią tej kasy nie dostaną.

Pomoc finansowa państwa ogranicza się do tych 170 zł na dziecko nieuznane przez ojca, gdy ojciec nie zyje lub gdy powództwo o ust. ojcosta zostalo oddalone.
            Inna pomoc - fundusz alimentacyjny, gdy ojciec nie płaci zasądzonych alimentów.
            To tyle jeśli chodzi o pomoc finansową dla samotnych matek, przy czym trzeba pamiętać, że jest to pomoc skierowana dla najniżej zarabiających/nie zarabiających w ogóle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka