mamazuziaka 15.05.09, 11:14 Chciałam zapytać jakiej pomocy finansowej mogę oczekiwać od Państwa jako matka samotnie wychowująca dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alabama8 Re: pomoc Państwa 15.05.09, 14:33 Rozliczenia PITa wspólnie z dzieckiem. Pierwszeństwa w przedszkolu. Są jeszcze zasiłki, ale tu dopytaj w MOPS bo kryteria dochodowe są bardzo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: pomoc Państwa 15.05.09, 15:08 Od Państwa? Których Państwa???? Kowalskich? Malinowskich? Grzegrzółkow? Goździków??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: pomoc Państwa 15.05.09, 23:01 Znajdz mi ludzi o takim nazwisku )) Ale jak widac ludzie nie znaja swojego ojczystego jezyka Odpowiedz Link Zgłoś
nieistotne74 Re: pomoc Państwa 16.05.09, 07:06 państwo będzie spłacać Ci połowę odsetek od kredytu mieszkaniowego przez 8 lat, jeśli jako samotna matka chcesz nabyć pierwsze samodzielne mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: pomoc Państwa 17.05.09, 10:24 hahah, no na tym forum to napewno sie czegoś dowiesz Jeśli dziecko nie ma ustaloego ojcostwa to 170 zl Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuziaka Re: pomoc Państwa 17.05.09, 11:22 Wiedziałam, że taka własnie będzie reakcja ludzi, którzy nie zrozumieją kontekstu-a ja właśnie specjalnie napisałam Państwa z dużej litery, bo widzę (po sobie też jako samotnej matce), że ta pomoc ma się nijak do rzeczywistości w jakim owa samotna matka musi żyć-a do tego co piszą, co pięknie mówią "oświeceni" w tym temacie. Ja równiez spodzieałam się no może nie gruszek na wierzbie, ale jakiejkolwiek konkretnie namacalnej pomocy od strony państwa, jednak musze stwierdzić, że po moich licznych staraniach o różna pomoc nie dostałam jej za wiele. Powodów jest kilka, bo i owszem, moż ta pomoc występuje, nawet duża , ale i tu sie zaczyna wyliczanka-kryteria mianowicie , aby takowa dostac są dość wysokie, więc schyliłam się ku temu forum, aby może dowiedzieć się czegoś więcej od mam w takiej sytuacji doświadczonych. Moje wrażenie jest różne szczerze powiem-jasne ,że nie nalezy do końca wierzyć w to co tutaj ludzie wypisują, ale czasem znajdują się ludzie, którzy chcą dobrze doradzić. Pomijając złośliwości w stylu-"jakich Państwa"-można sobie darować tego typu głupie złośliwości, a zwyczajnie napisać co się wie na wytyczony temat, tym bardziej, że należy pamiętać, że samemu można znaleźć się w takiej sytuacji i nie sądzę, żeby przyjemnie było słyszeć złośliwe uwagi od normalnych mądrych rad, a też należy mieć na uwadze to, że na tym forum są osoby, którym taka pomoc może się przydać. A co do mojego wątku to te 170 zł to wiem, że można dostać gdy ma się rozwód, poza tym zasiłek owszem, alimenty z Funduszu, jeśli spełnia się kryteria, można też stara się o obniżenie kosztów ponoszonych za żłobek czy przedszkole. Za wszelkie inne rady w imieniu swoim i innych mam w takiej sytuacji serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: pomoc Państwa 17.05.09, 11:32 mamazuziaka napisała: > A co do mojego wątku to te 170 zł to wiem, że można dostać gdy ma się rozwód, No właśnie, po co się wysilać i odpowiadać na Twoje pytania, skoro uzyskując jednocznaczną odpowiedź Ty nic kompletnie z niej nie zrozumialaś. 170 zł należy się, jesli dziecko jest nieuznane przez ojca. Rozwódki z pewnoscią tej kasy nie dostaną. Pomoc finansowa państwa ogranicza się do tych 170 zł na dziecko nieuznane przez ojca, gdy ojciec nie zyje lub gdy powództwo o ust. ojcosta zostalo oddalone. Inna pomoc - fundusz alimentacyjny, gdy ojciec nie płaci zasądzonych alimentów. To tyle jeśli chodzi o pomoc finansową dla samotnych matek, przy czym trzeba pamiętać, że jest to pomoc skierowana dla najniżej zarabiających/nie zarabiających w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś