18.05.09, 21:39
Hej dziewczyny,
po raz pierwszy jestem na takim forum.. Mój problem polega na ty iż.. jestem w
6 tygodniu ciąży rozstałam się z chłopakiem. On wie że jestem w ciąży i
kompletnie go to nie interesuje. Nie mam zamiaru uwalniać go od
odpowiedzialności, ale kompletnie nie wiem czy już teraz muszę coś robić.
Ocenie jestem w 9 tygodniu.
Obserwuj wątek
    • hmania88 Re: nowa 18.05.09, 21:41
      Jestem w 6.. nie wiem czemu drugi raz wpisało się 9 tydzień.. pomyłka klawiatury smile
      • agus-ka Re: nowa 18.05.09, 22:15
        Witaj wsród samodzielnychsmile
        Przede wszystkim musisz dbać o siebie i o malenstwosmile Powodzenia
        życzę.

Aga
    • virtual_moth Re: nowa 18.05.09, 22:55
      6 tydzień - to zupelny początek...
      Masz trochę czasu, zapoznaj sie z archiwum tego forum, tu jest kopalnia wiedzy. Pamietaj, że na oczywiste pytania nikt nie będzie miał ochoty odpowiadac, dlatego juz teraz rozpocznij lekturę.

Póki co nie musisz nic robic. Potem możesz złożyc wniosek do sądu o ustalenie ojcostwa, alimenty i zwrot kosztów wyprawki, ale to po rozwiązaniu. Chyba ze ojciec zgodzi się uznac dobrowolnie dziecko w USC, wtedy nie trzeba składac o ustalenie ojcostwa. Jesli się nie zgodzi idziesz do USC sama, potem sąd by ustalic ojcostwo. Bez ustalonego ojcostwa nie mozesz starac się o alimenty. Jednakze jesli on się nie zgodzi uznac dziecka i zapiszesz dziecko w USC sama, to on nie ma praw do dziecka.
      Na razie myśl nad tym, jak zorganiozwać sobie zycie bez liczenia na ojca dziecka.
      • 3-mamuska Re: nowa 18.05.09, 23:19
        hej ,kolerzanka ktora chlopak zostawil na poczatku ciazy, miala z nia problemy i
        zbierala rachunki za leki dodatkowe badania,dojazdy do szpitala, wszystkie
        dokumentu zwiazane z leczeniem na potwierdzenie rachunkow za wizyty leki rzeczy
        lub pobyty w szpitalu,to bylo kilka lat temu, ale jej pomoglo i musial jej oddac
        pieniadze czesciowe koszty zwiazane z ciaza , no i za wyprawke dla dziecka.zycze
        zdrowia dbaj o siebie
        • agus-ka Re: nowa 19.05.09, 08:12
          właśnie, zbieraj rachunki, wlaściwie to najlepsze beda faktury za
          koszty związane z ciążą i koszty wyprawki/porodu. To ważne, masz
          prawo wystapić do sądu o wrot kosztów.
          Oczywiście może tak byc, ze polubownie się dogadacie i ojciec
          dziecka nie okazę się ostatnia świnią. Tego Ci życzęsmile
    • hmania88 Re: nowa 19.05.09, 12:05
      Dzięki dziewczyny.. no nic zaczynam czytać forum.. u mnie problem polega również
      na tym że ja nie pracuje tylko studiuje dziennie.. A ojciec dziecka obecnie juz
      po raz kolejny zostawił mnie dla pewnej KU... nie ujmując ani trochę znaczenia
      tego słowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka