Dodaj do ulubionych

kto płaci i kiedy

05.08.09, 08:37
w sadzie za złozenie wniosku o ustalenie kontaktów?? czy płaci sie za samo
złozenie-z góry?? Moze ktos wie ile?? nie moge nic znalezc w sieci
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: kto płaci i kiedy 05.08.09, 11:10
      Ja placilam 40 PLN, przed sprawa.
      • m.nikla Re: kto płaci i kiedy 05.08.09, 11:59
        A jakie załaczniki są konieczne, ja akt urodzenia zupełny - zostawiłam w
        aktach sparwy o alimenty-a drugiego nie mam. Nie mam pojecia co jest w ogole
        potrzebne do załączenia .
        • madziulec Re: kto płaci i kiedy 05.08.09, 18:27
          Z tego co pamietam to ja napisalam, ze akt zupelny jest w sprawie i tu
          napisalam numer. (tak podpowiedziano mi w sadzie).

Postaram sie pozniej poszukac wniosku, czy zalaczalam cos jeszcze, ale chyba nie.
          • zla.kobieta1000 Re: kto płaci i kiedy 06.08.09, 03:28
            Wcześniej należy zapłacić te 40 zł, to jest w ogóle warunkiem rozpatrywania
            sprawy - możesz wnosić o zasądzenie kosztów sprawy od uczestnika.
    • takajataka1 Re: kto płaci i kiedy 06.08.09, 08:55
      płacisz z góry przy składaniu wniosku. u mnie chcieli pełnego odpisu aktu
      urodzenia, mimo, że w już jeden był przy alimentach.
    • mamba888 Re: kto płaci i kiedy 06.08.09, 10:10
      To prawda, że opłata wynosi 40 zł i uiszcza się ją (w znaczkach sądowych lub
      przelewem). Jest jeszcze możliwość (w uzasadnionych trudną sytuacją wypadkach)
      złożenie takiego wniosku bez opłaty i załączenie wniosku o zwolnienie z kosztów
      postępowania wraz z załącznikiem w postaci oświadczenia o dochodach, stanie
      rodzinnym i majątkowym. Wtedy sąd rozpatruje wniosek o zwolnienie z kosztów i w
      przypadku zwolnienia Cię z kosztów rozpatruje sprawę, a jeśli nie uzna wniosku o
      zwolnienie za zasadny - wzywa do uzupełnienia braków formalnych. Do wniosku o
      uregulowanie trzeba załączyć akt urodzenia dziecka (który można uzyskać w USC).
      Zwolnienie z kosztów postępowania ma (poza zwolnieniem z opłaty) jeszcze jedną
      zaletę: nie będziesz obciążana ewentualnymi kosztami biegłego, postępowania,
      zastępstwa procesowego strony przeciwnej, jeśli o to wniesie i innymi kosztami
      dodatkowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka