m.nikla 05.08.09, 08:37 w sadzie za złozenie wniosku o ustalenie kontaktów?? czy płaci sie za samo złozenie-z góry?? Moze ktos wie ile?? nie moge nic znalezc w sieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: kto płaci i kiedy 05.08.09, 11:10 Ja placilam 40 PLN, przed sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
m.nikla Re: kto płaci i kiedy 05.08.09, 11:59 A jakie załaczniki są konieczne, ja akt urodzenia zupełny - zostawiłam w aktach sparwy o alimenty-a drugiego nie mam. Nie mam pojecia co jest w ogole potrzebne do załączenia . Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: kto płaci i kiedy 05.08.09, 18:27 Z tego co pamietam to ja napisalam, ze akt zupelny jest w sprawie i tu napisalam numer. (tak podpowiedziano mi w sadzie). Postaram sie pozniej poszukac wniosku, czy zalaczalam cos jeszcze, ale chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.kobieta1000 Re: kto płaci i kiedy 06.08.09, 03:28 Wcześniej należy zapłacić te 40 zł, to jest w ogóle warunkiem rozpatrywania sprawy - możesz wnosić o zasądzenie kosztów sprawy od uczestnika. Odpowiedz Link Zgłoś
takajataka1 Re: kto płaci i kiedy 06.08.09, 08:55 płacisz z góry przy składaniu wniosku. u mnie chcieli pełnego odpisu aktu urodzenia, mimo, że w już jeden był przy alimentach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba888 Re: kto płaci i kiedy 06.08.09, 10:10 To prawda, że opłata wynosi 40 zł i uiszcza się ją (w znaczkach sądowych lub przelewem). Jest jeszcze możliwość (w uzasadnionych trudną sytuacją wypadkach) złożenie takiego wniosku bez opłaty i załączenie wniosku o zwolnienie z kosztów postępowania wraz z załącznikiem w postaci oświadczenia o dochodach, stanie rodzinnym i majątkowym. Wtedy sąd rozpatruje wniosek o zwolnienie z kosztów i w przypadku zwolnienia Cię z kosztów rozpatruje sprawę, a jeśli nie uzna wniosku o zwolnienie za zasadny - wzywa do uzupełnienia braków formalnych. Do wniosku o uregulowanie trzeba załączyć akt urodzenia dziecka (który można uzyskać w USC). Zwolnienie z kosztów postępowania ma (poza zwolnieniem z opłaty) jeszcze jedną zaletę: nie będziesz obciążana ewentualnymi kosztami biegłego, postępowania, zastępstwa procesowego strony przeciwnej, jeśli o to wniesie i innymi kosztami dodatkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś