ania_kr 04.11.09, 14:44 Słyszałam o tygodniu urlopu dla taty od 2010 na dziecko, które nie ukończyło roku. Czy to jest dodatkowy tydzień do wykorzystanego już przeze mnie urlopu macierzyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
najlepszy_terefere Re: Urlop tacierzyński? 04.11.09, 15:30 z tego co sie orientowalam... przysluguje Ci dodatkowe 2 tygodnie urlopu macierzynskiego jesli bedziesz na macierzynskim 1 stycznia 2010 roku i trzeba zlozyc podanie na tydzien przed ukonczeniem swojego macierzynskiego do pracodawcy o te dodatkowe 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Urlop tacierzyński? 04.11.09, 15:51 tacie tez przysługuje tydzień od 2010 roku niezaleznie czy mama jest na macierzynskim czy nie, popostu ma jakby tydzień urlopu dodatkowo, który może wykorzystać w domowolnym czasie do ukończenia 1 roku zycia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: Urlop tacierzyński? 04.11.09, 16:53 Nasze dziecko urodziło się w marcu 2009 to znaczy, że do marca 2010 mąż może mieć dodatkowy tydzień urlopu? Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Urlop tacierzyński? 04.11.09, 21:33 A czy wiecie, ze w Norwegii, gdzie szczesliwym trafem zalapalam sie na macierzynsko-tacierzynski, trwa on 56 tygodni, w tym 10 tygodni dla ojca, ktore, jesli ich nie wykorzysta, to przepadaja? Reszte mozna dzielic dowolnie miedzy rodzicow. Mysle, ze tatus naszej corci niezle sie przez te 10 tygodni podszkoli w calodziennej opiece nad malutka Odpowiedz Link Zgłoś
jupa2009 Re: Urlop tacierzyński? 05.11.09, 11:04 Super!!!! w Polsce tylko mozna pomarzyc o takim macierzyńskiem i tacierzyńskim. Jezeli znajdziesz chwilkę to mam do Ciebuie pytanko, jakie sa w Norwegii obowiazkowe szczepienia dla maleństawa i w jakim czasie się je wykonnuje? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 do jupa2009 05.11.09, 16:56 Na wstepie zaznacze, ze nie wiem, jakie sa szczepienia w Pl, oprocz tych w pierwszych dniach zycia. W Norwegii nie szczepi sie noworodkow ani na gruzlice (to dopiero w gimnazjum), ani na zapalenie watroby typu B (jest dobrowolne). A na co sie szczepi? 3 miesiace: dyfteryt, tezec, koklusz, polio i cos co tu sie nazywa "infekcja Hib", nie wiem, co to po polsku jest, oraz na pneumokoki (kluja 2 razy, pneumokoki oddzielnie). 5 i 12 miesiecy: to samo 15 miesiecy: odra, swinka, rozyczka a potem to dopiero w wieku 7 lat nastepne. W Polsce tak samo, czy inaczej? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Urlop tacierzyński? 05.11.09, 17:10 Trochę nie na temat: Ojcowski! Urlop ojcowski! Matka -> macierzyństwo -> urlop macierzyński Ojciec -> ojcostwo -> urlop ojcowski. Głupawe słowo "tacierzyński" było wymyślone chyba po to, żeby podkreślić, jakie to "śmieszne" - ojciec na macierzyńskim, dziwujcie się narody. -- *Nikt nie spodziewa się laktacyjnej inkwizycji* Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Urlop tacierzyński? 05.11.09, 17:48 W Norwegii nazywa sie "porodowy" ani macie-, ani tacie- . Moze i lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
jupa2009 Re: Urlop tacierzyński? 06.11.09, 11:21 Może i nie jest to poprawna forma, ale mi sie bardziej podoba i nie widze nic obrazliwego w słowie tacierzyński czy tata,tatuś Bardzo dziekuję kj-78 za odpowiedż , czytałam iz skandynawia ma najrozsądniejszy kalendarz szczepień wedłud wielu ekspertów wypowiadajacych sie w tej dziedzinie. W Polsce, przynajmniej 4 lata temu (obecnie jeszcze nie wiem jak to wyglada) zaraz po urodzeniu gruzlica i wzw b, 2. wzw b, DTPw, (dla chetnych Hib) 3/4 DTPw i Polio (dla chetnych Hib) 5. DTPw i Polio (dla chetnych Hib) 6/7 Gruzlica 12. Gruzlica (przy braku blizny) 13/14 Odra, świnka, rózyczka 16/18 DTPw i Polio (dla chetnych Hib potem 6 rok zycia DTPw i Polio Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Urlop tacierzyński? 06.11.09, 12:01 jupa2009 napisała: > niewidze nic obrazliwego w słowie tacierzyński czy tata,tatuś Słowa mama czy mamusia też są nieobraźliwe, a jednak nie mówimy "urlop mamusiński"... Odpowiedz Link Zgłoś