Dodaj do ulubionych

placz podczas jedzenia

02.02.04, 18:29
Witam goraco?
Od 2 tygodni mam problem z moja 3 mies.coreczka-Miriam(28.10.03).
Do tej pora karmienie piersia bylo przecudowne-mala w dzien meldowala sie co
2-4 godz. w nocy jadla tylko raz i naprzemian raz z jednej piersi raz z
drugiej. Teraz je i z jednej i z drugiej i z placzem!Wyglada to mniej wiecej
tak: troche zje, zaczyna denerwowac sie, plakac.Przystawie ja do drugiej
piersi,dalej je i albo zakonczy jedzonko bez placzu albo "zatykam" ja
smoczkiem i jest wtedy ok.W dzien je co 2 godz.,ok 22 idzie spac,ok 4
jedzonko-bez placzu i ok 8 nastepne.A dalej juz tak jak opisalam.Boje sie ze
to zachowanie moze miec powod "zlej jakosci albo ilosci pokarmu"?
Czy ktos mi powie o co chodzi mojej corci?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kamama Re: placz podczas jedzenia 02.02.04, 18:54
      Ive sprawdź może czy to nie uszy, moja mała miała takie objawy wlasnie przy
      zapaleniu uszu, prawdopodobieństwo jest większe jezeli miała katar lu czesto
      się krztusi. Ale czytałam też że tzreci miesiąc to taki w którym dziecko może
      marudzic przy jedzeniu, może dostawac kolki, ale lepiej sprawdzic .
      pozdrowienia, mam nadzieję , że to jednak nie uszka. Pa
    • catalinka Re: placz podczas jedzenia 02.02.04, 22:07
      Moja córcia zachowywała się tak, ale około 6 miesiąca. To były ząbki. Może
      Twoja maleńka jest jednym z tych dzieci co wcześniej ząbkują? Pozdrawiam
      Kasia
    • cheerio Re: placz podczas jedzenia 02.02.04, 22:19
      u nas tak bylo przez półtora miesiąca właśnie w tym wieku - zresztą mała w tym
      czasie b.mało przybrała na wadze. Pani Monika na forum "Karmienie piersią"
      odpowiedziała mi wtedy, że przyczyną może być smoczek (uspokajacz i od butelki -
      dawałam małej herbatki) - niektóre "wygodne" dzieci może tak mają. Dziecko je
      wtedy ładnie w nocy, bo robi to niejako instynktowanie a w dzień działa już na
      skróty czyl i chce iść na łatwiznę.
      Nie wiem czy rzeczywiście to było to, ale pewnego dnia chciałam sprawdzić czy
      mam wystarczająco pokarmu, odciągałam przed każdym karmieniem i dawałam jej z
      butli - dziecko pięknie jadło ale "cniło" jej się za cycusiem. Od tego dnia
      zaczęło się poprawiać i doszłyśmy do prawie normalnego stanu.
      Zresztą pokarmiłam dzidzię tylko do6 mca bo po moim powrocie do pracy i z
      koniecznosci karmienia flachą, dziecko się samo odstawiło od cyca -
      leniuszek ...
      Powodzenia w roszyfrowywaniu malucha smile
      • male_gonzo Re: placz podczas jedzenia 03.02.04, 00:09
        Hola!
        Mój Stąs zachowywał się tak samo w tym wieku, ale powodów nie znalazłam.
        Przeszło samo. Teraz czasem mu się zdarzy, ale to chyba przez ząbki.
        Pozdrawiam.
    • buszka1 Re: placz podczas jedzenia 08.02.04, 21:15
      Moja 2-miesięczna córcia też tak ma, tyle że od jakiegoś miesiąca. Szukam
      przyczyn ale nie mogę znależć. Na ząbkowanie jeszcze za wcześnie. Mam nadzieę,
      że jej to przejdzie. Czasami jest to tak irytujące, że mam dość karmienia
      piersią.
      Bogusia
      • lch74 Re: placz podczas jedzenia 08.02.04, 23:09
        Witamsmile
        U takiego maleństwa może to być kolka, która przeważnie znika ok.3 miesiąca. Zobacz czy nie ma wtedy twardego brzuszka, jeśli tak to stosuj np. Infacol, Gripe Water itp. i masuj brzuszek, kładź córeczkę na brzuszku. I pamietaj nie denerwuj się, bo dzidzia czuje twoje zdenerwowanie i płacze jeszcze bardziej.
        Pozdrówkismile
    • anetnowak Re: placz podczas jedzenia 08.02.04, 22:35
      U mojego syna byl podobny problem,który z czasem zniknąl.Przyczyną moglo być
      wtedy ząbkowanie(objawy występują już 2-3 miesiące wcześniej)lub ból
      brzuszka,ponieważ w czasie ssania u dziecka uaktywnia się perystatyka
      jelit.Mój syn najczęściej plakal przy karmieniu wlaśnie w dzień,nie wiedzialam
      też co mu jest,radzilam się lekarzy,ale każdy odpowiadal mi to samo.Staralam
      się wtedy być na diecie lekkostrawnej,czyli żadnych wzdymających i smażonych
      potraw,pilam herbatkę koperkową.Mialo to ewentualnie pomóc synowi,jeżeli
      przyczyną byl ból brzuszka.A poza tym smarowalam mu dziąselka żelem na
      ząbkowanie,lub czasami podawalam mu homeopatyczne czopki Viburcol na bolesne
      ząbkowanie.I to mialo mu pomóc ewnentualnie,przy zabkowaniu.W każdym bądź
      razie placz podczas karmienia z czasem przeszedl,a na pewno po wyrżnięciu się
      dolnych jedynek(w 5 miesiącu).
      Pozdrawiam.
      Aneta
    • lch74 Re: placz podczas jedzenia 08.02.04, 23:03
      Witajsmile
      Mój synek też ok. 3 miesiąca zaczął płakać i prężyć się podczas jedzenia, trochę zjadł i awantura. Już mi się płakać chciało... Bałam się, że nie będzie przybierał na wadze... Wreszcie poszperałam po forum i okazało się, że dzieciaczki w tym wieku zaczynają bardzo interesować się światem i wszystko je rozprasza. Jeśli okaże się, że córeczka jest zdrowa i nie dolega jej kolka, to przede wszystkim zapewnij jej ciche i spokojne miejsce do karmienia, gdzie nie gra telewizor, radio itp., nie ma osób postronnych, rozmów, hałasu... Mojego synka rozpraszała nawet lampka nocna (musiałam go przez jakiś czas karmić po ciemku) wink I przede wszystkim nie denerwuj się, bo będzie jeszcze gorzej, popijaj sobie herbatkę z melisysmile Gdy córeczka zaczyna płakać i odmawia jedzenia, weź ja na ręce i pospaceruj z nią po pokoju, niech sobie poogląda rzeczy, które ją tak ciekawią, przeważnie po 15-20min będziesz mogła ją na spokojnie przystawić znów do piersismile
      Pozdrówki i powodzeniasmile
    • ive76 Re: placz podczas jedzenia 09.02.04, 16:23
      Witam!

Bardzo dziekuje za te wszystkie odpowiedzi.Mysle ze znalazlam przyczyne:
      to moga byc te zabki, bo ona od jakiegos czasu trzyma raczki caly czas w buzi
      i jak jej dam smoczka to jest ok, bo on jest twardszy od brodawki.Najbardziej
      obawialam sie ze brakuje mi pokarmu, ale zwazylam ja i okazuje sie ze przybiera
      normalnie na wadze.

Pozdrawiam goraco

Iwona

Ps... jak to dobrze ze jest takie forum smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka