Dodaj do ulubionych

Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem?

22.01.10, 22:50
bo ja jakoś nie mogę sobie jako takiego rytmu wypracować. Moje dziecko codziennie wstaje, je i śpi o rożnej porze, taki mały indywidualista smile.
A jak u was? Chodzicie na jakieś zajęcia z niemowlakiem (my staramy się w miarę regularnie chodzić do centrów dla dzieci, tu w uk darmowych żeby maleństwo miało jakiś kontakt z innymi dziećmi, no i basen)?
No i może podpowiecie jakieś zabawy dla bardzo wymagającego 6 miesięcznika!

Obserwuj wątek
    • green-blue-eye Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 22.01.10, 23:01
      niestety w mojej miescinie nie ma grup dla niemowlakowsadsa dopiero od 1 roku
      zycia.moze zrobia jakas grupe jak im sie uzbiera wiecej dzieci.moja 5 miesieczna
      cora mniej wiecej ma ustalony rytm dnia.wstajemy ok 9,po jedzeniu mala bawi sie
      w lozeczku a ja mam czas na kawe i internetwinkpotem juz caly dzien jest
      przeplatany jedzeniem,drzemkami,zabawa i jak pogoda dopisuje to spacer,ew.zakupy
      lub odwiedzamy znajomych.na wiosne planuje zapisac sie z nia na basen.oczywiscie
      bedziemy musialy dojezdzac 25 min ale mysle ze wartowink
    • taka_ja31 Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 22.01.10, 23:07
      Interesująco smile Każdy dzień to moc niespodzianek. Mała ustala rytm dnia. Śpi
      kiedy chce i ile chce, je kiedy chce, spacerujemy kiedy ona jest na to gotowasmile
      Bawimy się, śpiewamy, tańczę z nią, huśtawka poszła w ruch. Ach a ma dopiero
      skończone 9 miesięcy - indywidualistkasmile
    • wilma.flintstone Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 22.01.10, 23:09

Kazdy tak samo....
    • ma_niusia Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 22.01.10, 23:21
      U nas generalnie też Młody wyznacza godziny swoimi drzemkami i głodem, ale rytm
      mamy stały czyli po pobudce mleko, zabawa, potem kaszka, spacer, obiadek,
      drzemka, zabawa, deserek, drzemka, zabawa, kąpiel, butla i spać. Staramy się raz
      w tygodniu iść na seans kinowy dla matek z dziećmi. Na basen chodziliśmy ale na
      razie przerwa na czas zimy. Także, że tak powiem, kolejność jest zawsze
      zachowana, tylko czasem Synuś pośpi dłużej albo wcześniej się zrobi głodny więc
      nic według zegarka, tylko według potrzeb smile
      • zona_gabaja Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 21:11
        o wlasnie;jak wygladaje te seanse? czy jest szansa cokolwiek obejrzec? maluchy
        raczej spia,czy moze placza?bo nie wyobrazam sobie mojej na czyms takim,na pewno
        by nie spala, zreszta ona spi pol godziny i koniec.wiec sie boje wybrac.
        • ma_niusia Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 21:22
          Ja chodzę regularnie (zresztą pracuję w kinie, które je organizuje więc już
          wcześniej widziałam jak to wygląda, od drugiej strony). Głos jest przyciszony,
          światło jest leciutko zapalone. Maleństwa małe śpią zazwyczaj, wiszą na cycu lub
          siedzą u mamy na kolanach. Kilkumiesięczniaki mają na podłodze pod ekranem maty,
          zabawki i ja na przykład z moim bawię się na macie bo on raczkuje wszędzie
          teraz. Ale leżę np na macie on łazi po mnie a ja oglądam smile A większę spokojnie
          chodzące wspinają się na schody no i dla nich też są odpowiednie zabawki,
          zjeżdżalnia. Zdarza się, że jakieś dziecie wyje pół filmu ale i akurat to nie
          przeszkadza i innym mamom też nie bo przyzwyczajone jesteśmy smile Większość
          dzieciakó jednak jest spokojna i rzadko się zdarza płacz. No i są w podłodze
          małę światełka - mój młody przez kilka tygodni za każdym razem od nowa był nimi
          zafascynowany na pół godziny smile Jak coś to pytajcie - znam sprawę z obu stron
          wiec mogę się wypowiedzieć smile
          • ziabolka Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 25.01.10, 11:40
            A gdzie to kino jest? Mieszkasz w Polsce?
            Rozumiem, że te filmy to takie nie dla dzieci tylko dla mam?
            Orientacyjnie jaki jest koszt biletów?
            • ma_niusia Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 25.01.10, 17:35
              W Warszawie smile Multikino. W całej sieci są organizowane (oraz w Silver Screen i
              pewnie w innych też ale w innych się nie orientuję) seanse MultiBabyKino, w
              każdy poniedziałek i środę o 12:00.
              Filmy dla Mam, repertuar bardzo różny i różniasty, bo każda mama lubi co innego.
              Są i bajki i komedie romantyczne i horrory i sensacyjne - wszystko na zmianę.
              Bilety po 15zł. A więc taniej niż na "zwykły" seans gdzie bilet kosztuje 21zł.
              Na miejscu można również (nie w każdym kinie ale w niektórych) wypożyczyć (za
              darmo) na czas seansu nosidełko-fotelik, są też na sali przewijaki i pieluszki
              pampers we wszystkich rozmiarach smile
    • 18_lipcowa1 Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 22.01.10, 23:48
      Bardzo przewidywalnie.
      Wstaje 8-9. Przewijanie, ubieranie, karmienie.
      Po 2 godzinach aktywnosci pierwszy sen, przy piersi, ona sobie śpi,
      ja siedzę.
      Potem pobudka, znowu aktywność, 2 godziny i sen. W chuście albo na
      bujaczku.
      Pobudka, ubieranie, spacer. Na spacerze trochę drzemie, troche
      wyciagam z wozka i pokazuje.
      Potem znowu sen. Ostatni przed kapaniem. Kapiel, piers, sen.
      I tak do rana.
    • annwy Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 23.01.10, 07:24
      Mamy ustalony rytm dnia juz od jakichś dwóch miesiecy a mała ma
      dopiero 6,5mca. Wstaje około 6 rano, karmienie i drzemka od 1/2h do
      1,5h. Po zbudzeniu mycie, czesanie (urodziła sie z burzą włosów) i
      zabawa w łóżeczku. O 9 karmienie i o 10 spanie. O 12 znowu karmienie
      a potem spanie. W ciągu dnia ma 4 drzemki po 1/2h. Ostatnie
      karmienie jest o 20 poprzedzone kąpielą. I tak spi do 6 rano. Cały
      rytm jest dla niej przewidywalny i bardzo jej odpowiada. Pomiedzy
      karmieniami i spaniami - jest zabawa.
    • black.mala.mi Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 23.01.10, 08:46
      Każdy inaczej - zależy od tego kiedy junior wstanie, choć w tej samej rutyniewink
      Ostatnio w miarę przewidywanie, ok 6:30/7 pobudka i jedzenie,potem chwila w
      łóżeczku (a ja prysznic i śniadanie), zabawa do ok 9:30/10. Potem pierwsza
      drzemka (ostatnio 20-30 min tylko),jedzonko, zabawa i spacer (drzemka) (jak jest
      pogoda). Potem jedzonko ok 13, zabawa (lub marudzenie, jeśli jest dzień
      nie-śpiocha). Kolejne jedzenie o 16 i znów zabawa... czasem jeszcze drzemka.
      Kąpanie ok 19:30, jedzenie i spanie.
      I tak co dzień, choć to wszystko zależy od ilości snu, a ten jest totalnie
      nieprzewidywalny.
      Często tez odwiedzamy znajomych, a na wiosnę tez się wybieramy na basen wink
    • kj-78 Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 23.01.10, 09:35
      My wstajemy kolo 8, jemy, bawimy sie, spimy o 10.30 (pol godziny),
      potem kaszka, spacer o 12(na spacerze zawsze spi, tak ze 2 h), potem
      jemy, bawimy sie, spimy (kolo 16 - pol godziny), potem znowu jemy
      bawimy sie i o 17.50 idziemy sie kapac, a potem juz jest noc dla
      naszej malutkiej (zasypia o 18.20 z zegarkiem w reku). Raz w
      tygodniu chodzimy na basen i raz na muzyke od poczatku zycia
      (baaardzo popularne w Norwegii). Obie rzeczy wypadaja w trakcie
      spaceru, tak ze rutyna dnia jest zachowana, co moim zdaniem dla
      takiego maluszka jest bardzo wazne smile Na basen wlasnie zaczelysmy
      chodzic, swietna sprawa, goraco polecam!!
      • madzia.7 do Kj-78 17.02.10, 14:51
        o co chodzi z tą muzyką???? też mieszkam w Norwegii i pierwszy raz
        słysze..prosze o info..
        • ma_niusia Re: do Kj-78 17.02.10, 18:23
          My na to nie chodzimy, ale słyszałam, że bardzo popularne jest coś w
          tym stylu:
          www.smy.waw.pl/niemowlaki_w_krainie_dzwiekow.html
    • anikleo86 Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 23.01.10, 10:26
      Mamy ustalony rytm dnia. No czasami coś się nieoczekiwanie zmieni,ale rzadko.
      Synek wstaje o 6 rano, wcina kaszke, bawi się, o 9 idzie spać, wstaje koło 10,
      wypija mleko, bawi się lub idziemy na spacer, koło 12 idzie spać i mleko, wstaje
      po 13 je zupke lub obiadek i się bawi do 15, idzie znowu spać na pół godziny,
      wcina owocki lub coś innego, bawi się, o 19 kąpiel, potem czytanie bajki i
      zabawa z tata, po 20 padnięty, sam zazwyczaj usypia w łóżeczku + mleko. Chodzimy
      dwa razy w tygodniu na basen, mamy do niego parę kroków, raz na zajęcia dla
      niemowlaków, drugi raz sami dla siebie. Maluch to uwielbia! Dwa razy w tygodniu
      kąpiemy synka w dużej wannie, ma troszke wody, mase zabawek i sobie pływa na
      brzuchu tongue_out Nad innymi zajęciami dla niemowlaków jeszcze nie myślalam, może jak
      skończy rok. A fajne zabawy dla niemowlaka? Nie wiem, synek łazi po calym domu,
      więc ma zajęcie, ale np bardzo lubi jak mu dam dużą miske albo płytkie pudełko z
      różnymi bezpiecznymi rzeczami czy zabawkami. Grzebie w środku, wszystko ogląda,
      jest zajęty na długi czas, no ale sam już siedzi, nie wiem jak Twoje dzieciątko.

Pozdrawiamy!

--
      Danielek ma 8 miesięcy i 1 dzień smile
    • chi-li Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 23.01.10, 17:00
      Karmienie, ulewanie ze śmiechem, przebieranie, ulewanie w trakcie przebierania,
      śmiech (oczywiście Synka, nie mój smile), bekanie, kopa, kolejne przebieranie,
      ulewanie, śmiech, krztuszenie się, głowa do dołu - znowu śmiech, kolejne
      przebieranie bo znowu mokry... ok, przestało się ulewać, super! Spokój 5 minut
      i... jest głodny smile I od nowa Polska Ludowa smile Rośnie jak na drożdżach, jest na
      75 centylu, urodził się na 10-25. Ciągle gdzieś biegnie, tak na oko robi ze 100
      km dziennie, nie sposób go zatrzymać, cały się trzęsie i stąd tyle ulewania smile
      A, czasem śpi. No i ciągle się śmieje - mam wrażenie że ze mnie smile Ma 3
      miesiące. Tak upływa nam dzień za dniem.
    • joshima Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 23.01.10, 20:39
      Moim zdaniem szukanie zajęć dla malucha w tym wieku i oczekiwanie, że cośkolwiek
      skorzysta na kontakcie z innymi dziećmi, jest bez sensu.

Moja Mała, kiedy miała pół roku to o rytmie dna nie wiedziałam nic poza tym, że
      wiadomo było o której będzie kąpiel i spanie, bo to jest wiadome od początku.
      Rytm nam się ustalił (z moją niewielką pomocą) w ósmym miesiącu i bardzo dobrze,
      bo nie motam się co przy rozszerzaniu diety byłoby nieuniknione, kiedy nie
      korzysta się z gotowych słoiczków i trzeba ugotować jedzenie tak, aby dziecko
      nie zdążyło się zrobić nieznośne z głodu.

A nasz dzień wygląda tak:

Młoda koło 7:00 samoczynnie przystawia się do piersi a jak skończy to się
      bawi (ostatnio odkryła, że można powyciągać bieliznę z szuflad, muszę nabyć
      blokady).
      Koło 8:30 już jej się nudzi i robi się głodna. Wstajemy. Ubieramy się a w
      tym czasie grzeje się woda na kaszkę.
      Tuż po 9:00 jest śniadanie.
      Potem zabawa do około 11:00, przebieranie w śpiochy, pierś i pierwsza
      drzemka, która kończy się najpóźniej o 12:30.
      Tuż po 13:00 jest obiad, który z reguły trwa koło pół godziny. Potem
      spacer, ale nie codziennie i/lub zabawa.
      Około 15:00 przebieranie w śpiochy, pierś i druga drzemka, która kończy
      się najpóźniej 16:30. Na podwieczorek świeży sok prosto z sokowirówki, zabawa.
      Około 17:30 zaczyna się pora zabawy z tatą.
      Co drugi dzień kąpiel około 18:30. Na kolację kolejna porcja kaszki
      zjedzona w szlafroku z gołym tyłkiem wystawionym celem przewietrzenia.
      Kremowanie połączone z masażem, pierś i najpóźniej 19:30 Młoda jest w
      łóżku. Buzi w czółko 'dobranoc kochanie' ja wychodzę, ona zasypia.

Jak gdzieś się wybiorę dalej to staram się, żeby nie za bardzo zaburzać ten
      rytm, przynajmniej jeśli chodzi o drzemki, bo w przeciwnym razie Młoda robi się
      nieznośna i wszyscy są nieszczęśliwi. Socjalizacją Małej zaczęłam się zajmować
      zupełnie niedawno, kiedy uznałam, że jest zainteresowana kontaktem z innymi
      dziećmi. Bywam u znajomych, którzy mają dzieci w podobnym wieku albo w klubach
      dla maluchów, ale nie za dużo. Co za dużo to niezdrowo. Rozrywki i atrakcje
      trzeba mojemu wrażliwcowi stopniować. A poza tym mieszkam na wsi i dla mnie to
      jest cała wyprawa (z reguły pociągiem), a o tej porze, przy
      kilkunastostopniowych mrozach to średnia przyjemność, szczególnie dla dziecka.
      • hinduska Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 22:32
        Sorry że pytam Joshima, ale zastanawia mnie po co tyle razy przebierasz w
        spiochy??? do spania?? Nawet na drzemke w ciagu dnia??
        Jak ja bym mojego tyle razy przebierała to byłby wiecznie ryk-ale on nie lubi
        się ubierać. A w ciagu dnia jest ubrany w dresik czy inne wygodne ubranko więc
        nie widze potrzeby przebierania. A nie wybudza jej to przebieranie?
        • joshima Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 25.01.10, 09:51
          hinduska napisała:

> Sorry że pytam Joshima, ale zastanawia mnie po co tyle razy przebierasz w
          > spiochy??? do spania?? Nawet na drzemke w ciagu dnia??
          1. UWażam, że jest w nich dziecku wygodniej niż w spodenkach z gumką
          2. I tak muszę zmienić pieluchę a przy tym rozebrać do pasa, więc to żaden problem
          3. Jest to element rytuału, który sygnalizuje mojej córce, że teraz pora na drzemkę

> Jak ja bym mojego tyle razy przebierała to byłby wiecznie ryk
          A moja córka lubi przebieranie. Może dlatego, że od samego początku robiłam z
          przebierania zabawę, a może tak po prostu ma. Poza tym ,tak jak pisałam i tak
          muszę ją przed spaniem przewinąć a więc rozebrać do pasa. Co za różnica czy
          założę jej z powrotem spodnie czy śpiochy?

>A nie wybudza jej to przebieranie?
          Ale ona idzie do łóżka całkiem przytomna. Poza tym, najpierw przebieram, potem
          karmię a na koniec odkładam do łóżka.
          • joshima PS 25.01.10, 09:59
            Poza tym moje dziecko raczkuje prawie po całym mieszkaniu, które nie jest
            sterylne. Między innymi bawi się z psem. Nie widzę potrzeby, żeby w takich
            niezbyt czystych spodenkach kłaść ją do łóżka.
    • syswia Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 01:31
      Dziecko wstaje okolo 8-9. Ja juz jestem po prysznicu i sniadaniu.
      Przebieram go, troche sie bawimy, karmie go piersia, bawi sie sam w
      lozeczku.
      W tym czasie ja nastawiam pranie i szykuje rzeczy malego do wyjscia
      i wozek. Wychodzimy okolo 10 - albo na spacer albo na spotkanie z
      innymi mamami i dziecmi (naleze do klubu matek w okolicy). Wracamy w
      okolicach 12-1. Przewijam malego i karmie. Jem lunch. Bawimy sie
      troche. Potem jest masaz i kapiel. Piers. Okolo 3 zasypia na
      godzine, dwie, czasem 3 (ostatnio). W miedzyczasie przygotowuje
      obiad. Maz wraca z pracy. Maly budzi sie. Karmie piersia. Syna
      przejmuje maz. Jemy obiad. Bawimy sie. Maly dostaje ryz z jakims
      dodatkiem i piers. Okolo 9-10 ide sie relaksowac: kapiel, ksiazka,
      herbata, spac. Maz zostaje z synem do 11-12. Karmi go jeszcze raz i
      kladzie spac. Maly budzi sie w okolicy 6-7. Dostaje piers i zasypia
      na godzine, dwie.

Syn ma 3 miesiace. Na razie nie biore udzialu we wszystkich
      zajeciach organizowanych przez moj klub matek. Sa to teraz glownie
      spacery grupowe, kawiarnia, zabawy na swiezym powietrzu, arts&crafts
      dla matek (dzieci siedza w nosidelkach, starsze szaleja same), baby
      yoga...
    • anik_29 Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 10:43
      rytm dnia juz ustalony - 3 mce. pobudka 8 godzina, poranna toaleta,
      karmienie,przewijanie i zabawa; ok godziny 10.30 drzemka, która trwa
      od 1-2h; kolejno zabawa ewentualnie spacer; około 16 - druga drzemka
      ok 40 min; znowu aktywność; 19.00 kapiel - 19.30 karmienie i
      usypianie. w nocy 3-4 pobudki na karmienie.
    • maiwlys Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 15:22
      U nas kazdy dzien wyglada tak samo big_grin i zarazem zupelnie inaczej. Zero
      regularnosci, a wszystko zalezy od tego do ktorej posi rano. Regularna
      jest tylko noc, spi od 21 do 5/6 rano smile
    • mrrraaau Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 16:30
      6.30-7 I śniadanie - pierś, potem jeszcze godzinę/pół dosypiamy
      8-8.30 pobudka, tulaki, mizianie, masowanie, pieszczoty, ubieranie,
      mycie (moje, misiek asystuje), mycie zębów nad wanną,
      9.30 kaszka (II śniadanie)
      10-11 zabawa
      ok. 11 drzemka, spi max. 40 min.,
      ok. 12 obiad part I (zupa albo warzywa na parze),
      12.30-14 spacer
      14 obiad part II (mięsko z warzywami, ziemniakiem, ryżem lub innym
      dodatkiem, makaron)
      14.30/15.00 drzemka ok. godziny
      16.00 podwieczorek
      18.30 kolacja
      19.15 kąpiel
      potem czytanie, pierść i sen, max. o 20 młody smacznie już chrapie.

NIGDY nie przetrzymuję go wieczorem, jak są znajomi to albo siedzą
      cicho albo wyrzucam do swoich domów. Pilnuję stałych pór posiłków,
      toteż jak na czas nie ma obiadu misiek się upomina smile.
      W obecnej sytuacji pogodowej uspołeczniamy się z reguły po
      podwieczorku, jak było lato to rownież po pierwszej drzemce.
      • hinduska Re: Jak wyglada wasz dzien z niemowlakiem? 24.01.10, 22:43
        My mamy jakis plan dnia, ale bywa zakłócany, czy to wyjazdami, czy wizyta
        lekarska czy zakupami.
        Ale mniej więcej jest podobnie. Wstajemy około 9-11smile oboje rano lubimy pospać,
        a zdarzało sie i tak, że mały wstawał później niz ja nawet około 11.30! Z tym,
        że około 6-7 jest pierś, więc głodny nie jest. Potem wstajemy, mycie,
        przebierania, kłade go czasem na macie ale zwykle w łóżeczku, sama ide się myć i
        ubierać i jeść sniadanie. Potem czasna śniadnaie dziecka- pierś, czasami po
        wierzganiu w łóżeczku jest znowu zmęczony więc zasypia, ale nie spi dłuzej niz
        30 min. Ale z ta drzemką bywa różnie, zalezy jak wstanie, a czasami po prostu
        cięzko mu zasnąć, jesli tak to szybko ubieram i na spacer, bo zasypianie na
        spacerze w wózku zawsze się udaje. Jak zasnął w domu to czekam aż się obudzi,
        mam czas żeby coś zrobic w domu, pranie, posprzątać czy przygotować do obiadu.
        Potem spacer, zwykle między 12 a 14, bywa, że i 2 godziny, codziennie, nawet w
        deszcz i mrózsmile teraz juz nie śpi tak jak kiedyś, że cały spacer i nawet później
        w domu z 2 godizny. teraz max godiznke na spacerze pospi. Wracamy do domu,
        jedzenie ( a przed spacerem też karmie, żeby nie piszczał, i ładnie pospał),
        zabawa, tak do 18, potem jedzenie, czasami drzemka pół godz.kapiel pomiędzy
        18-19 co drugi dzień. Po kapieli szybko ubieramy bo bardzo nie lubisad i pózniej
        to zalezy, albo pierś i zasypiamy, albo zabawa. I z zasypianiem to niestety
        totolotek, bo teraz to i tak zasypia pomiędzy 20-22, bo kiedyś szalał nawet do 1
        w nocy. w nocy jak dobra noc to 2 pobudki, jak gorsza to mam wrażenie że nie
        wypuszcza piersi z buzi co niestety oznacza brak snu i mojego ijegosad
        Ale zaraz nam sie to wszytsko zmieni bo bedziemy rozszerzac diete i na nowo
        układac dzień, przynajmniej niektóre jego partie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka