31anna 14.02.10, 10:09 Witam . Dziewczyny ratunku, od paru dni siedze nad podaniem do pracy o umozliwienie wykorzystania przerw na karmienie -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
locolocoloco Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 13:24 Ja dostałam taki wzór od mojej kadrowej, może Ci się przyda: "Niniejszym zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi przysługujących dwóch półgodzinnych przerw w formie łącznej na karmienie mojego dziecka. Jednocześnie zobowiązuję się przekazać Dyrekcji informację o dacie zakończenia karmienia niezwłocznie po nastąpieniu tego faktu, w celu przywrócenia 8 godzinnego czasu pracy. " Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 13:30 Ja pisałam tak: OŚWIADCZENIE O KARMIENIU PIERSIĄ DZIECKA Oświadczam, że wychowuję syna (imię i nazwisko) urodzonego dn. 30.07.2009r. i karmię go piersią, w dowód czego załączam zaświadczenie lekarskie potwierdzające niniejszy fakt. Zwracam się z prośbą o połączenie dwóch półgodzinnych przerw w pracy przysługujących mi na podstawie art. 187 k.p. w jedną przerwę jednogodzinną. Niniejsza przerwa związana jest z wcześniejszym zakończeniem pracy. Taki wzór u nas obowiązuje U mnei w pracy trzeba dołączyc zaswiadczenie o karmieniu piersią (wypisane przez pediatre, lekarza rodzinnego czy ginekologa, obojętne). To zaswiadczenie "działa" do czasu ukonczenia przez dzeicko 12 m-cy, potem jeśli się karmi nadal trzeba co m-c przedstawiac nowe No ale to juz zależy od twojej firmy, pracodawcy ustalają sobie różne zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 17:12 Ja nie musiałam pisać żadnego podania, ani przynosić zaświadczenia. Tyle, że ja odciągałam mleko w pracy, nie wychodziłam wcześniej - może pracodawca uznawał to jako dowód karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 18:04 Jak to w końcu jest, czy ten czas, który poświęcasz na odciąganie to jest właśnie ta przerwa na karmienie? Przeciez to są 2 półgodzinne przerwy. Myslałam, ze polega to na tym, że w przypadku gdybym chciała dziecko nakarmić rzeczywiście z piersi, to mogę wyjść dwa razy w ciągu dnia z pracy, pojechać do domu, nakarmić dziecko i wrócic, a z tym wszsytkim muszę zdążyc w pół godziny Tak naprawdę, gdybym miała odciągać mleko w pracy, to nei potrzebowałabym na to przerwy półgodzinnej. Zajęłoby mi to tyle czasu, co innym wyjście na papierosa... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 18:53 magdalenca78 napisała: > Jak to w końcu jest, czy ten czas, który poświęcasz na odciąganie to jest > właśnie ta przerwa na karmienie? Tak, to jest ta przerwa - należy ci się w sumie godzina przerwy jeśli karmisz, pracujesz godzin i masz 1 dziecko. Możesz ją sobie wykorzystać jak chcesz - możesz wychodzić godzinę wcześniej, możesz karmić dziecko bezpośrednio (jeśli mieszkałabyś blisko ew. ktoś dowoziłby dziecko), możesz odciągać. > Zajęłoby mi to tyle czasu, co innym wyjście na papierosa. > .. No to jakiś super ekspress. Ja odciągałam 3x 20 minut (co 3 godziny - o 10, 13 i 16 - w porach karmienia córki, pracując w godz. 9-17), przy każdym odciąganiu butelka na jeden posiłek. Nigdy nie udałoby mi się odciągnąć 3 butelek w 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 21:02 Nie miałam na myśli odciągania takiej ilości mleka za jednym zamachem Ja w tej chwili odciągam ok. 100-150 ml w mw 10 min. Oczywiście łatwiej mi, gdy robię to zaraz po przyjściu do domu i nakarmieniu małego (z jednej piersi karmię, po chwili z drugiej odciągam); po kilku godzinach w pracy piersi mimo unormowanej laktacji "napełniają się". Chodzi mi o to, ze teoretycznie mozna odciągać pokarm w pracy, szybko i sprawnie, poswięcając na to tyle samo czasu, co inni pracownicy wychodząc na ploteczki i fajeczki co 2 godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
opotita Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 18:19 niech mi ktoś wytłumaczy: jak to możliwe, żeby dorosły (?) człowiek nie potrafił samodzielnie napisać prostego podania ??? zgroza !!! czego teraz w szkołach uczą?? Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: podanie o przerwę na karmienie 14.02.10, 22:36 >poswięcając na to tyle samo czasu, co inni pracownicy wychodząc na ploteczki i fajeczki co 2 godziny...< Pod warunkiem, ze ma sie prace w której wychodzi się na "ploteczki i fajeczki", a nie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
31anna Re: podanie o przerwę na karmienie 15.02.10, 22:14 opotita juz ci tłumacze jak to jest mozliwe: moja ola jest teraz chora, od kilku dni ma katar, kaszel i praktycznie nie spi tylko płacze, przy tym druga córcia domaga sie tez uwagi. Ja niestety nie jestem robotem tylko człowiekiem - brak snu działa na mnie dekoncentrujaco i odmóżdżająco. no chyba ze ty jestes taki super geniusz. A reszcie dziewczynom bardzo dziękuje za pomoc. Wyczytałam przed chwilką, że nie trzeba zaświadczenia lekarskiego (no chyba że pracodawca bardzo sie uprze) do ukończenia przez dziecko 18 m. ż. Po tym czasie nalezy przedstawic zaświadczenie lekarskie, że się nadal karmi piersią. ja do pracy i tak zaświadczenie zaniosę. Jeszcze raz dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś
31anna Re: podanie o przerwę na karmienie 15.02.10, 22:37 Napisałam tak: Zwracam się z prośbą o udzielenie mi przysługujących dwóch półgodzinnych przerw w formie łącznej na karmienie córki. Oświadczam, że wychowuję córkę Aleksandrę, urodzoną dn. 22.08.2009r. i karmię ją piersią, w dowód czego załączam zaświadczenie lekarskie potwierdzające ten fakt. Niniejsza przerwa związana jest z wcześniejszym zakończeniem dnia pracy. zrobiłam misz masz z podanych przez Was wzorów... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: podanie o przerwę na karmienie 16.02.10, 08:51 31anna napisała: > Wyczytałam przed chwilką, że nie trzeba zaświadczenia lekarskiego (no chyba że > pracodawca bardzo sie uprze) do ukończenia przez dziecko 18 m. ż. Po tym czasie > nalezy przedstawic zaświadczenie lekarskie, że się nadal karmi piersią. > ja do pracy i tak zaświadczenie zaniosę. To nie jest prawda - w przepisach nie ma żadnych granic wiekowych, ani też w ogóle wymogu przedstawiania zaświadczeń - to jest wymysł pracodawców/wewnętrznych regulaminów pracy. Pracodawca może zarówno zażądać zaświadczenia o karmieniu 5-miesięcznego dziecka, rocznego jak i starszego, a może też wcale nie chcieć niezależnie od wieku. > Jeszcze raz dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: podanie o przerwę na karmienie 16.02.10, 16:34 No cóż, z moich obserwacji wynika, że choćby się paliło i waliło, to palacze jakoś zawsze mają czas na papierosa Niby wszędzie kodowane wejścia, nasi dyrektorzy tępią ten proceder, bo sami nie palą, ale życie towarzyskie przy popielniczce kwitnie Odpowiedz Link Zgłoś