magdakingaklara 20.02.10, 19:10 Co dziewczyny sądzicie na temat przekłucia uszów niemowlakowi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilma.flintstone Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:17 Przeklucie uszU niemowlakowi uwazam za pretensjonalne i glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:23 magdakingaklara napisała: > Co dziewczyny sądzicie na temat przekłucia uszów niemowlakowi?? A po co? Bo niby ładnie i słodko wygląda taki niemowlaczek? Dla mnie nic bardziej błędengo-tak dziewczynka niewowlak wygląda jak "stara maleńka" I zamiast upiększać dziecko tylko je oszpeca i wcale ładnie i słodko nie wygląda.Dla mnie wręcz idiotycznie,ale to moje zdanie. Na szczęście mam 2 synów,więc nie mam tego problemu,ba nawet z dziweczynkami też bym go nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
prismi Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:29 lepiej niż wilma.flinstone bym tego nie ujela. Nie zamierzam tego robic córce jeszcze dlugo dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:30 Pogrzeb dziewczyno w archiwum, bo to bardzo kontrowersyjny temat i bez sensu jest go zaczynać od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:30 Własnym oczom nie wierzę!!! Świat się zmienia!! Napisała "przekłucie". Fiu fiu. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:43 Polecam wyszukiwarke - zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:48 semi-dolce napisała: > Polecam wyszukiwarke - zrozumiesz Semi najmocniej przepraszam za zepsucie zagadki Nasze posty nałożyły sie na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:46 magdakingaklara napisała: > ??? Hehe widać żeś nie w temacie Znaczna większość forumowiczek pisze tak" Przekucie uszu u 6,7....mies.dziewczynce" Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: przekłucie uszów 20.02.10, 20:37 semi-dolce napisała: > Własnym oczom nie wierzę!!! Świat się zmienia!! >Napisała "przekłucie" Taaaa, ale za to "uszow", naprawde nie wiem co gorsze... Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: przekłucie uszów 20.02.10, 20:53 > Taaaa, ale za to "uszow", naprawde nie wiem co gorsze... To się ewolucja nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: przekłucie uszów 20.02.10, 21:35 > >Napisała "przekłucie" > Taaaa, ale za to "uszow", naprawde nie wiem co gorsze... "Przekucie" stanowczo gorsze - to bandytyzm, a "uszów" to tylko mały błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 O mój Boże! Temat wałkowany milion razy! 20.02.10, 19:35 Zajrzyj do wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak KAZDY na tym forum...n/t 21.02.10, 13:41 no, ale w wyszukiwarce są stare wątki... może coś się zmieniło w ostatnich czasach w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Jak KAZDY na tym forum...n/t 21.02.10, 16:13 podejrzewam ze juz wszystkie watki byly omawiana na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:40 Jestem przeciwna. Swojej córce dopiero przekłułam jak sama tego chciała a miała wtedy 7,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:56 magdakingaklara napisała: > Co dziewczyny sądzicie na temat przekłucia uszów niemowlakowi?? uważam, że jest niepotrzebne, poza tym niemowlęta, jak i małe dziewczynki w kolczykach wyglądają jak stare maleńkie Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: przekłucie uszów 20.02.10, 19:58 ochyda! i koniecznie branzoleteczka na raczke. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: przekłucie uszów 20.02.10, 20:00 szukaj w wyszukiwarce, to się chyba nazywało przekłucie uszek u dziewuszek, czy jakoś tak, tam jest koło 200odp. , więc szukaj;P Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: przekłucie uszów 20.02.10, 20:03 bylam ciekawa bo u mnie to straszna moda na to a mi sie to tez nie podoba a widze ze nie jestem uosobiona w tej kwesti Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: przekłucie uszów 20.02.10, 20:06 no to lepiej nie daj sie zindoktrynować tej reszcie w twoim otoczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: jestem za ...przekłucie uszów 20.02.10, 20:21 magdakingaklara napisała: > Co dziewczyny sądzicie na temat przekłucia uszów niemowlakowi?? moja córeczka miała przebijane u kosmetyczki w wieku 5msc, wygląda uroczo, aaaa kochana za takie pytanie na form grozi lincz Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: jestem za ...przekłucie uszów 20.02.10, 20:31 kasia.46 napisała: > moja córeczka miała przebijane u kosmetyczki w wieku 5msc, > wygląda uroczo, bez kolczyków tak nie wyglądała? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: jestem za ...przekłucie uszów 20.02.10, 20:57 nie widzę nic złego czy obrzydliwego w przekłuwaniu uszu-ale raczej nie u małych dziewczynek tylko tak ja wiem? może po 3 r.ż. ? mam 2,5 -latkę i na razie nie zamierzam jej przekłuwać uszu Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek_81 Re: jestem za ...przekłucie uszów 20.02.10, 21:06 Dla mnie to tez bez sensu i pewnie denerwowałabym się czy sobie nie będzie ciągnąc za te kolczyki,a takiemu małemu nie przetłumaczysz ze nie wolno, czy jej się dziurki dobrze zagoją.Mało to przygód z takim niemowlakiem...Też uważam że dziecko powinno samo podjąć decyzję-na wszystko przychodzi czas Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: jestem za ...przekłucie uszów 20.02.10, 21:07 miska_malcova napisała: > kasia.46 napisała: > > moja córeczka miała przebijane u kosmetyczki w wieku 5msc, > > wygląda uroczo, > > bez kolczyków tak nie wyglądała? wyglądała, teraz wygląda jeszcze śliczniej Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: jestem za ...przekłucie uszów 21.02.10, 15:23 > wyglądała, teraz wygląda jeszcze śliczniej > Śmiem wątpić... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: jestem za ...przekłucie uszów 20.02.10, 21:49 Nie wiem co w tym uroczego Ale mnie to rybka Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: przekłucie uszów 20.02.10, 21:13 to zupełnie bezsensowne zaspokajanie jakiś chorych potrzeb rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: przekłucie uszów 20.02.10, 21:15 hulieta_1 napisała: > to zupełnie bezsensowne zaspokajanie jakiś chorych potrzeb rodziców. masz prawo byc tego zdania tak samo ja mam prawo do swojego i nie zamierzam cię za to krytykowac Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: przekłucie uszów 20.02.10, 21:21 Ooo, znowu "przekuwanie maluszką"! Witamy temat-bumerang Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: przekłucie uszów 20.02.10, 22:24 bomba! ja swoim syną przekólam uszy już dawno starszy to juz ma 3 lata to juz ma w sótkach i w mosznie dwa! Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: przekłucie uszów 21.02.10, 10:12 deela napisała: > bomba! > ja swoim syną przekólam uszy już dawno starszy to juz ma 3 lata to juz ma w > sótkach i w mosznie dwa! O Jezuuuu...Aż się popłakalam...hi hi hi ... Dzieki deela,tego mi było trzeba o poranku Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: przekłucie uszów 20.02.10, 22:57 Przekuwanie, tfuuuu....przekłuwanie uszów niemowlętą jest gupie. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Jestem przeciw.... przekłucie uszUU !!!! 21.02.10, 10:15 Jeśli chodzi o wiek niemowlęcy. Jak córka do mnie przyjdzie w wieku ok 6 lat i poprosi o kolczyki- nie ma sprawy.Ale będzie już świadoma tego. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: przekłucie uszów 21.02.10, 10:53 Chyba gorsza przemoc w rodzinie czy te nieszczesne uszy.....? Po co sie tak emocjonowac przeciez to nie jest zbrodnia jedna matka to robi druga nie. A co wy widzicie takiego obrzydliwego w niemowlaku z przebitymi uszami Matus jedyna co? Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: przekłucie uszów 21.02.10, 13:23 buszynska napisała: > Chyba gorsza przemoc w rodzinie czy te nieszczesne uszy.....? no tak, najlepsze sa zawsze ekstremalne porównania Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: przekłucie uszów 21.02.10, 13:56 > Chyba gorsza przemoc w rodzinie czy te nieszczesne uszy.....? Ależ jedno drugiego nijak nie wyklucza. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 idiotyzm 21.02.10, 10:52 magdakingaklara napisała: > Co dziewczyny sądzicie na temat przekłucia uszów niemowlakowi?? Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: przekłucie uszów 21.02.10, 11:03 nie podobaja mi sie u maleńkich dzieci.. ich naprawde nie trzeba upiekszac bo sa sliczne, slodkie, niewinne.. i niech same decydują w przyszłości czy chca miec (i gdzie) kolczyki, pierścionki, tatuaże. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: przekłucie uszów 21.02.10, 12:15 buszynska napisała: > pewnie chrzest, bo tak wypada, bo mausia i tatuś ochrzczeni a dziecko ma byc tak samo wierzące i już Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: przekłucie uszów 21.02.10, 12:46 moze byc wierzace, nic nie musi.. z Kościola też można się wypisać, znam takie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: przekłucie uszów 21.02.10, 12:54 Czyli generalnie sprawa sprowadza sie i tak do tego, ze to my rodzice decydujemy za dziecko, ktore tego wyboru jeszcze dlugo potem nie jest swiadome, tak? I my ponosimy tego kosekwencje, tak? No i ztymi nieszczesnymi kolczykami jest odobnie, czyz nie? Choc sa ta zagadnienie zdecydowanie roznego kalibru.... Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak kasia.46 - proszę o zmniejszenie sygnaturki 21.02.10, 13:56 więcej na ten temat tu: forum.gazeta.pl/forum/w,572,91329205,91329205,Sygnaturki_.html Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: przekłucie uszów 21.02.10, 13:58 > TO po co chrzcic dziecko jak ma 2 miesiace moze niech lepiej zadecyduje w przyszlosci samo? Dokładnie tak uważam, tylko jaki to ma związek z uszami? Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: przekłucie uszów 21.02.10, 14:33 --Dokładnie tak uważam, tylko jaki to ma związek z uszami? Semi wczytaj sie w moje posty to moze zrozumiesz co mialam na mysli. podkreslilam rowniez, ze sa to sprawy roznego kalibru ale za obiema stoja decyzje rodzicow ktorzy decyduja za dziecko href="lorely.blog.onet.pl/1,AR3_2009-11_2009-11-01_2009-11- 30,index.html" target="_blank">lorely.blog.onet.pl/1,AR3_2009- 11_2009-11-01_2009-11-30,index.html</a> dlalenki.blogspot.com/2009_04_01_archive.html Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: przekłucie uszów 21.02.10, 14:02 Oczywiście, że tak, każdy człowiek powinien sam zdecydować o swoim chrzcie, to jest czysta ingerencja w czyjś światopogląd a wiadomo, że małe dziecko go jeszcze nia ma i chcąc nie chcąc zostaje katolikiem, podwyższa statystyki kościła, ale to już temat na inny wątek tez maglowany milion razy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: przekłucie uszów 21.02.10, 12:15 moja miala przeklute uszy na roczek. Nie zaplakala, nic nie poczula. Nie ciaga sie za uszy, jeszcze ani razu nie dotknela ucha. Jak starszemu dziecku powiecie, aby nie dotykalo to napewno bedzie grzebac Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: przekłucie uszów 21.02.10, 15:00 Poczytaj sobie jeszcze o aspektach medycznych dot. kolczykowania: "Jesteśmy przeciwnikami przekłuwania uszu niemowlętom. Oto powody dla których warto poczekać z tym - inwazyjnym jednak – zabiegiem. Po pierwsze zabieg przekłuwania uszu narusza naturalną ochronę wnętrza organizmu poprzez przerwanie ciągłości naskórka, będącego pierwszą barierą ochronną. Minimalnej wielkości, ale jednak rana stanowi bramę dla wniknięcia do wnętrza wszelkiego rodzaju drobnoustrojów, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Dziurki w uszach po przekłuciu goją się ok. 4-6 tygodni. W tym czasie organizm narażony jest na większe niż zazwyczaj niebezpieczeństwo. Po drugie nie da się wychowywać niemowlęcia w sterylnych warunkach, bez kontaktu z kurzem, zanieczyszczeniami. Nie wyobrażam sobie dziecka, które nie dotykałoby swoich uszu – nawet przez sen, które po zabiegu przekłuwania jednak swędzą i są bardziej wrażliwe. Niemowlakowi nie uda się tego wytłumaczyć. Kolejną kwestią którą warto wziąć pod rozwagę jest fakt, że dla dziecka będzie to nieprzyjemne doznanie bólowe. Jeżeli w przypadku pierwszego kolczyka nie powinno być jakichkolwiek problemów, tak w przypadku drugiego niemożliwe wręcz staje się przekonanie niemowlaka do trzymania nieruchomo głowy. Taka sytuacja w połączeniu z niewielką w tym wieku powierzchnią płatków uszu, skutkuje często niesymetrycznym umiejscowieniem kolczyków. Poza wszelkimi argumentami natury zdrowotnej uważamy, że mała dziewczynka powinna móc podjąć w tej kwestii jedną z pierwszych w życiu „samodzielnych i poważnych” decyzji. Coś w rodzaju „pasowania na kobietę” – szkoda im odbierać tą przyjemność. Czy warto ryzykować? Szanowne mamy oceńcie same!" źródło: www.kosmetyka-krakow.pl/artykul-141,,-Przekluwanie_uszu_u_niemowlat.html%5B/url "Infekcje, a przekłuwanie uszu Istnieją dwa zasadnicze typy infekcji, które mogą być przenoszone przy przekłuwaniu uszu: Infekcja bakteryjna Bakterie znajdują się na niesterylnych aparatach do przekłuwania uszu oraz, nie zapomnijmy – na rękach. Jeśli uszy, po świeżo wykonanym przekłuciu będą dotykane rękoma, wzrasta ryzyko wystąpienia infekcji bakteryjnej. Infekcje tego typu leczone są kuracjami antybiotykowymi. Infekcja wirusowa Wirusy przenoszone przez krew, takie jak zapalenie wątroby typu B oraz HIV mogą być przenoszone przez przekłuwanie uszu, jeśli do zabiegów zastosowane są tradycyjne aparaty. Są to głównie pistolety, w których te same części bezpośredniego kontaktu z uchem były wykorzystywane wielokrotnie do zabiegów przekłuwania uszu. Mimo, że aparaty te czyszczone są alkoholem 70% wirus zapalenia wątroby może w dalszym ciągu na nich pozostawać. Wirus ten może przetrwać na aparacie ponad tydzień, a o jego obecności wcale nie musi świadczyć widoczna krew. W Blomdahl Medical Ear Piercing przednią część tradycyjnego pistoletu do przekłuwania uszu zastąpiono sterylną, zamkniętą kasetą do jednokrotnego zastosowania – zobacz Prawdziwie higieniczne – jak przenoszenie infekcji stało się prawie niemożliwe. Jak wirusy oraz bakterie mogą być przenoszone przez tradycyjne aparaty do przekłuwania uszu. Literatura fachowa: ”Wirus zapalenia wątroby w stanie suchym może przetrwać na przyrządzie ponad tydzień” Judy M. Heeg, Deborah A. Coleman: Registered Nurse, April 1992 ”Infekcje mogą być przenoszone za pośrednictwem aparatu, mimo, że nie są na nim widoczne ślady krwi.” z brytyjskiego ”Guide to Hygienic Skin Piercing” 1983 ”70% roztwory alkoholu nie zabijają wirusa zapalenia wątroby” Carl J. Johnson et al: JAMA, March 11, 1974, Vol 227, No 10; 1165 ”Przenoszenie HIV jest również możliwe, szczególnie gdy ten sam aparat do przekłuwania uszu stosowany jest u kilku klientów.” John George, Marion White: The Practitioner, Mars 1989 “Istnieje ścisłe powiązanie pomiędzy przekłuwaniem uszu oraz liczbą alergii na nikiel” B. Larsson-Stymne & L. Widström: Contact Dermatitis 1985 – 13:289-293 “Nikt nie rodzi się z alergią na nikiel, rozwija się ona poprzez krótko lub długotrwały kontakt z metalami zawierającymi nikiel. W przekłuwaniu uszu szczególnie niebezpieczne jest stosowanie igieł zawierających nikiel. Stal chirurgiczna również nie jest pozbawiona niklu – nawet, gdy została platerowana złotem lub srebrem.” L. Widström, MD, Z-ca Ordynatora Kliniki Dermatologicznej, Eskilstuna, Szwecja. “Zapalenie skóry rąk objawia się u prawie 50% kobiet wrażliwych na nikiel i może przybrać poważne objawy doprowadzające do niezdolności do pracy lub do długotrwałych absencji w pracy.” A.J.G. McDonagh, A.L. Wright, M.J. Cork & D.J. Gawkrodger: British Journal of Dermatology, 1992 – 126:16-18. “Według naszych danych nie tylko przekłuwanie uszu, lecz także złoto jest czynnikiem w uczulaniu na nikiel. W grupie osób, które poddały się temu zabiegowi, złoto stanowiło drugi pod względem częstotliwości (po niklu) czynnik alergiczny.” T. Nakada, M. Iuima, H. Nakayama, H.I. Maibach: Contact Dermatitis 1997-36:233-236." źródło: www.pl.blomdahl.com/blomdahl_pl/default.asp?id=2040 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: przekłucie uszów 21.02.10, 15:21 Niech się niemowlaczek najpierw języka polskiego i zasad gramatyki nauczy... Jest to: 1.niebezpieczne 2.śmieszne 3.brzydkie Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: przekłucie uszów 21.02.10, 17:48 ... nie tylko polskiego ad 1 ) niebezpieczne : w Niemczech wiekszosc kas chorych nie zaplaci za leczenie ewentualnych powiklan po przebiciu uszu u niemowlecia badz malego dziecka (do lat trzech). Ewentualne koszty nalezy ponosic wtedy samemu - dostanie sie rachunek z przychodni lub szpitala (podobnie jak za paprajace sie u nastolatkow i doroslych piercingi czy nieudolnie/niehigienicznie wykonane tatuaze) ad 2) i ad 3) dlatego w katalogach (w Pl nie wiem, nie przegladalam) z moda niemowleca i dziecieca prozno szukac "modeli" zakolczykowanych, wiec "piekne" to to raczej nie jest; usliniony po pachy niemowlak z "diamentowym/zlotym" kolczykiem wyglada tak "uroczo" ... Zamiast tego praktycznie wszystkie znane mi niemowlaki i maluchy nosza gustowne naszyjniki z bursztynu na ... zabkowanie ) Moja corka ma 2 lata, na razie nie ma kolczykow (z powodow wymienionych wyzej). Gdy dorosnie i bedzie chciala je miec (byc moze juz za 2-3 lata) wtedy pewnie je dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: przekłucie uszów 21.02.10, 22:05 Zamiast tego praktycznie wszystkie znane mi > niemowlaki i maluchy nosza gustowne naszyjniki z bursztynu na ... > zabkowanie ) Hmm, podciągnęłabym to pod punkt 1 Szczególnie, że polski producent tego ustrojstwa zaznacza, że rodzice zakładają dziecku koraliki na własną odpowiedzialność. Czyli- chroni swoją d... na okoliczność pozwów po śmiertelnym zachłyśnięciu cudownym bursztynkiem. Rzecz jasna- taki naszyjnik atestu bezpieczeństwa żadnego nie posiada... Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: przekłucie uszów 22.02.10, 10:17 Ja swojego czau bardzo sie interesowalam tematem naszyjnika bo moja mal tragicznie znosila zabkowanie. Koniec koncow nie kupilismy, ale sprawdzalam te niemieckie pod katem wlasnie bezpieczenstwa dziecka. Znalazlam z certyfikatami i normami DIN. Kosztuja jednak dwa - trzy razy tyle co te np. na ekodzieciaku. Kazdy bursztyn powinien byc nanizany osobno, zabezpieczony z dwoch stron wezelkami. Naszyjnik MUSI miec certyfikat DIN w odniesieniu do zabawek dla niemowlat (np. musi posiadac zabezpieczenia uniemozliwiajace polkniecie lub wchloniecie zabawki, np. nosem), materialy z ktorych go wykonano musza tez spelniac normy co do substancji szkodliwych (np. sznureczek lub zamek naszyjnika). Te, ktore widzialam u malych Niemcow byly bardzo krotkie, dziecko nie moglo go wziasc do ust, te polskie ja jakies dlugawe. Ja w kazdym badz razie tez mialam obawy, ze mala bedzie ciagle ciagnela za to cos. Kupilismy jej gryzaka z korzenia irysa ) Odpowiedz Link Zgłoś
carpe_jugulum Re: przekłucie uszów 21.02.10, 16:34 Co sądzimy? To kwestia gustu Dla mnie to wiocha straszna, wyglada głupio i infantylnie.... Szczerze mówiąc jak widze niemowlaka bądz nawet 3 latka z dziurami to matka jest dla mnie spalona, od razu wiem że nie ma opcji na dogadanie się! Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: przekłucie uszów 21.02.10, 17:22 > Co sądzimy? To kwestia gustu Dla mnie to wiocha straszna, wyglada głupio i in > fantylnie.... Szczerze mówiąc jak widze niemowlaka bądz nawet 3 latka z dziuram > i to matka jest dla mnie spalona, od razu wiem że nie ma opcji na dogadanie się > ! Wiocha to jest to co napisalas ....a moze taka kobieta co przebila dziecku uszy nie ma zyczenia dogadac sie z Toba. Jak mozna w tak prostacki sposob klasyfikowac ludzi. Wspolczuje twoim dzieckom jak im cos takiego zaszczepisz......... Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: przekłucie uszów 21.02.10, 17:59 Jeden z większych idiotyzmów popełnianych przez matki niemowlaków. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: jeszcze o chodzik zapytaj... 21.02.10, 21:25 tego nie mam zanadrzu kupic Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: jeszcze o chodzik zapytaj... 21.02.10, 22:19 To podpucha jest na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: jeszcze o chodzik zapytaj... 21.02.10, 22:31 z czyjej strony?? Odpowiedz Link Zgłoś