Dodaj do ulubionych

chodzi jak raczek

01.03.04, 11:58
moja mała ma 5,5 miesiąca. leżąc na brzuszku pięknie się wspina na rączki i
od dwóch dni na kolanka, i raczkuje do tyłu. czy to nie za wcześnie? jeszcze
nie siada, dopiero leżąc podnosi główkę. nie wiem czy powinnam jej pozwalać
na te eskapady.
Obserwuj wątek
    • tootoja Re: chodzi jak raczek 01.03.04, 12:19
      Ha! Moja Julka jest dokładnie w tym samym wieku. Od przedwczoraj próbuje tej
      sztuczki, ale z moją pomocą. Kładę się na plecach, a ją opieram na moim brzuchu
      całą górną częścią ciała tak że Julka klęczy, po czym ona jak raczek schodzi ze
      mnie do parteru a na koniec wykonuje piękny obrót na plecy. Siedzieć sama na
      razie nie chce, tylko jak się ją trzyma na kolanach.
      • nelka7 Re: chodzi jak raczek 02.03.04, 20:49
        Moj synek zaczl raczkowac do tylku jak mial prawie 6 miesiecy, jak skonczyl 7
        zaczal raczkowac do przodu i czesto zaczal stawac przy meblach. Myslalam ze to
        za wczesnie, wiec poszlam do ortopedy tym bardziej ze moj synek do maluszkow
        nie nalezy i balam sie czy jego nozki i kregoslup wytrzyma. Dr powiedziala, ze
        wszystko ok , po prostu jest gotowy i dlatego tak robi, prosila jedynie aby nie
        pozwalac mu za dlugo stac bo jednak jest troche za ciezki. Myslam, ze skoro tak
        wszystko wczesnie robi to ze zacznie szybko chodzic a tu niespodzianka, za 5
        dni konczy roczek i tylko czasami stawia sam bez trzymania 4-5 kroczkow i wpada
        w nasze ramiona, chodzi sobie przy meblach a jednak najbardziej lubi sobie
        raczkowac. mysle ze jak dziecko lubi cos robic to widocznie jest na to gotowe!
        Pozdrawiam
    • ropusia Re: chodzi jak raczek 01.03.04, 18:25
      Witam!
      Jeżeli córeczka sama to robi to nic złego się nie dzieje. Problemem byłoby,
      gdybyś Ty zmuszała ją do raczkowania a ona nie miałaby ochoty smile)) Dziecko
      samo zaczyna raczkować czy wstawać, gdy jest do tego gotowe. Ciesz się po
      prostu, że tak dobrze jej idzie. Moja mała ma prawie 9 miesięcy, raczkuje
      bardzo sprawnie a siadać samodzielnie dopiero próbuje.
      Pozdrawiam.
    • nika28wawa Re: chodzi jak raczek 01.03.04, 18:55
      Witaj
      Moja Basa jest o miesiąc starsza od twojej córki, ale tez chodzi do tyłu. No i
      stara się już siadać. Głowe ciągnie do przodu, nie moge jej utrzymać na kolanch
      czy w foteliku samochodowym. Koniecznie chce siedzieć. To chyba za wcześnie,
      więc na duż ojej nie pozwalam, ale troche siedzi w ciągu dnia. Myśle że
      najważniejsze to nie przesadzić z ilością. Daj małej zaszaleć, zmęczy się
      będzie lepiej spać, tak jak moja Basia.
      smile)))
      Pozdrowienia
      Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka