Dodaj do ulubionych

nie przybiera

03.03.04, 17:13

moja 6 mies corcia od 2 mies.malo przybiera na wadze-350 g,a wczoraj po
wazeniu miesiecznym tylko 200g.ladnie je ;mleko.zupki ,owoce ale b.malo pije
innych plynow.podobno to jest powód tak malego przybierania.obecnie wazy
8200,czy macie jakies doswiadczenia,prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • lnga Re: nie przybiera 04.03.04, 01:35
      Witaj,
      za bardzo to Ci nie pomogę,bo mam ten sam problem.Z tą różnicą że moja córcia
      ma 9 i pół miesiąca,a miesiąc temu ważyła 7 600.Wpiątek idę na kontrolę wagi i
      aż się boję.Mam nadzieję że przekroczy magiczne 8 kg.To co ja mam na to
      powiedzieć?Córka to chyba niejadek,też bardzo mało pije.Biegam z łyżeczką cały
      dzień a rezultaty jak widać.
      Jestem już zestresowana.
      Pozdrawiam.
      Odezwij się co na ten temat Twój lekarz.
    • kata4 Re: nie przybiera 04.03.04, 09:01

• mama_majki Re: nie przybiera 04.03.04, 09:28
      Nasza lekarka mowi, ze 350 gr od 5 miesiaca to OK. 200 faktycznie malo, ale
      zawyczaj zankujace dzieci mniej jedza i w ogole podobno w okresie 6-9 miesiecy
      wiekszosc tylko tyle przybiera. Maja od 5 miesiaca przybierlaa 350-400, teraz
      tylko 200, ale 1. miala biegunke przy zebach, 2. amlo jadlabo ja dziasla
      bolaly. Mysle, ze skoto twoja corcia je, to niedlugo zacznie pic jak sie nauczy
      i wszystko bedzie OK. Poki w ogole przybiera podobno nie jest zle smile

Pozdrawiamy. Kasia i Maja (7 miesięcy)
      • ewas17 Re: nie przybiera 04.03.04, 11:22
        Mój Mateuszek też mało przybiera na wadze, ma teraz 8 miesięcy, 2 tygodnie temu
        ważył 7900g. Gdyby nie to, że duży się urodził (4200g), ważył by jeszcze mniej.
        Powodów jego słabego przybierania jest kilka. W listopadzie i grudniu często
        chorował (antybiotyki i pobyt w szpitalu), wtedy najmniej przybrał. W dodatku
        jest wielkim niejadkiem (ma to po mnie). W styczniu zaczął już trochę lepiej
        przybierać, ale okazało się, że ma niedokrwistość. Może jak mu się polepszą
        wyniki po przyjmowaniu żelaza, będzie miał trochę większy apetyt? Mam taką
        nadzieję. Jak na razie próbuję być cierpliwa w jego karmieniu, chociaż różnie z
        tym bywa. Ostatnio wychodziły mu górne jedynki i znowu był chory (zapalenie
        gardła). Jeszcze tak słabo z jedzeniem nie było. Byłam załamana. Na temat
        słabego przybierania na wadze rozmawiałam ostatnio z doświadczoną pediatrą,
        która powiedziała, że to nie jest najważniejsze. Ważne jest czy dziecko jest
        zdrowe i czy się dobrze rozwija. Pozdrawiam Ewa
        PS. Mój Mateusz też nie chce pić, ale nasz pediatra twierdzi, że pewnie mu
        mleczko z cycusia wystarcza, jeżeli karmisz swoją niunię piersią, może jej
        także to wystarcza?
    • anfido Re: nie przybiera 04.03.04, 11:52
      Nie masz się czym martwić. Po prostu ten typ tak ma. Najważniejsze, że
      przybiera na wadze. Gorzej będzie jak zacznie chudnąc. Na razie jednak nie jest
      źle. Mój dwuletni synek waży około 14 kilogramów i jego waga specjalnie od roku
      się nie zmieniła. Wszystko co je spala w zastraszającym tempie. Jest bardzo
      żywym dzieckiem i wszytsko co zjada zaraz traci w trakcie biegania, skakania i
      ogólnie całodziennych szalństw.

Pozdrawiam, Anfido (mama Filipka11.02.02 i Adasia 15.11.03)
    • agnieszkamamaweroniki Re: nie przybiera 04.03.04, 13:03
      Twoja córcia ma 6 miesięcy, moja skończyła 8, a waży zdecydowanie mniej ok. 7-
      7,5 kg (mam taką nadzieję, bo miesiąc temu ważyła 6560 g). Też ładnie je, mleko
      z piersi, kaszkę ryżową na śniadanko, kukurydzianą na kolację (na mleku
      Nutramigen), zupki, deserek, soczek (z tym piciem też mamy problem, bo za dużo
      nie wypija). W dodatku brała przez 4 tygodnie antybiotyki na zapalenie uszka
      (dzisiaj ostatnia dawka wreszcie!). Kto wie jak one odbiją się na jej zdrowiu.
      Jednym słowem nie jesteś sama, takich dzieciaczków jest więcej.
      Agnieszka
      • new5 Re: nie przybiera 04.03.04, 15:30

-moja pediatra twierdzi ,ze wlasnie dlatego ze nie pije ,nie przybiera,czy to
        mozliwe?-
        Anna
      • driadea Re: nie przybiera 04.03.04, 15:44
        Moja córcia ma niecale 5 m-cy a przybrala ostatnio (od 13 do 19-go tygodnia)
        tylko 600g. Pediatra twierdzi, że ok. 5/6 miesiąca dzieci zazwyczaj mniej
        przybierają, bo:
        są bardzo ruchliwe (przecież zaczynają siadać, ileż to kalorii kosztuje;])
        ząbkują, przez co mniej jedzą
        odkrywają świat, więc jedzeniw nie jest już jedynym zajęciem

nie matrw się smile
    • skarolina Re: nie przybiera 04.03.04, 22:38
      Moja córka (waga urodzeniowa 3950) od początku przybierała po 200-300 g
      miesięcznie. Na szczęście pediatra nie robiła z tego żadnego problemu - uważała
      po prostu, że ten typ tak ma. W wieku 12 miesięcy ważyła 8550, czyli niewiele
      więcej niż Twoja o połowę młodsza teraz córeczka.
      Gabrysia w tej chwili jest zdrową, szczupłą (ale nie chudą) 4,5-latką. Żyje i
      ma się dobrze smile

pozdrawiam,
      skarolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka