20.05.10, 15:18
Mam problem. Zauważyłam, że mój synek jak leży na plecach wygina się "w rogal". Synek miał asymetrie ułożeniową główki. Na zdjęciu zaraz po urodzeniu widać, że też jest tak wygięty ale w szpitalu nie powiedziano nic na ten temat.
Przeczytałam w necie, że w takich przypadkach robi sie USG przez ciemiączko i konsultuje z neurologiem.

Czy dla dzieci jest oddzielny neurolog, czy każdy neurolog leczy i dzieci i dorosłych?
Nie będę się oglądać na państwową służbę zdrowia. Chcę prywatnie szybko wszystko zrobić, tylko w ogóle nie wiem czy mam iść do zwykłego neurologa, czy do jakiegoś innego specjalisty.

Mieszkam w małej miejscowości a w najbliższym większym mieście też niewiele co jest jeśli chodzi o specjalistów, ale jakiś neurolog jest.

Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Neurolog 20.05.10, 15:22
      Musisz iść do neurologa dziecięcego. Ja też mieszkam w małym mieście i chcąc się
      dostać do neurologa dziecięcego to miałam wybór albo na nfz do Krk albo
      prywatnie do miasta 20km dalej-tam przyjmuje jedyny neurolog na dwa powiaty. A
      Wasz pediatra co powiedział na ten problem?
      • julka1967a Re: Neurolog 20.05.10, 17:36
        U pediatry będziemy we wtorek.
    • green-blue-eye Re: Neurolog 20.05.10, 15:24
      moja corka po urodzeniu tez lezala zwinieta w literke c i tez podejrzewalam
      asymetrie.tylko mi lekarz powiedzial ze niemowleta do 3 miesiaca zycia maja
      prawo tak lezec.
      teraz mloda mam 8,5 miesiaca i sie swietnie rozwija.
      nie bylam z nia u neurologa.poszlabym gdyby ten stan trwal po 3 m.z
      • julka1967a Re: Neurolog 20.05.10, 17:44
        Dziś mój synek kończy 3 miesiąc. W szpitalu miał zdiagnozowaną asymetrię głowki i miał być częściej kładziony na lewym boku. Czaszka z prawej strony była nizsza niż po lewej. Teraz głowka jest już symetryczna. Wcześniej całe dnie zwijał się z powodu gazów i kolek, rzadko leżał na wznak. Od 2 tygodni opanowaliśmy gazy i własnie teraz zauważyłam, że często tworzy rogal.
    • chudonoga Re: Neurolog 20.05.10, 15:25
      Dla dzieci jest odrębny specjalista: neurolog dziecięcy. Dobrze idąc
      na konsultacje mieć usg ALE jeszcze lepiej najpierw skonsultować z
      pediatrą czy widzi coś niepokojącego.
    • misia_matysia Re: Neurolog 20.05.10, 17:38
      Moja córka ma i asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe i też się wyginała w literkę c, co zauważył nasz pediatra i to on nas skierował do neurologa dziecięcego. Jesteśmy po wizycie u neurologa, on nas skierował na badanie usg przezciemiączkowe. Teraz chodzimy na rehabilitację.
      • julka1967a Re: Neurolog 20.05.10, 19:43
        Na czym polega ta rehabilitacja? Jakie rodzaje ćwiczeń są.
        W przypadku asymetrii głowki miałam kłaść częsciej na lewym boku. Głowka jest już symetryczna.
        • misia_matysia Re: Neurolog 20.05.10, 19:57
          julka1967a nie wiem czy czuję się na siłach żeby ci wytłumaczyć ćwiczenia wykonywane na rehabilitacji smile. Dziś przez jakieś 15 minut moja córka siedziała opierając się pleckami o kolana rehabilitanta a nóżkami kopiąc go po twarzy a on w tym czasie trzymał jej rączki na brzuszku (bo lecą jej do tyłu) i próbując obniżyć jej barki; poza tym noszenie w pozycji "fasoli" i ćwiczenia na piłce. Dodatkowo córka przewraca się jak na razie na brzuszek tylko przez prawe ramię to motywowaliśmy ją do przekręcenia się przez lewę ramię. Próbowaliśmy też zmotywować ją do fikania z brzuszka na plecki ale chyba jeszcze nie jest gotowa.
          U nas jest asymetria taka, że córka skraca lewy bok więc chyba nie do końca jest to to samo co u twojego dziecka. Z tego co rozumiem, to kształt głowki u was był niesymetryczny więc nie jestem pewna czy to jest kwestia neurologiczna.
          • julka1967a Re: Neurolog 20.05.10, 22:50
            Chciałam miec orientację jakiego rodzaju są ćwiczenia z noworodkami. Kilka dni temu w Dzień Dobry TVN pokazywali ćwiczenia na kręcz szyi.
            I tak trzeba iśc jak najprędzej do pediatry i zobaczymy co on powie. Ja staram się go jak najczęsciej kłaść na brzuszek i troche sie turlamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka