malpa513 28.05.10, 10:08 od kiedy podawalyscie dzieciom jogurt naturalny? od kiedy twarożek (biały ser) a od kiedy ryby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_edith Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 11:09 ja dawałam jogurt i biały ser po 9 miesiącu ryby po 6 miesiącu a nie prościej zajrzeć do schematu żywienia? Zgodnie z info w schemacie żywienia ryby są po 6 msc, a nabiał w postaci jogurtu, kefiru i twarogu po 10 miesiącu Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 11:58 Wszystko co wymieniłas wprowadziłam w 6 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 13:53 a czemu tak wczesnie wprowadzilas jogurt? bo ja wlasnie zastanawiam sie nad tym u mojego 6-miesiecznego szkraba, bo ide do pracy a maly nie pije z butelki ani kubeczka, a juz w szczegolnosci mleka, daje mu kaszke ale musze mu zapewnic wiecej posilkow bogatych w wapn tylko obawiam sie alergii bo jego tata jest alergikiem, póki co karmie go piersią, jem wszystko i maly nie ma zadnej skazy Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 14:10 i jogurt i ryby wprowadziłam po 9 miesiącu, kiedy młody odstawił się od piersi i nie chciał za żadne skarby świata ani mojego mleka ściągniętego ani mm z butli pić. Tak poradziła nam pediatra, żeby podawać nabiał w takiej formie, jogurciki zajadał b. chętnie i nic mu nie było Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 15:36 malpa513 napisała: > a czemu tak wczesnie wprowadzilas jogurt? to jest normalnie a nie wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 16:20 Bo uznałam, ze to odpowiednia pora. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 15:35 malpa513 napisała: > od kiedy podawalyscie dzieciom jogurt naturalny? od kiedy twarożek > (biały ser) a od kiedy ryby? już podaję ma 7,5 mies Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 16:12 około 8 m-c wprowadzilam jogurt oraz kefir. czesto podawalam je z owocami ze słoiczka. Wczesniej podawalam specjalne jogurty nestle. W tej chwili je juz danonki Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: od kiedy jogurt 28.05.10, 17:15 6-7 miesiac przetwory z mleka krowiego oraz jako dodatek. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-rylka Re: od kiedy jogurt 30.05.10, 14:49 Witaj, nie przejmuj się uwagami koleżanek Ważne, że pytasz. Nikt z nas nie jest wszechwiedzący. Zresztą, w gazetach ( tych o dzieciach ), czy w podręcznikach o dzieciach są czasami różne opinie. Nota bene nie dajmy się zwariować. Chociaż ja początkowo wariowałam mimo, że jestem już z tych dojrzałych mam... Ale odbiegam od tematu... Zatem sugeruję się tym, co jest napisane na etykietach słoiczków dla dzieci. No, ale zależy, czy kupujesz gotowce, czy też "przetwory" robisz sama. W tym przypadku udaj się do najbliższego sklepu spożywczego i sprawdź na etykietach słoiczków od jakiego m-ca można podać dany składnik. Rybę można wprowadzić do menu po 5 m-cu, czyli zaczynasz mniej więcej od szóstego m-ca ( tu reklama obiadek jarzynki z delikatną rybką Gerbera). Moja córeczka z tych mało jedzących czyli niejadków, które poza mlekiem mamusi za bardzo nic innego nie chcą. Dziś ( tu się pochwalę swoją młodą ) podałam jogurcik. Tu znowu reklama Misiowy jogurcik z Nestle po 6 m-cu. Wyobraź sobie, że otwierała buźkę z takim apetytem, że sama otworzyłam buzię tyle, że ze zdumienia hehe... Zjadła CAŁY kubeczek! Dodam, że smak jogurciku był malinowy. Gdyby córeczka umiała mówić, to zapewne poleciłaby Twojej dzidzi ten rarytas Acha, moje dziecko ma 7 m-cy i kilka dni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma-rylka Re: od kiedy jogurt 30.05.10, 14:53 Małe sprostowanie. Zjadła zawartość kubeczka, nie kubeczek hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: od kiedy jogurt 30.05.10, 21:53 no ja dzis podalam pierwszy raz troszke jog. naturalnego z owocami, alergii póki co nie widac, wiec jutro tez spróbujemy, oczywiscie małemu smakowało, a słoiczek z rybką też poszukam przy nastepnej wizycie w sklepie, dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: od kiedy jogurt 30.05.10, 20:07 Rybe wprowadzialm wtedy kiedy mieso, gdzies w 6 miesiacu, jogurt naturalny jako dodatek do kaszek chyba w 7-8. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolki-fasolki Re: od kiedy jogurt 31.05.10, 08:10 Ja ryby podawałam już w 6 miesiącu, córka nie dostawała mięsa do końca 8 m-ca więc częściej jadła ryby i żółtka. Dania z rybek kupowałam najczęściej słoiczkowe Gerber i Hipp. Hipp był chyba po 9 m-cu ale ja dawałam wcześniej. Generalnie sugerowałam się zawsze składem, jeśli moje dziecko jadło wszystko co było wymienione na etykiecie to nie przejmowałam się czy jest od 6 czy 8 m-ca. Jak sama gotowałam rybki to był to zawsze dorsz. Te słoiczki dla starszych dzieci nie mają już takiej gładkiej konsystencji ale akurat moja mała świetnie sobie radziła z większymi kawałkami i nigdy się nie krztusiła. Jogurty naturalne i kefir próbowała już chyba w 5 m-cu po troszku, wtedy kiedy ja jadłam. Od 6 m-ca dawałam jogurty i twarożki słoiczkowe Hipp potem jogurt z koziego mleka Danmis. Do tego w 7 m-cu doszło kozie mleko. Czasem robię też kefir z koziego mleka i też córci smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś