Dodaj do ulubionych

kolka a gazy

21.06.10, 14:38
Witajcie, po pierwsze - może dziwne pytanie - ale nie wiem jaka jest
różnica między kolką a gazami. Mam wrażenie, że mój prawie 3
tygodniowy synek cierpi z powodu gazów - to znaczy mały poprukuje,
ale przy tym się pręży, wybudza ze snu, pojękuje. Jest karmiony w
sposób mieszany z przewagą mm .
No i nie wiem jak Mu pomóc, czy podać coś na kolkę, czy może własnie
na gazy by łatwiej prukał . I jak specyfików na kolkę jest sporo to
co mogę dać na gazy ?.
I jeszcze jedno, wszystkie kropelki, herbatki są od 1 m-ca a mały ma
3 tygodnie - czy moge Mu coś podać już , czy czekać jeszcze tydzień?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dobi53 Re: kolka a gazy 21.06.10, 14:57
      wg. mnie na kolki skladaja sie w roznym stopniu problemy z gazami, brzuszkiem
      oraz z wyproznianiem sie, a to jest wina niedojrzalego ukladu pokarmowego, duze
      ilosci lykanego powietrza przez dzieci przy jedzeniu.
      U mojego synka sprawdzil sie bardzo probiotyk lacidobaby, na problemy wlasnie z
      wyproznianiem sie, nie pamietam od kiedy go stosowalam crying, na gazy mamy polecaja
      espumisan ja wlanie zaczelam go stosowac bo pojawily sie gazy ktorych wczesniej
      nie bylo (?), zobaczymy czy zadziala.
      Ja jeszcze bym na Twoim miejscu ten tydzien zaczekala z uzyciem tych specyfikow
      lub poradz sie pediatry bo moze po prostu nalezy zmiejszyc dawke. Na razie
      stosuj metody domowe, czyli duzo kladz na brzuszku, masuj brzuszek, podciagaj
      nozki do brzuszka i odbijaj po jedzeniu.
    • mama-donna Re: kolka a gazy 21.06.10, 15:01
      Może poczekaj jeszcze tydzień zwłaszcza, że nie pisałaś żeby dużo płakał i bardzo go to męczyło. Może to chwilowe. Zanim zaczniesz z kroplami może spróbuj masaże w ciągu dnia. Są takie specjalne na tego typu dolegliwości. U nas dosyć pomagało a potem dawałam Bobotic jak mała skończyła miesiąc, ale ona miała masakryczne wzdęcia i bardzo dużo krzyczała i płakała rzewnymi łzami, ale Bobotic pomógł, a wszystko minęło jak skończyła 3 miesiące.
      • ladyann77 Re: kolka a gazy 21.06.10, 15:03
        Nam na kolkę pomógł niemiecki Sab Simplex. Nie zlikwidował kolek zupełnie, ale
        bardzo je złagodził. Przeszło, jak Mała skończyła 3 miesiące.

Trzymam kciuki!
    • ochra Re: kolka a gazy 21.06.10, 15:42
      Jeden czort! I jedno i drugie "leczy się" tym samym.
    • abejita Re: kolka a gazy 21.06.10, 16:23
      moj synek tez mial duzy problem z gazami. Od poczatku karmilam go
      mieszanie i tez pierwsze miesiace byly z przewaga mm. Moim zdaniem
      kropelki to tylko dorazny sposob na ¨odgazowanie¨. Teraz gdybym
      miala drugie dziecko i podobny problem to bym od razu przeszla na
      Nutramigen a nie probowala takie mleko czy inne. Jak przeszlismy na
      Nutre (dopiero po skonczeniu 2 miesiecy) to problem praktycznie
      zniknal z dnia na dzien.
      • kotkowa Re: kolka a gazy 21.06.10, 16:57
        kolka ma mnostwo przyczyn, jedna z nich moga byc wlasnie gazy. I tylko ten
        rodzaj kolki mozna leczyc kropelkami, herbatkami itd. dlatego jak dziecko mecza
        gazy, to mozesz podac Espumisan dla dzieci, Sab Simplex (dostepny w Niemczech
        lub Czechach) albo Infacol. Wszystkie te leki zawieraja ten sam skladnik -
        Symetykon. Najwieksze stezenie ma Sab Simplex, ale rowniez Infacol lub Espumisan
        dzialaja, bo podaje sie wtedy wieksza ilosc preparatu. Ja mialam Sab Simplex i
        Infacol i mysle, ze nie ma roznicy. Oba pomagaja i problem staje sie rzadszy,
        chociaz nie zlikwidowaly go zupelnie. Podawalam przed 1 m-cem zycia. Symetykon
        nie wchlania sie do organizmu, wiec jest calkowicie bezpieczny. Pewnie
        producenci pisza, ze po 1 m-cu tak z ostroznosci.
        • alutka147 Re: kolka a gazy 21.06.10, 20:33
          U nas było to samo i nie pomagały rzadne specyfiki.Pediatra
          twierdził że to niby kolki. Dopiero po przejściu na nutramigen +
          probiotyk BioGaja.
          • smellson Re: kolka a gazy 21.06.10, 20:41
            moj maly dokladnie w tym wieku zaczal za zaleceniem pediatry dostawac espumisan
            3x3 krople plus biogaje 5 kropli...jest poprawa...mysle ze u nas problem bierze
            sie z zasypiania przy piersi bez odbekniecia- w nocy karmie na polspiaco na
            lezaco, po calej nocy pojadania rano sa brzuszkowe problemy sad...chyba zaczne mu
            ten espumisan w wiekszej dawce na noc podawac, moze zadziala
    • antyg-ona79 Re: kolka a gazy 21.06.10, 21:20
      Kolka kojarzy mi się z krzykiem i napięciem ciała dziecka, gazy z wierceniem,
      zwijaniem, kręceniem się i twardym brzuszkiem.

Na gazy, które dokuczały oczywiście nocą podawałam espumisan i sab simplex.
      Pomagały ale chyba najbardziej herbatka plantex, z tym, że pediatra zaleciła
      stosować ją po 1-wszym miesiącu.
      Coś chyba musiało być nie tak z moją dietą bo problem zniknął po przejściu na mm
      - bebilon comfort dla dzieci ze skłonnością do kolek i zaparć.
    • pomarancza-1 Re: kolka a gazy 21.06.10, 21:27
      Na przykładzie mojego malucha potwierdzam, że dolegliwości brzuszkowe, zwłaszcza gazy to może być nietolerancja białka mleka krowiego. Po podaniu Nutramigenu u synka poprawa była zauważalna od razu. Lepiej spróbować zmienić mleko niż kombinować z kropelkami, które nie rozwiązują przyczyny problemu. Acha i wysypka nie jest konieczna aby stwierdzić, że dziecko ma alergię na mleko.
    • nvera Re: kolka a gazy 22.06.10, 17:56
      MOja kolek nie miała tylko właśnie gazy. Pomogło odstawienie przeze mnie mleka i
      generalnie nabiału. A także przytulanie brzuch w brzuch, suszarka na brzuszek,
      ciepłe kąpiele, kładzenie na brzuchu, i częste ćwiczenia z podginaniem nóżek. Ja
      jak nie mogłam podać dziecku herbatki bo było za małe zaczęłam pić ją sama żeby
      z mlekiem może coś przeszłosmile a potem po 1 miesiącu podawałam też w skrajnych
      przypadkach esputicon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka