98klara 29.07.10, 22:52 kiedy wasze niemowlaki zaczęły trzymać już same główkę? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malusiamamusia Re: trzymanie główki 29.07.10, 22:56 Również bardzo mnie ten temat interesuje ,bo moja mała ma juz 3 miesiące a jakoś jej nie wychodzi to trzymanie. Powinnam sie martwic? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaelmo Re: trzymanie główki 30.07.10, 22:00 sprawdź czy twoja mała podnoszona za rączki z pozycji leżącej do siedzącej trzyma głowę w jednej linii z tułowiem, luźne zwisanie główki w takiej pozycji po trzecim miesiącu wymaga konsultacji z lekarzem. Ćwiczycie codziennie leżenie na brzuszku? Odpowiedz Link Zgłoś
malusiamamusia Re: trzymanie główki 30.07.10, 22:52 No właśnie głowa zostaje na poduszce... Na brzuchu leży kilka razy dziennie. Byłam już z nią u lekarza bo właśnie w pozycji na brzuchu i trzymana "na prosto",patrzyła tylko w jedną stronę,ale gdy położyć ją na plecach to żadnego problemu nie miała. Lekarz stwierdził że nie ma oporów przy odwracaniu główki, że wszystko jest ok.,ona po prostu lubi prawą stronę. Teraz jest już lepiej, nadal woli patrzeć w prawo,ale jak koło niej "potańczę" to łaskawie się odwróci. Nie wiem czy mam iść do innego lekarza, czy jeszcze poczekać. Wierze w to, że każde dziecko rozwija się inaczej, ale z tego co tu dziewczyny pisza to moja naprawdę się obija. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulik80 Re: trzymanie główki 31.07.10, 10:03 Nie gadaj takich głupot.Każde dziecko rozwija sie inaczej. Oczywiście mozna np przy okazji szczepienia porozmawiac na ten temata z lekarzem, ale nie strasz od razu dziewczyny. MOja zaczela podnosci w ten sposob glowe po 5 miesiacu mimo, ze codziennie byla kladziona na brzuchu, ładnie z tej pozycji podnosila glówkę, pionowo również trzymała główkę ok 3 miesiąca (jeżeli dobrze pamiętam). NIe jest w żaden sposób opóźniona w rozwoju, raczkuje i siada od 8 miesiąca. Teraz wstaje i próbuje chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
malusiamamusia Re: trzymanie główki 31.07.10, 14:00 Wczoraj z tego wszystkiego "pół" internetu przeszukałam, na kilka artykułów jest kilka opinii,każda inna. Stwierdziłam, że poczekam, aż skończy 4 miesiąc i wtedy jak będzie coś nie tak to zacznę sie martwic. Zresztą za tydzień idę na szczepienie to się zapytam lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikamar3-3 Re: trzymanie główki 31.07.10, 15:12 Również bardzo mnie ten temat interesuje ,bo moja mała ma juz 3 miesiące a jako > ś > jej nie wychodzi to trzymanie. Powinnam sie martwic? nie powinnaś. Moj synek jak skonczył 3 miesiace równiez nie podnosił głowki, podnoszony za rączki, głowa zostawała z tyłu. pisalam tez tutaj na to forum i dostalam odpowiedzi ze nawet kolo 5 miesiaca moze zaczac trzymac glowe. jak sie okazało jeszcze przed 4 miesiacem zaczał trzymac głowke. leciutko go mobilizowalam, podnosilam delikatnie od czasu do czasu do czasu za raczki az "załapał" o co chodzi. teraz ma 5,5 miesiaca i juz sam siedzi podparty. nic sie nie przejmuj, a jesli cos budzi Twoje obawy, porozmawiaj z dobrym pediatra. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: trzymanie główki 29.07.10, 23:15 Moja ma 3,5 miesiąca i od ok. trzech tygodni trzyma sztywno główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: trzymanie główki 30.07.10, 06:17 moj, tak "sztywno" to teraz, po 2 miesiacach, a probowal juz po tygodniu teraz mi chce skubaniec siadac, musze na ten temat poczytac conieco Odpowiedz Link Zgłoś
kapka-27 Re: trzymanie główki 30.07.10, 06:39 Mój synek miał ok 3miesiecy tak mi sie wydaje jak tak teraz myśle ale dzieci sa różne i nie możesz na to patrzec ,my teraz bylismy u znajomych i ich córcia jest o 3 dni młodsza troszke drobniejsza i jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam jak on sie prosto trzyma i siedzi sama, oczywiscie mama ja trzymała ale mała siedziała prosto a nasza dzidzia jak ja posadze to bardzo sie chwieje i nie umie utrzymać rownowagi a jak trzymam go na rekach to jest proty ,nie mam pojecia dlaczego tak a dodam ze synek ma 6 m. Odpowiedz Link Zgłoś
anetdar Re: trzymanie główki 30.07.10, 08:44 jak mały miał 2 miesiące to już trzymał główkę- teraz prawie 6 i siedzi sam ale to chyba efekt tego,że jest noszony w chuście. Poza tym każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
anetdar Re: trzymanie główki 30.07.10, 08:44 jak mały miał 2 miesiące to już trzymał główkę- teraz prawie 6 i siedzi sam ale to chyba efekt tego,że jest noszony w chuście. Poza tym każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: trzymanie główki 30.07.10, 11:22 Mój bez przerwy sam sztywno trzymał głowę będąc w pozycji pionowej po skończonych 3 tygodniach. Jak miał nie całe 2 miesiące to potrafił już trzymać sztywno głowę w każdej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
julka1967a Re: trzymanie główki 31.07.10, 11:52 Mój synek około 4 miesiąca trzymał główkę bardzo niepewnie, cały czas ja asekurowałam. Jego rówieśnica w tym samym wieku trzymała już sztywno i w ogóle sprawiała wrażenie bardziej sprawnej i komunikatywnej. Praktycznie w ogóle nie leżał na brzuszku (nie chciał). Teraz ma 5 miesięcy i główkę trzyma sztywno. Od piątego miesiąca zaczął się też przewracać sam na brzuszek i gó...e na nim leży teraz, dopiero teraz zaczął szaleństwo z grzechotkami, wcześniej tylko na nie patrzył. Mały urodził się miesiąc przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś