superolga 01.09.10, 22:28 Uzywacie jej?? Moja coreczka ma tydzien i przeczytalam ze sola fiziologiczna mozna przecierac oczka i nosek kupilam wiec sol gilbert i tak sie zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easy_martolina84 Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:32 Nie uzywałam nigdy.Oczka przemywam przegotowaną wodą,a nosek w razie potrzeby sprayem (tez z sola) dla niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:33 nie w zasadzie użyłam disnemaru raptem 2-3 razy do tej pory celem odetkania zapłakanego noska; w pozostałych przypadkach moje dziecię radzi sobie samo kichając; oczu też nie przemywam (ale nie mieliśmy też problemu zatkanych kanalików) Odpowiedz Link Zgłoś
superolga Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:38 zastanawiam sie czy o nie zaszkodzi? mala ma troche katarek chcialam jej nos przemyc Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:41 Nie zaszkodzi.Jak ma katar to wlej troche Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:40 Tylko raz przez 2 dni gdy miała lekki katar. Poza tym po co???? Odpowiedz Link Zgłoś
superolga Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:45 wlasnie co jakis czas kicha i troche slysze jak jej rzezi w nosku tylko boje sie wlac bo jak sobie wlewam to mi zaraz do gardla scieka i mam wszystko w buzi boje sie ze i u niej tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:52 ale w jakim celu chcesz córeczce " przepłukiwać" nos, coś się dzieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:59 jesli ma trudności z oddychaniem, zakropliłabym przed jedzeniem i uczucie spływania do gardła się "zneutralizuje" i bedzie jej łatwiej jesc z przetkanym noskiem. Przed spaniem też bym zakropliła, ale potem polozyła na brzuszku żeby katar wyleciał, a jak nie wyleci, ściągnełabym fridą (nie gruszką). No, chyba że doprowadzi ją to do histerii, wtedy nie ma sensu bo od nowa się zatka... Tu gdzie mieszkam sa dostepne takie malutkie kapsułki inhalacyjne dla niemowlat. Rozprowadza się kilka kropel np na rozwieszonej wilgotnej pieluszce przy lóżeczku. Ułatwiają oddychanie. Pod nogi łożeczka przy głowie możesz podłozyć ksiazki lub poduszkę pod materac (jesli gruby twardy). Nie naduzywałabym samych kropli. Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 22:49 oczywiście miałam ( i mam ) na wyposażeniu , ale mimo tego zawsze oczy dzieci przemywałam wacikiem zwilżonym letnią "kranówą" . Nigdy nic sie nie działo . B 24.08.08, I 17.02. 10. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: sol fiziologiczna 01.09.10, 23:09 No możesz przemywac oczy, mozesz wlewac do nosa jesli jest potrzeba. Nie zaszkodzi, niemniej bez potrzeby nie grzeb dziecku w oczach i nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
olka31mama Re: sol fiziologiczna 02.09.10, 11:21 ja używam soli fizjologicznej do czyszczenia noska, nieraz glutki się małej zbiorą więc zaklaplam a później używam aspiratora i od razu ulga jest. a co do oczek, to w szpitalu mi położna i pielęgniarki mówiły że można przemywać i jak mała miała w szpitalu ropkę to jej przemyły wodą i żyję to przecież nie szkodzi dziecku więc spokojnie możesz używać i nie czekaj aż katar spłynie do gardła czy sam wypłynie bo niby jak ma wypłynąć sam ja używam od pierwszych tygodni i przez pół roku nic mojemu dziecku się nie dzieje i nie stało Odpowiedz Link Zgłoś