Dodaj do ulubionych

budzi się co 1,5 h

09.09.10, 19:09
Dziewczyny, wiem, że powinnam wyluzować i wiem, ze dzieci tak mają, ale może jest coś co mogę zrobić, żeby było lepiej lub chociaż na pocieszenie chciałbym zrozumieć dlaczego tak się dzieje. Moja "Maluszka" spała na początku bardzo marnie, dlatego tez byłam dumna i prze szczęśliwa jak zaczęła sypiać po kąpieli do 5 - 5:30 rano. Gorzej przyszło mi zatem zaakceptować, ze skończyło się to szczęście równie szybko. Od jakiś 3 tyg. Mała budzi się pierwszy raz ok. 12 a później co 1,5h-2h. Jestem zmęczona tak, ze wczoraj około 4 biorąc małą na ręce skorzystałam z tego co przeczytałam w wątku najlepsza rada jaką usłyszałam - jak masz dość to przytul małą i powiedz, ze bardzo ją kochaszwink Pomogło, ale nie wiem jak długocrying Mała ma 3 i pół miesiąca. Mogę coś zrobić czy tylko przeczekać.
Obserwuj wątek
    • lapwing123 Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 19:20
      Moja tak je od narodzin.

karmisz piersią? Jeśli tak to: weź do łóżka i karm na leżąco. Ja nie jestem jakoś mega zmęczona, bo karmię na wpół śpiąc.
      Nie wyobrażam sobie, że: Mała płacze, ja wstaję z łóżka, idę do łóżeczka, wyjmuję Małą, karmię na siedząco, odkładam Małą i kładę się do łóżka. I jestem rozbudzona i nie mogę usnąć. I pewnie jakbym usnęła to byłaby pora kolejnego karmienia. Błędne koło.
      • memphis90 Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 19:29
        Też karmiłam piersią w łóżku, dzięki temu nie wiedziałam co to nieprzespane noce. Na wpół śpiąc zatykałam mały dziób i miałam spokójsmile Teraz też czekam na moment, kiedy nie będę musiała Wiktora przewijać po każdym karmieniu i pewnie wezmę dziecko do łóżka. Póki co- odpada, bo drze się podczas przewijania niemiłosiernie i mi córcię obudzi, muszę na karmienie/przewijanie wychodzić do drugiego pokoju.
    • swieczkaf Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 20:19
      Karmię piersią. W pierwszych tygodniach życia małej brałam ją do łóżka, ale teraz się trochę boję po pierwsze szybko się przyzwyczaiła i trudno było ją nauczyć spać w łóżeczku, po drugie chcę spać w łóżku z mężem a z mała to już tłok, po trzecie czasem, żeby nie zbudzić małej drętwiałam od spania bardzo długo w jednej pozycji. Dlatego łóżeczko bobasa stoi obok naszego łóżka i rzeczywiście wstaję, żeby ją wyjąć i karmię na siedząco, a czasem na dziobakawink bo przysypiam podczas karmienia.
      • silje78 Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 20:26
        odkręć bok łóżeczka i przystaw do waszego. u nas to super zdało egazmin. mała u siebie, a jednak "pod ręką" smile
    • penelopa102 Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 22:19
      Mój synek tak ma od 4 miesiąca- teraz ma 9 i nic się nie zmieniło.... sad
    • czerwona28malinka Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 22:41
      Mój mały rozbójnik jak miał około 8 tygodni jak zaczął sypiać dłużej w nocy. Moja radość trwała może ze dwa tygodnie, bo powrócił do swego poprzedniego rytmu. Teraz ma 5.5 miesiąca i nadal się budzi w nocy jakieś trzy razy na karmienie, a czasami nawet częściej. Wieczorkiem, około 20.00 maluszek zasypia sam w swoim łóżeczku, ale w nocy około 4.00 zabieram go do swego łóżka bo już wymiękam i tak zasypiamy razem przy karmieniu. Muszę przyznać, że nastąpiła lekka poprawa jak wprowadziłam pokarmy stałe. Już przyzwyczaiłam się do niewyspania, ale jak rano widzę jego cudowny uśmiech to dodaje mi wiele energii. Wychodzę z założenia, że w końcu nadejdzie taka noc kiedy razem ją całą prześpimy!
      • dagmara-k Re: budzi się co 1,5 h 09.09.10, 22:58
        moja tez kiedys sypiala do 3-5 a teraz 5 miesiecy - budzi sie juz godzine po kapieli, ale nie jesc tylko utulic, a potem co 1,5 do rana. od 1-2 w nocy spimy razem bo tez chcilam spac z mezem i tylko z nim, ale co mu po mnie takiej wykonczonej?
    • atrapcia Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 00:20
      Uhuhuuuu smile Ja też byłam szczęśliwa jak moja malutka spała po 7h ciurkiem. Skończyło się po tygodniu smile Zaczęły się kolki itp. i do prawie 11 miesiąca budziła się dokładnie tak samo jak twoja - z tą różnicą, że zasypiała po 23 a budziła się 1 raz trochę po 1, może chwilę przed 2 w nocy. Później co 1-1,5h big_grin Od około 2 tygodni zasypia w łóżeczku (dotychczas przy piersi/butli) przytulona do misia, często głaszczę ją po plecach czy nóżce i to pomaga. Od paru dni śpi na poduszce i dopiero z tym magicznym wynalazkiem przestała się budzić co chwilę i jest w stanie przespać od 23 do nawet 6 rano z 1 pobudką na picie smile
      • dominiczka201 Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 08:35
        Gratuluje atrapcia smile pamiętam Twoje posty jak często narzekałaś na sen małej zawsze doskonale to rozumiałam, bo miałam tak samo a raczej mam tak samo sad. Synek budzi się co godz czasem nawet częściej, a od 2 dni jest masakra. Wczoraj obudził się o 4, ale i tak byłam szczęśliwa, bo spał od 22.30 ciągiem a dziś dał popis pobudka co godz i o 2 przerwa w spaniu do 4. Nigdy tak nie było zawsze dałam smoka i raz butle i spał a teraz szok. Czyli dla mnie też jest nadzieja od razu mi lepiej
        • atrapcia Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 17:44
          Dzięki smile Ale głupia byłam, że wcześniej nie uczyłam jej zasypiać`bo myślę, że dałoby się to przyspieszyć o jakiś miesiąc... No i ta nieszczęsna poduszka! big_grin Kto by pomyślał, że taki drobiazg ma takie znaczenie dla niektórych dzieci? big_grin

Przyznam się, że od kilku dni mam troszkę gorsze noce, bo córa mi gorączkuje (dzisiaj jest spora poprawa, ale 4 dni były krytyczne - nawet po dawce 5ml nurofenu temperatura spadała tylko do 38st.C, rzadziej do 37,5 a rośnie zanim mogę podać kolejną) więc czuwam z zimnymi okładami i kolejnymi dawkami nurofenu co 7-8h... Dzisiejsza noc była najgorsza bo budziła się często i nawet przy piersi płakała (dlatego jestem niemal pewna, że to zęby, ale oddałam dzisiaj mocz do analizy na wszelki wypadek)...

Więc nie martw się - będą okresy lepsze i gorsze, może twój synek też ząbkuje i nie może spać z bólu... Ja teraz już liczę na to, że po powrocie do zdrowia wróci też zdrowy sen - mój i Lucynki big_grin Choć i tak będę się jeszcze przez jakiś czas budzić co 1-2h z przyzwyczajenia wink
    • malina0303 Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 10:37
      Kocha jesli dziecko sie tak budzi to jest głodne po prostu. Widać rośnie jak na drożdzach.
      Jeśli karmisz piersią to zadbaj o swoją dietę zeby mleko bylo tresciwe. I czekaj aż dzieciaczek troche podrośnie i wprowadzisz wiecej pokarmów. Wtedy wieczorem dajesz kaszke, lub mleko z kaszką i dzieciak dłużej spi.
      • swieczkaf Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 10:47
        To fakt młoda jak na swoje 3,5 miesiąca jest długa - 2 tygodnie temu miała 65 cmsmile I nie wygląda na niedożywionąwink
        • mmarlenn Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 12:23
          swieczkaf rozumiem Cię doskonale. Mój mały od urodzenia kladł się spać ok 20, potem budził sie 11.30-12.30 a następnie co 1-1,5 godziny. Trwało to 2,5 m-ca i mam nadzieję że nie wróci. Od 2 nocy budzi sie tylko 2-3 razy i jestem przeszczęśliwa bo ledwo juz wytrzymywałam. Proponuję przeczekac i odsypiać w dzień jak tylko możesz.
    • swieczkaf Re: budzi się co 1,5 h 10.09.10, 18:06
      dziękuję Wam wszystkim. Mam nadzieję, że niedługo wszystkie będziemy mogły pochwalić się jak pięknie, np. z tylko dwoma przerwami, przesypia noc nasze dzieckosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka