26.09.10, 12:45
Tak sobie przeglądam fora dla przyszłych mam...
i bardzo zaciekawił mnie temat powrotu pieluszek tetrowych..
porozmawiałam z moją mamą i ona powiedziała, że przy 2 dzieci codziennie prała ok.120 pieluszek tetrowych... (3 pieluszki na 1 wiązanko)
i tak zastanawiam się nad tym, po co sobie utrudniać i tak bardzo ciężkie pierwsze miesiące gdzie uczymy się być "rodzicami"...
Niby w imię ekologii..ale trochę mi szkoda samej siebie w tym wypadku..
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Eko-tetra 26.09.10, 12:58
      Pieluchy wielorazowe to nie tylko tetra smile
      • szenzi333 Re: Eko-tetra 26.09.10, 13:36
        Polecam pieluszki wielorazowe bardzo fajne i można trochę zaoszczędzić
        allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-minkee-z-bambusem-nowosc-i1235691534.html
        www.franiszki.pl/index.html/wzory_gotowych_pieluszek.html
    • budzik11 Re: Eko-tetra 26.09.10, 14:25
      Nowoczesne pieluszki wielorazowe to wcale nie tetra (bawełna, bambus, konopie). Są formowane (wyglądają i zapinają się jak jednorazówki) i nie przeciekają, są często pokryte nieprzepuszczalnym dla cieczy ale oddychającym materiałem (PUL) - więc wystarczy jedna, nie trzy (a jak nie są, to kupuje się tzw. otulacz z PUL albo z polarku). No i teraz mamy pralki a często i suszarki do bielizny, więc pranie pieluch to nie mordownia memłania w oparach mydlin we Frani, później gotowanie w kotle, prasowanie itp harówka. Ja używałam tetry + otulaczy, na raz szła mi jedna pieluszka (a nie trzy), prałam raz w tygodniu - nastawiałam pralkę na 90st., potem tylko wieszałam, zdejmowałam i składałam (bez prasowania). To żaden wysiłek - na pewno mniejszy niż targanie wielkich pak pieluch ze sklepu, wydawanie kupy kasy i potem targanie jeszcze większych pak na śmietnik.
    • budzik11 Re: Eko-tetra 26.09.10, 21:48
      A tak przy okazji, to w czwartki w DDTVN będzie cykl o tym, jak ekologicznie wychować dziecko, prowadzony przez Reni Jusis, która tak właśnie swojego synka wychowuje, będzie min. właśnie o pieluszkach wielorazowych. Tu "pilot" cyklu: dziendobrytvn.plejada.pl/28,37812,wideo,,202961,reni_jusis_jest_ekologiczna_mama,aktualnosci_detal.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka