Dodaj do ulubionych

Pierwsza chusta

12.10.10, 21:31
Chcialabym zaczac nosic w chuscie moja prawie dwumiesieczna corcie (4 kg), ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie. Doradzcie, jaka chuste wybrac na poczatek - material, elastyk, kolkowa, kieszonkowa? Jakich polecacie producentow? Zaznaczam, ze poki co planuje nosic mala glownie po domu, na spacery biegamy w wozku. Na pierwsza chuste nie chce wydac fortuny. Moze sie okazac, ze dzidzia jej nie lubi.
Obserwuj wątek
    • lapwing123 Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 21:50
      Wejdź na forum chustowe.

Ja też nie wiedziałam co kupić. Elastyk- krotko posłuży. Kółkowa nie wiem. Najlepsze opinie mają tkane. Masz możliwość pójść na jakieś warsztaty? Na początku wiązanie wydawało mi się jakimś mega koszmarnym nieporozumieniem. Ale po kilku motaniach uważam, że jest to proste i szybko idziesmile

Ja kupowałam w lato- więc mam cienką Nati z bambusem.

Moja rada: kup taką jaka Ci się podoba wizualnie. Naprawdęsmile
    • gavagai1 Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 21:53
      "Nie fortuna", to np. pasiaki NatiBaby, LennyLamb, używane(w niczym nie ustępujące nowym) zagramaniczne Didymosy, Hoppedizy - czyli ogólnie rzecz ujmując chusta długa, tkana. Albo elastyk.
      Rynek wtórny chust jest dosyc żywy, więc jak jakas chusta nie przypasi, to znajdziesz nabywcęsmile
      Po dokładniejsze informacje wskakuj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
      Po używane chusty w dobrej cenie:
      forum.gazeta.pl/forum/f,55781,Kawalek_Szmaty_Bazarek_.html
      i tu:
      forum.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=107Powodzenia!
      • atrapcia Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 22:33
        używane(w niczym nie ustępujące nowym)

Ja bym nawet zaryzykowała, że lepsze - bo często złamane, więc milsze w dotyku, nieco bardziej rozciągliwe, lepiej się dociągają i lepiej układają na dziecku. smile
        • gavagai1 Re: Pierwsza chusta 13.10.10, 07:28
          już nie chciałam na wstępie z takimi rewelacjami wyskakiwac, co by Anka nie popoukała sie w czoło, ale tak jestsmile Bywa, że lepsza. Zwłąszcza dla początkujących; odpada łamanie chusty, ma się już milutką 'flanelkę'smile
          • atrapcia Re: Pierwsza chusta 14.10.10, 00:26
            To należałoby też dodać, że później można chustę sprzedać - bez straty, a czasem nawet z zyskiem smile
    • kaka-llina Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 21:59
      Ja na początek kupiłam elastyczną. W porównaniu z tkanymi wychodzi tanio, dzieciaka sporo ponosisz (naprawdę nie starcza na tak krótko jak mówią). Ja tak kupiłam , bo nie wiedziałam, czy młoda polubi-zakochałyśmy się obie od pierwszego wiązania i tak zostałosmile. Elastyk to taki przedsmak tkanej, a tyle kasy nie wywalisz. Kółkowe, kieszonki i inne wynalazki to dla mnie nie do końca chusty.. Ale to ja..
      Moby wrap- to moja pierwsza mogę polecić z czystym sumieniem.
      Powodzenia i zajrzyj na chustoforum tam dostaniesz rad więcej niż potrzebawink
    • rulsanka Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 22:27
      Polecam na początek elastyczną, ze względu na cenę i łatwość wiązania. Jak się dziecku spodoba, możesz później kupić nosidło ergonomiczne.
      • cherry_cola Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 22:55
        Nosidło ergonomiczne? A co to ma do chusty? Jak już, to tkaną chustę, jeżeli nie od początku.
    • erba Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 22:44
      Ja mam Nati tkaną. Też na początku nic nie wiedziałam o chustach, poczytałam trochę i wyszło mi, że najlepsza tkana. Sprawdza się rewelacyjnie, już do niesiedzącego dziecka masz kilka wiązań do wyboru (z tego co wiem, w elastyku tylko jedno).
    • mrs.t Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 22:49
      w elastycznej ponosisz co prawda tylko malutka, bo to chusta do chyba 9 cyz 10kg, potem sie rozciaga,ale jest rzeczywiscie super dla malenkiego maluszka, mieciuchna i opatuli super.

jesli masz okazje podotykac chusty u jakiejs mamy czy na spotkaniu chustowym - pomacaj, sproboj zawiazac wiazana- moze wiecej materialu,moze trzeba zawiazac (a nie zarzucic na ramie jak np kolkowa) ale jeszcze bardziej do wykorzystania -bo i hamak i koc na piknik zrobisz. a jak uroznie na plecy wrzuciszwink
      i mala w 'kieszonce' ponosisz malucha.
      I ponosisz na biodrze ( www.google.co.uk/images?q=siodelko+petelka&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi&biw=1488&bih=868)
      czyli najwiecej za wydane pienidza.
      a i dobrze sprzedasz!

jak wybrac chuste:
      ustal budzet, wybierz kolory, i rozmiar (to w zaleznosci od tego jaki masz rozmiar)
      tu mozesz spytac albo opczytac wiecej forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
      kupic spokojnie mozesz uzywana, na 'bazarku' chustoforum albo link do sprzedawania chust na forum szmaty... .
      • mrs.t Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 23:14
        a,jesli padla kolkowa, to zaznacze moj wpis byl delikatna modyfikacja, stad
        forum.gazeta.pl/forum/w,570,117225879,117225879,Dawno_mnie_tu_nie_bylo_.html
    • katriel Re: Pierwsza chusta 12.10.10, 23:10
      Poucha (kieszonkę) odradzam, kółkową też. Dwumiesięczniak najprawdopodobniej
      nie będzie chicał być noszony poziomo, a na noszenie pionowo w czymś innym niż
      długa wiązana (tkana lub elastyczna) pewnie za słabo jeszcze trzyma główkę. Mnie
      się kółkowa zaczęła przydawać dopiero przy dziecku chodzącym, które niekoniecznie
      idzie w tę stronę w która mama chce wink

W elastyku nie ponosisz dłużej niż kilka miesięcy - jesli ci to przeszkadza, to wybierz
      tkaną. Jeśli z kolei przeszkadza ci perspektywa skomplikowanego wiązania pięciu
      metrów szmaty, to wybierz elastyk - wiąże się go łatwiej, nie trzeba dociagać, a po
      paru miesiącach mozna dziecko przesadzić w nosidło ergonomiczne i wiązanie
      mieć z głowy na dobre. Jesli nie przeszkadza ci ani jedno, ani drugie, to wybierz
      chustę, która ci sie wizualnie podoba, pasuje do ciuchów i kosztuje w granicach
      twoich możliwości. Może być używana (elastyk trochę się zużywa, ale nosi się go
      w sumie krótko, więc używany nie musi byc zużyty; tkana używana jest nawet
      lepsza, miększa od nowej).
    • mumi7 Re: Pierwsza chusta 13.10.10, 07:41
      Ja miałam pierwsza chustę elastyczną - uważam, że jest dobra na początek, bo nie musisz malucha, który jeszcze głowy dobrze nie trzyma, podnosić, naciągać etc. jak przy zwykłej chuście. Motasz na sobie i wsuwasz malucha. Proste i fajne o tyle, że możesz wielokrotnie w ciągu dnia malucha wsuwac do chusty i z niej wysuwać, a chusta cały czas na Tobie zamotana czeka. Poza tym dziecko fajnie sie w chuście mości, bo elastikwink
      Potem kupilismy Manducę i to był błąd, Mały w niej siedział tylko ze dwa razy, bo juz nie chciał.
      jesli jednak szukasz chusty jednej i na dłużej, kup tkaną od razu - wydatek jeden, ale na lata. Mimo braku elastycznych włokien tez pewnie sie nauczysz, co i jak.
      Powodzeniawink
    • ste3fa Re: Pierwsza chusta 13.10.10, 09:39
      ja zaczełam od elastycznej. Nosiłam Małą od 3 tyg. życia. dosyć długo bo pożegnałam się z tą chustąostatecznie jak Małą miała prawie 8 mcy, lato się zaczęło a dziecko polubiło wózek. Elastyczną kupiłam na allegro za jakieś 70zł i służyła mi świetnie. Bodajże to Infant był
      Teraz na zmianę z wózkiem motam w ultracienkiego Hopka.
      i mając porównanie obu chust, na początek polecam elastyczną. Dlatego że dużo łatwiej zawiązać, wybacza błędy w dociągnięciu, nie wymaga złamania, można łatwo otulić dziecko jak zaśnie.
      niezłamana tkana chusta może mocno zniechęcić do motania.
      ewentualnie kup tkaną używaną, dla osoby początkującej będzie lepsza niż nowa.
    • amarulla Re: Pierwsza chusta 13.10.10, 12:00
      też polecam zestaw elastyczna na początek + coś na później jeśli polubicie - u nas mei tai siostra ma bondolino. elastyczxna bo: 1. łatwo się wiąże - wiążesz chustę a potem wkładasz maluszka, dużo łatwiej niż tkana, którą dociągasz na małym. 2. tania smile przy wszystkich okołodzieciowych wydatkach ma to znaczenie wink obie z siostrą miałyśmy 'niemarkowe' z allegro od pentelki - jestem zadowolona smile wydatek ok. 50-60 zł i masz w czym nosić do ok 7-8 kg (ja ponosiłam nawet dłużej, bo czekałam na MT ,ale już mi mój olbrzym nieco ciążył)
      MT mam od pani Olo jestem bardziej niż zadowolona wink nasze kosztowało 130, sprawdza się wyśmienicie wink
    • anka_ma_dzidzie Re: Pierwsza chusta 13.10.10, 14:14
      Dziewczyny, jestescie rewelacyjne! Dziekuje za wszystkie podpowiedzi big_grin
    • budzik11 Re: Pierwsza chusta 13.10.10, 14:28
      Na pewno nie żadną samoróbkę z materiału z IKEI (masa tego na allegro, za ok 50zł) chyba, że chcesz się zniechęcić i za jakiś czas pisać na forum "u nas chusta się nie sprawdziła" wink
      Ja polecam to, od czego sama zaczynałam - chustę tkaną wiązaną Nati, kupioną po okazyjnej cenie (na stronie Nati jest "dział" pt "Okazje cenowe").
      • saszka.hajdamak pseudoreklama 14.10.10, 11:50
        kolejna proba nabijania rodzicow w butelke
        smiech na sali wink
    • myszkowska4 Re: Pierwsza chusta 14.10.10, 12:07
      Ja na początek kupiłam elastyka na Allegro za 40zł, właśnie po to żeby zobaczyć czy "się pokochamy". Pokochaliśmy i kolejna chusta już była tkana, firmowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka