Dodaj do ulubionych

Chusta zimą

28.10.10, 09:30
Dziewczyny, zastanawiam się nad kupnem chusty, ale nie jestem przekonana czy jest to dobry zakup na zimę. Czy zakładanie tej chusty na grubą kurtkę nie będzie dużym problemem? Czy dziecku będzie wygodnie?
Chciałam poczytać i popytać na forum typowo chustowym, ale nie znalazłam sad

Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • ciociacesia :) 28.10.10, 10:01
      forum chustowe masz tu
      ewentualnie chusty.info
      ogolnie - jest to troche problem bo sie przy zakladaniu ta dluga chusta po ziemi ciagnie i brudzi i niewprawnemu ciezko to niekiedy ogarnac. no ale ma byc zimno - bedzie mróz nie bedzie blota smile
      raczej nie zaklada sie custy na kurtke tylko pod - ubierasz dziecko jak po domu plus szalik czapka i cieple getry/dlugie skarpety, wkladasz w chuste i zakladasz specjalna kurtke/mezowa kurtke/kurtke ktora nosilas pod koniec ciazy
      wystaje tylko czubek głowy i moze troche zawiewac po nogach
      ja kupilam po prostu polar xxl. no nie wygladam w tym pieknie ale bardzo wygodne to bylo - wchodzisz do sklepu/windy/autobusu - rozpinasz kurtke i c sie dziecko nie zgrzeje
      dla mnie problemem byl fakt ze dziecko moje zarte bylo - co godzine chciala jesc wiec musialam gdzies sie rozebrac w spokoju, nakarmic przewinac, i ubrac z powrotem, co poczatkowo nastreczalo nieco trudnosci i oporu zywej materii. ale na wyjscia krótkie - do dwóch godzin byla idealnym rozwiazaniem - do przychodni, do sklepu, na krótki spacer, na poczte
      • erba Re: :) 28.10.10, 11:18
        ciociacesia napisała:

> ogolnie - jest to troche problem bo sie przy zakladaniu ta dluga chusta po ziem
        > i ciagnie i brudzi i niewprawnemu ciezko to niekiedy ogarnac.

Chyba, że zawiąże się w 2X to nic nie będzie się ciągnąć smile

Chusta zimą to wg mnie nie problem. Możesz kupić polar dla dwojga, który zakryje Ciebie i dziecko, możesz ubrać dziecko w kombinezon zimowy i tak zawiązać, a na siebie zarzucić normalną kurtkę (bez zapinania).
        • ciociacesia motanie dziecia w kombinezonie 28.10.10, 12:05
          jakos mnie w ogole nie przekonuje
          podobnie jak 2 x ktorego sie nigdy nie nauczylam, bardzo sobie chwaliłam kieszonke. wg mnie trudniej dociagnac 2x porzadnie
          • m_laczynska Re: motanie dziecia w kombinezonie 28.10.10, 13:02
            ciociacesia napisała:

> jakos mnie w ogole nie przekonuje
            Mnie też nie - szczególnie nie jest to opcja polecania dla małych, nie siedzących samodzielnie niemowląt, bo wtedy chusta przestaje ciasno przylegać do dziecka, podtrzymując stabilnie kręgosłup, staje się po prostu kolejną warstwą ubrania.
            A poza tym zawsze można używać w domu wink
            Ja na razie na spacery używam polara męża, na zimniejsze dni mam kurtkę ciążową, ale marzy mi się polar mama butterfly (z tym, że po remoncie raczej się na niego nie uzbiera sad )
    • semi-dolce Re: Chusta zimą 28.10.10, 10:15
      Czy zakładanie tej chusty na grubą kurtkę nie będzie
      > dużym problemem?

Nie, bo niemowlaki nosi się w chuście POD kurtką.
      • cherry_cola Re: Chusta zimą 28.10.10, 11:57
        A co to jakaś reguła i zalecenie, żeby nosić niemowlaki pod kurtką?
        • semi-dolce Re: Chusta zimą 28.10.10, 14:42
          Tak - dla małych niemowlat tak. Małych czyli takich, które nie siedzą samodzielnie. Bo na kurtke i kombinezon nie dociągniesz chusty tak, jak dociagnieta byc powinna, nie opatula ona dziecka odpowiednio, nie daje podparcia.
          • sueellen Re: Chusta zimą 31.10.10, 01:30
            a ja calą ubieglą zimę motałam na kombinezon, moze 2x się nie da, nie sprawdzalam, z reszta nigdy nie lubilam tego wiązania, ale kieszonka spokojnie.
    • gemmi18 Re: Chusta zimą 28.10.10, 10:16
      Wszystko jest do zrobienia - możesz zawiązać chustę pod kurtką albo na kurtce już i ja praktykuję ten drugi sposób, bo nie wyglądam wtedy jak niedźwiedź, a małą cieplej ubieram. Ale zdarzało się też, że wiązałam pod kurtką. Koleżanka pisała, że zimą chusta tarza się w błocie przy wiązaniu - ja zawiązuję chustę w domu i jak wychodzę, to nigdzie po drodze nie rozwiązuję jej, więc nie mam tego problemu, mała wytrzymuje bez jedzenia 4-5 godzin. Wiadomo, najlepszy czas na chustę jest wiosną i jesienią, kiedy nie ma mrozów i upałów, nie trzeba się ubierać na cebulkę w 5 warstw ciuchów i do tego jeszcze chusta... Ale u mnie przeważa kwestia wygody, jeszcze nie nosiłam w chuście zimową pora, ale sądzę, że ta forma spacerów wygra z wózkiem albo przynajmniej będzie remiswink. Wózek trzymamy w domu, mieszkamy na 1. piętrze bez windy, więc znoszenie go i wnoszenie, które już teraz doprowadza mnie do szału, zimą na pewno będzie jeszcze cięższe, do tego dochodzi czyszczenie kół przed domem albo codziennie zmywanie podłogi... Wrrr! A chustę wiążę, pakuję małą, idziemy na spacer z zakupami, wracamy, rozwiązujemy się i po kłopociesmile.
      Pytasz o wygodę dziecka - myślę, że nie poczuje różnicy między noszeniem zimą i latem, moja córka uwielbia chustę w każdej sytuacji. A jeśli i tak zamierzasz kupić chustę, to najwyżej poczeka do wiosny, gdybyś jednak stwierdziła, że to nie jest najlepszy moment, w co wątpię.
      Pozdrawiamsmile.
    • easy_martolina84 Re: Chusta zimą 28.10.10, 11:50
      Mozesz kupic cos podobnego:
      P.S To nie ja tongue_out
      https://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/95/10/30/1295103074
      • gladys_g Re: Chusta zimą 28.10.10, 12:00
        ale zarąbiste big_grin
        • av.a Re: Chusta zimą 30.10.10, 00:51
          Mam polar dla dwójki, polecam.
          Skutek uboczny - wzbudzam ogromne zainteresowanie i często się musze tłumaczyć o co chodzi z tą chustą i okryciem wierzchnim smile
    • pagaa Re: Chusta zimą 28.10.10, 12:27
      ile ma Twoje dziecko? będziesz nsić z przodu? jeśli tak, to ja nosiłam synka zimą, kupiłam na allegro o 2 numery za dużą kurtkę campusa-cieplutko było, a wydałam na nią 30 złsmile, do tego miałam też osłonkę z polaru na dziecia i nosiliśmy się pod kurtkąsmile
    • myszkowska4 Re: Chusta zimą 28.10.10, 13:37
      Ja w zimę spacerowałam prawie wyłącznie w chuście - mam wózek na małych kółkach i przy dużym śniegu byłam ograniczona wyłącznie do odśnieżonych miejsc, a w chuście chodziłam gdzie chciałam big_grin Plus nie miałam obaw, że mróz za duży, a zimno było w ubiegłym roku oj zimno... Żaden kocyk, kombinezon nie ogrzeje dziecka i nie ochroni przed wiatrem tak jak mama-nosicielka smile
      Dziecko nosiłam z przodu pod za dużą kurtką. Ponieważ nadal się w tej kurtce dopinamy we dwie, zakładam że i w tym roku się ponosimy...

Jakoś wiązania dziecka NA kurtkę nie widzę. Nie próbowałam to może nie wiem, ale wydaje mi się, ze ciężko dociągnąć i że jednak kurtka gruba to może być niewygodnie i nam i dziecku, które nie dość ze cierpi we własnej zimowej kurtce/kombinezonie (99% dzieci nienawidzi tego ubioru) to jeszcze jest obwiązane szmatą.
    • jerzozwierza Re: Chusta zimą 30.10.10, 21:04
      Chustę zakładasz pod kurtkę. Możesz kupić kurtkę dla dwojga: www.chusty.com.pl/zdjecia/skdg-3.jpg
      Ps. To też nie jasmile
    • sueellen Re: Chusta zimą 31.10.10, 01:25
      chusta na zime jest zdecydowanie lepsza niz na lato.
    • babyaggie forum 01.11.10, 20:15
      forum.chusty.info/forum/
    • boo-boo Re: Chusta zimą 02.11.10, 12:01
      Ja tam chusty nie mam, mam nosidło ergo ONO i najpierw zakładam dziecko w nosidle na siebie-dopiero potem kurtkę lub inne wierzchnie okrycie. Jakoś nie wyobrażam sobie dziecka w nosidle/chuście na kurtce...............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka