Dodaj do ulubionych

Traci apetyt ? :(

02.11.10, 07:57
Trochę martwię się o moją córeczkę. Dotychczas jadła 120ml mm na jedno posiedzenie, często zdarzało się, że musiałam jej dorabiać i zjadała ze smakiem 150ml. I tak 6 razy na dobę.
Od kilku dni zjada 60ml i na tym koniec. Zaczyna się wyginanie, prężenie się, płacz, a raczej ryk. Nie chce więcej i już. Dodam, że poza tym zachowuje się normalnie- ładnie śpi, uśmiecha się, bawi. Jak tylko odstawiam ją od butli humor jej wraca.
Ale mam wrażenie, że z dnia na dzień apetyt jej maleje... a przecież powinna jeść coraz więcej sad
Czy spotkałyście się z taką sytuacją?
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 09:32

Ja mam taka sytuacje od tygodnia z moją 7 tygodniowa córką.
      Po zjedzeniu 50 a czasem nawet 30 ml mleka zaczynał sie wrzask. Wtedy w bólach robiła kupke albo puszczała baki. Nie mogła nc ięcej zjeść.
      My may straszne kolki. Pediatra zaleciła nam zmiane mieszanki na NUtramigen (wczesniej był NAN, Bebiko i Bebilon Comfort).

mała zjadała 100- do 130 ml a teraz od 60-100. Jak staram się jej wcisnac więcej to jest płacz lub wymiotue. Martwie się tym ,a el z drugiej strony mój mąz cały zcas mi tłumaczy że dziecko to nie maszyna do pochhłaniania zawsze tej samej ilości paliwa.
      Zdarza sie, tak jak wczoraj, że mała po 4 godzinach przerwy na noc zjadła zaledwie 50 ml i spała spokojnie 5 godzin, więc chyba więcej nie potzrebowała.

Trzeba tylko pilnować wagi, czy dziecko nagle nie zaczyna drastycznie mniej przybierac lub nie spada z wagi.

Oj jak madrez tak pisac, ale gorzej sie d tego zastosować, bo sama płacze jak mała mniej zje sad
      • mama_hanki2010 Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 09:44
        hmm. Tylko że moja córka nigdy nie miała kolek. Nie puszcza bąków, nie ma problemów z kupką.
        Mój mąż też mnie pociesza, że niemowlę to też człowiek smile , że po prostu czasem zje mniej. No ale u nas trwa to już kilka dni.
        Za 2 tygodnie mam kontrolną wizytę u pediatry, jeśli stan się będzie utrzymywał, chyba ją przyspieszę sad

https://www.suwaczki.com/tickers/3i49px9i9cespbsv.png
        • ola_mi Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 10:33

Wiesz co, jak sie tym bardzo martwisz i chcesz sprawdzić czy wszytko jest OK, to zaczęłabym od zrobienia badania moczu.
          Dzieci często przy infekcji układu moczowego traca apetyt, a niekoniecznie maja goraczkę.
      • dorota_ja Re: ola_mi 02.11.10, 15:35
        JEzu kobieto ! Ty 7 tygodniowemu dziecku chcesz wciskać `120 ????? Toż to ona płacze z przejedzenia a nie z kolki ! 60 -70 to jest NORMALNA porcja.

a Nutramigen jest przy alergiach a nie kolkach - to wielka rożnica ;/
        • ola_mi Re: ola_mi 02.11.10, 15:53
          Nutramigen jest też zalecany w kolce jelitowej i nietolerancji laktozy (u nas ona wystepuje).
          poza tym producent zaleca dziecku 1-2 miesiecznemu porcje 150 ml 6 razy na dobe.
          zarowno moja pediatra i połozna twierdza ze 7-tygodniowy niemowlak powinien wypijac ok.120 ml 6 razy na dobe.

badz tu madry i pisz wiersze....

• dorota_ja Re: ola_mi 02.11.10, 16:31
            ejj .. na puszce jest napisane że moja prawie 4 miesieczna cora powinna wypijać 180 czy 200 !
            jak wytrzyma 3 godziny to MAX 160 jej się udało wypić.
            Moja ma alergię na mleko, nietolerancję laktozy, koperek, rumianek. - przerabialiśmy NAN HA, Bebilon Comfort, Pepti. Brzuch boli ją nawet po probiotyku wink

NIe wlewaj w nią więcej niż chce. Żadne dziecko nie da się zagłodzić wink Jak zje, odbij ją i zobacz, jak nie to nie wciskaj. Z przejedzenia też może ją boleć brzuszek. I nie panikuj, jak ma dobre przyrosty to znaczy ze zjada właściwe ilosci .
            Dziwne bo moja pediatra i tu gdzieś na forum mowiła/ ktoś pisał ze te ilosci na puszkach są z kosmosu wink

zeby było jasne : moja je dziś 80-110 a ma zaraz 4 m-c. urodziła sie 2900, przy wyjscu ze szpitala 2640 a dziś 5800 . Na wygłodzoną nie wygląda wink Zatuczona też nie jest. JEst moim pączuszkiem wink

• ola_mi Re: ola_mi 02.11.10, 16:48

my przerabialismy nan, bebiko, bebilon comfort

z leków: espumisan, sab simplex, infacol, delicol

teraz nutramigen i dopiero po nim sluz ze stolca zniknal, ale kolki pozostały

• dorota_ja Re: ola_mi 03.11.10, 12:38
                a czym dopajasz ? bo ja głupia dopajałam koperkiem , rumiankiem i brzuch bolał młodą dalej. od kiedy przeszłyśmy na wodę - kupy marzenie wink

sab simplex, espumisan, debridat, dicoflor, lacidofil - wszytsko przerabiałyśmy i było więcej szkody niż pożytku.
                od kiedy dajemy tylko mleko i wodę jest ok. no i wazne odbijanie i brzuszek - żeby sie wypierdziało dziecko wink
                • ola_mi Re: ola_mi 03.11.10, 12:55

wody nie chce.
                  Dopajam Plantexem i po nim jest OK
                  jak zmieniłam na jakąś inną herbatke z koperkiem nie było dobrze

u nas Sab simplex ewidentnie szodzi. Juz drugi raz zrobilam eksperyment i podawalam gpo. Cala noc stekania, dzien przeplakany. Wczoraj ni epodawalam i dzis dziecko spokojniutkie...ale to tylko do godz. 18-19 bo wtedy mamy mega kolki sad nie życxze nikomu patrzec jak dziecko z płaczu wymiotuje i zanosi się.
                  • dorota_ja Re: ola_mi 03.11.10, 13:20
                    słuchaj, nie żebym się mądrzyła wink ale jak nie trawi kopru to czemu dajesz jej Plantex ? to na koprze jest.
                    próbowałaś odstawić te wszystkie super- specyfiki ?

woda mojej też słabo wchodziła bo bez smaku, a herbatki były słodkie wink ale tylko na początku. Nutramigenem też pluła przez tydzień. chodzi mi o to , czy próbowałaś odstawić WSZYTSKIE alergeny i zobaczyć efekt ? moze wcale nie ma kolek ?
                    • ola_mi Re: ola_mi 03.11.10, 13:26

Wiesz co Plantex nie ma laktozy, a herbatka która wczesniej dawałam ma...
                      Sa dni że mała w ogóle nie chce pić nawet Plantexu i kolki i tak są.
                      • dorota_ja Re: ola_mi 03.11.10, 14:59
                        słuchaj - Twoja dziecinka , ja się nie upieram - chcesz to dawaj smile

przerobiłam na swojej wmawianą przez 4 lekarzy kolkę , a po odstawieniu kopru, rumianku, wszelkich antykolkowych okazało się że moja cora nie ma kolek smile tylko alergię i nietolerancję laktozy.

moja sugestia była tylko radą bo przeszłam z moją niezłą jazdę wink woda jej nie zaszkodzi ,a jak woli słodkie to moze wodą z glukozą na probę lepiej smile

pozdrawiam
                        • ola_mi Re: ola_mi 03.11.10, 15:52

Serdecznie dziekuje za wskazówki.
                          Spróbuję jeszcze poic dzieciaka sama wodą, aczkolwiek tak jak pisałam, były dni że mała nie chciała pic herbatki a kolki i tak były...one sa zawsze o tej samej porze. Generalnie cały dzień ładuje akumulatory na wieczorne wrzaski smile

Spróbuję z ta wodą teraz jak jest na Nutramigenie, bo wczesniej piła Bebilon Comfort i kolki pomimo braku dopajania były sad

To jet moje drugie dziecko, myslałam że pierwsze cierpiało ale myliłam się.

Wydaje mi się jednak że u nas sa typowe kolki wyłowałne nietolerancja czegoś, bo jeszcze nie było ani jednego wieczoru bez płaczu odkąd mała skończyła 3 tygodnie sad

Dzięki za wskazówki, jutro poje wodą smile
                          • dorota_ja Re: ola_mi 03.11.10, 16:32
                            hej smile

nie ma za co - powodzenia smile i napisz za parę dni czy są efekty. my byłyśmy na rożnych mlekach i młoda świrowała dłużej niż wieczorem ;/ nawetw nocy pojękiwała a nam pękało serce ;/

teraz po południu też świruje, ale inaczej wink mało śpi w dzień, wiec od 16 do 19 - kąpiel trochę sie bawi , trochę marudzi. do tego wszystko szybko ją nudzi , wiec czasem na tą 19 czekamy jak na zbawienie wink ale kochana jest . i żadnemu dziecku nie życzę tego co przeszła moja cora na poczatku sad

buziaki dla małej od wirtualnej ciotki wink
                        • ola_mi Dorota_ja 05.11.10, 21:04
                          Zastosowałam to co poleciłas.
                          Odstawiłam wszelkie leki antylkolkowe, herbatke zamieniłam na wode i.....ani dziś ani wczoraj NIE BYLO KOLKI!!!!
                          mam nadzieję, że tak już zostanie.
                          dzięki Kochana.
                          Jaka to radośc mieć taki spokojny wieczór, bez cierpienia dziecka!!!
            • krokre Re: ola_mi 03.11.10, 23:31
              dorota_ja napisała:

> NIe wlewaj w nią więcej niż chce. Żadne dziecko nie da się zagłodzić wink Jak zje
              > , odbij ją i zobacz, jak nie to nie wciskaj. Z przejedzenia też może ją boleć b
              > rzuszek. I nie panikuj, jak ma dobre przyrosty to znaczy ze zjada właściwe ilos
              > ci .
              > Dziwne bo moja pediatra i tu gdzieś na forum mowiła/ ktoś pisał ze te ilosci na
              > puszkach są z kosmosu wink
              >
              > zeby było jasne : moja je dziś 80-110 a ma zaraz 4 m-c. urodziła sie 2900, przy
              > wyjscu ze szpitala 2640 a dziś 5800 . Na wygłodzoną nie wygląda wink Zatuczona
              > też nie jest. JEst moim pączuszkiem wink
              >
              >
              Świete słowa moja za 2 tyg skonczy 4 miesiąc i w życiu nie zje na dobę 900ml jak zalecane jest w schemacie dot. żywienia. Na dobe zjada od 530 ml do 650 max. Jednorazowo pochłonie 130ml raz góra dwa razy dziennie a tak przeciętnie je 80 - 100 ml.
              Waga urodzeniowa to 2860kg obecie wazy 5600 więc jest b. dobrze. I na wygłodniałą też nie wyglądasmile
              • ola_mi Re: ola_mi 04.11.10, 09:41
                MOja startowała z waga 3550, spadek do 3430.
                Obecnie waży jakieś 5100-5200 (przynajmniej tyle ważyła 1,5 tygodnia temu przed spadkiem aprtytu).

Zgadazam się z Wami dziewczyny, że porcje podawane przez producentów są z kosmosu. Ale to wpędza zawsze młode mamy w zamartwienie, ze jej dziecko nie je tyle ile powinno.

Mnie troche zmartwiło co innego. Moja mała zjadała ładnie i nagle nastapił spadek apetytu. Fakt że związane to było z nasileniem sie problemów brzusznych.
                Obecnie zjada 6 razy na dobe 70-120 róznie, dobowo około 580 ml. czasmi przerwa między karmieniemi wynosi ponad 4 godziny i mimo to nie ma wilczego apetytu (mówie o przerwach w dzień bo w nocy przerwy sa dłuższe).

Trzymam się teraz schematu, ze dziecko powinno wypijać 100ml na każdy kilogram masy ciała (ale nie wiem do jakiego wieku to funkcjonuje). Jak się zważymy to zobacze czy spadek apetytu nie spowodował braku prawidłowego przyrstu masy ciała.
                Pozdrawiam Dziewczyny
    • alicja_wk Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 13:57
      Tak, ja się spotkałam. Mój młodszy, obecnie roczny synek tak sie zachowywał w wieku 2,5 m-ca, z tą tylko różnicą, że był karmiony piersią, ale objawy miał podobne. Wyginał się, prężył, odpychał od piersi, odwracał głowe, szarpał za brodawke i puszczał. Czasem potrafił nic nie zjeśc przez 6 -8 godz. Do tamtego momentu nie miałam z nim żadnych problemów z karmieniem. Pił chętnie co 2-3 godz, ładnie przybierał, a potem zaczął się ten koszmar.
      Wszystkie badania wychodziły ok, zapalenie ucha zostało wykluczone i mimo, że po 2 tyg. nagle samo z dnia na dzien mineło, to od tamtego incydnetu mały zaczął kiepsko przybierac. Po długiach poszukiwaniach, mimo zapewnien wielu lekarzy, ze z dzieckiem jest wszystko ok, okazało sie, że mały ma pasożyty, z kórymi zmagamy sie do dzisiaj. Oprócz niskich przyrostów wagi miał i ma jeszcze sporo innych objawów, które są powszechnie uznawane za alergię, nietolerancje pokarmowe lub niedojrzałosc przewodu pokarmowego itp.
      Nie twierdze, ze w waszym przypadku jest podobnie, ale po tym, jak sie naczytałam na temat obecnosci pasozytów w naszym życiu wiem, że dziecko moze sie juz zarazic w czasie zycia płodowego, wiec to przeczy teorii lekarzy, którzy robią wielkie oczy na informacje o robalach u tak małego dziecka.
      Nie chce straszyc, ani generalizowac, ale wbrew powszechnej opinii, ze ten problem dotyczy krajów trzeciego świata, fakty są zupełnie inne, tylko brak świadomosci społeczenstwa powoduje, że jest to u nas temat tabu, a przez to wydaje sie, ze skoro sie o czyms nie wie i nie mówi, to znaczy ze tego nie ma.
      Dopiero gdy rozmawiam ze znajomymi o swoim problemie, okazuje sie jak wielu z nich zmagało sie lub zmaga z tym samym problemem.
      • agusia.24 Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 17:30
        a jakie synek miał inne objawy? bo obawiam się że też mogę mieć tan problem z moim synkiem
    • kasiulka_26 Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 15:28
      poradź sie lekarza, gdyby mniej jadła przez dzień-dwa lub na niektóre posiłki to jeszcze mozna przyjać tlumaczenie męża smile
      ale kilka dni, no nie wiem. a ważyłas małą? a jak kupki?
    • dorota_ja Re: Traci apetyt ? :( 02.11.10, 15:42
      odpuść jej. mmamy dzieciaczki w podobnym wieku - moja 13 skończy 4 m-c.
      20 byliśmy na 2 serii szczepień - po tym ok tygodnia ma gorszy apetyt. normalnei zjada 80-110 ml co 2, 5 godz, teraz ok 60-50 co 2 godz.
      tydzień minął a ona dalej 50-60 wiec jej zwiększyliśmy częstotliwość - efekt : totalna niechęć do jedzenia, marudzenie, prężenie się i plucie mlekiem.
      daliśmy na luz - zabawa + 3 godzinny spacer przegłodził ją totalnie i wciągneła 150 i od razu humorek lepszy smile pobawiła się i śpi.

kupy ma ok, temperatura ok, mocz jasny ( nie jest odwodniona ) my zmagamy się z alergiami więc bałam się czy znowu coś jest nie halo, ale już tylko Nutramigen + woda i to tylko Żywiec dajemy żeby żadnych niespodzianek nie było.

może spróbuj jej odpuścić trochę . jak to nie pomoze do lekarza smile
      • mama_hanki2010 Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 07:26
        Może faktycznie to sprawa szczepienia, bo córeczka była 'kłuta' w zeszły wtorek. Co prawda minął tydzień, ale kto tam wie te maluszki.... Wczoraj wieczorem wytrąbiła 150ml, myślałam, że już wraca do normy, ale dziś rano znów 60ml i krzyk, więc może je trochę w kratkę.
        Mam nadzieję, że to minie. Innych objawów brak.
    • enamerele Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 10:05
      Tak. Jak wykluwał się pierwszy ząb. Teraz powraca to cyklicznie i wiem, że czai się kolejny, piaty już chyba.
      • mama_hanki2010 Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 11:17
        A kiedy pojawił się 1-szy ząbek?
        • enamerele Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 12:07
          Przed ukończeniem 3 miesiąca. Mieliśmy sądne dni, wszyscy wpierali nam, że to kolka, że ucho, że histeria, dopiero ktoś odważny zaglądnął do paszczy, a tam ząbek.
          • mama_hanki2010 Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 13:21
            Byłam odważna i zajrzałam smile do paszczysmile
            No niestety nic nie widać, ale może może.... chciałabym żeby to było 'to', bo też się stresuję uszami, jelitami, infekcjami..... paranoje młodej mamy smile
            • enamerele Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 13:38
              a jak chcesz dotknąć, to ja boli? Jak się wogóle pozwala dotknąć?
            • dorota_ja Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 16:48
              hej smile mojej apetyt znow uciekł gdzieś i dzwoniłam do mojej pediatry. idę jutro morfologię jej zrobić. to moze być anemia - fizjologiczna. przy okazji się zważymy coby przyrost skontrolować wink

też zaglądam do paszczy, ale moja wywala język i radochę ma niezłą przy tym big_grin
    • malgosiek2 Re: Traci apetyt ? :( 03.11.10, 18:06
      Czy i jak i ile podajesz wit.D3
      • mama_hanki2010 Re: Traci apetyt ? :( 04.11.10, 14:09
        Podaję jej raz dziennie wit D3 w kapsułce, tak jak zalecił mi lekarz.
        Wczoraj byliśmy u pediatry, nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Dla pewności muszę zrobić pełną morfologię.
        Wczoraj był dzień 'jedzeniowo' fatalny- zjadła w ciągu doby tylko 500ml, dziś zdecydowanie lepiej, je każdorazowo po 120ml, trochę popłakuje jedząc, ale jest o niebo lepiej.
        Mam nadzieję, że ten chwilowy kryzys mija.
        Jeśli okaże się, że wszystkie pozostałe badania będą ok, to chyba winą obarczę zeszłotygodniowe szczepienie smile
        • dorota_ja Re: Traci apetyt ? :( 04.11.10, 17:29
          hej smile

a mój lekarz kazał zmniejszyć dawkę wit D do 1kapsułki co drugi dzień. podobno w mleku też jest, a nadmiar wcale nie uszczęśliwia wink
          byłyśmy dziś na pobraniu krwi - jutro wynik. robiłyśmy morfologię + żelazo.
          jaką macie wagę ? przyrosty ok ? my w końcu młodej nie ważyliśmy bo tam gdzie stoi waga były dzieci chore (wydzielona część korytarza ) . zważymy się we wtorek.
          u nas urodzeniowa 2900 , 20 października na szczepieniu było 5600 wiec ok. w 14 tygodniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka