maderta 12.11.10, 20:44 Takie zdanie usłyszałam dziś w sklepie z rzeczami dla dzieci, gdy zapytałam, czy mają chusty. Chciałam kupić, a tu taki kwiatek... Czy ktoś z was słyszał o jakimś zakazie chust??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaz-u Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 21:28 Nie spotkałam się z tym, ale kiedy na wizycie kontrolnej u ortopedy ( z córką) powiedziałam,że spodziewam się drugiego dziecka ( 1,5 roku różnicy) i chciałabym kożystac z chusty powiedział,że są szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 21:32 No bo "kożystanie" jest zakazane. Ale za to korzystanie z chust już wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 12:26 Dziękuję Ci serdecznie za wytknięcie mi błędu ortograficznego moja droga, odtąd zawsze już będę pamiętać jak się pisze korzytanie. Z pozdrowieniami. Zaz-u. Odpowiedz Link Zgłoś
swingwasp Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 21:50 też się pytaliśmy i nam powiedział, że najlepiej jest poczekać z noszeniem w pionie do skończonego 5 miesiąca, na leżąco można bez przeszkód jeśli nie ma problemów z bioderkami. To samo miałam w "instrukcji obsługi" chusty. Jak widać co ortopeda to opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
greene3 Re: Chusty są zakazane 22.11.10, 22:35 Jak ja byłam z małą u ortopedy, tzn. w tej poradni preluksacyjnej, i spytałam czy mogę nosić w chuście, powiedział, że jak najbardziej, tylko pamiętać, że kolanka na wysokości pupy Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Chusty są zakazane 16.11.10, 15:34 nie spotkalam sie z tym, by chusty byly we FR zakazane. Wczoraj widzialam kobiete z dzieckiem siedzacym w chuscie. Zakazane powinno byc noszenie w nosidlach twarza do swiata, albo wsadzanie za malych dzieci do nosidel Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Chusty są zakazane 16.11.10, 16:50 To taki żarcik był. wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/106101,zakaz-noszenia-islamskich-chust-na-ulicy.html Odpowiedz Link Zgłoś
sana Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 21:47 Wyznawcy chustowania twierdzą, że są zalecane nawet dla noworodków. Tymczasem spotkałam się z opiniami neonatologów, fizjoterapeutów i neurologów, którzy twierdzą, że dzieci można pionizować dopiero po 4-5 miesiącu życia. I dotyczy to zarówno nosidełek, jak i chust. To nic, że owinie się dziecko i równomienie rozłoży ciężar na jego kręgsłupie, niestety grawitacja robi swoje, a delikatny kręgosłup maluszka nie znosi przeciążeń. Co do zakazów - o tym nie słyszałam i dziwne mi się to wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 22:08 No ale tak mi powiedziała. nie mają bo są zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Zakazane to są 12.11.10, 23:34 mega sygnaturki - proszę zmiejszyć do wysokości najwyżej 4 wersów: forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 22:23 Pionizacja noworodka jest oczywiście zła, dla takich malców są inne wiązania niż np. podwójny krzyż (i dziecko w nich leży). Osobiście zaczęłam nosić córę jakoś przed 5 miesiącem, ale ona wtedy już była w mojej ocenie super rozwinięta (podciągała się rączkami za co się dało i siedząc na kolanie robiła "hopsa") i nadawała się do noszenia Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 10:20 Jakoś nie widać żeby Afryka pokrzywiona chodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 16:42 No chyba najlepszy bo jak sądzisz skąd noszenie w chustach-moda na nie -dotarło do Europy? Między innymi z Afryki. Jak sądzisz tam matki dzieci ze sobą do pracy zabierały około 4-5 miesiąca dopiero, a wcześniej zostawały sobie dzieciaki w domu z kimś czy od razu w pole np. szły z dzieciakiem na plecach...... Chyba raczej to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Chusty są zakazane 17.11.10, 11:09 Wyobraź sobie, ze ja wiem, skąd przyszła do nas super eko-moda na noszenie dzieci, nawet noworodków w chustach. I powtarzam jeszcze raz- super to argument. Po prostu bierzmy przykład z Afryki, rozmnażać się, zarażać, umierać z głodu... mniam! Już idę po chustę. Nie jestem przeciwniczką chust. Jednak, z racji mojego zawodu WIEM,że nadużywanie chust szkodzi dzieciom. Nie powinno sie pionizować dzieci tak wcześnie, jak mamy noszą maleństwa, nawet jeśli dziecko opiera się całą powierzchnią pleców, pionizuje się TYLKO do odbicia, z kolei ułożenie boczne jest niekorzystne dla bioderek. Kolejna sprawa- chusta na chwilę -tak, na pół dnia 5Xw tyg-nie. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chusty są zakazane 17.11.10, 13:56 "...Przecież w pa > rku nie raz słychać przechwałki mam: "a moje to już jadło to i to...",a bajtel > nawet jeszcze nie siedzi..." I w ten oto sposób potwierdziłaś,że guzik wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Chodziło o ten cytat 17.11.10, 13:58 "....rozmnażać się, zarażać, umierać z głodu... mniam! Już idę po chustę. " Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Chodziło o ten cytat 17.11.10, 15:08 Ok, ustalmy, że guzik wiem, ale akurat interesuję się problemami Afryki i niestety wiele problemów powinna rozwiązać sama, pompowane pieniędzy bogatych krajów idą głównie do bogatych rządzących, a ludzie nadal rozmnażają się, zarażają wir.Hiv, umierają z głodu. Spójrz na 2 ostatnie zdjęcia, smutna, przerażająca rzeczywistość. Korzystanie z ich sposobów na życie nie przemawia do mnie, to inny świat, zupełnie odmienny. Tamta matka nie ma wyboru- albo przywiązuje dziecko w hamaku (jest bezpieczne)na kilka gozin albo zarzuca chustę i idzie do swoich prac. Mnie ani jedno ani drugie nie przekonuje, bo żyję w innym świecie. Jak mówiłam, nie jestem przeciwniczką chust, są sytuacje, kiedy chusta może być przydatna, ale nie 8godz dziennie 5X w tyg, bo to po prostu zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Chodziło o ten cytat 17.11.10, 15:15 Chodzi o 2 ostatnie zdjęcia z tej strony swick.co.uk/index.php/2009/06/12-of-the-most-iconic-photographs-ever-taken/ Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chodziło o ten cytat 18.11.10, 11:35 Ale Afryka to nie tylko te dwa kraje Uganda i Sudan- tam sytuacja jest skrajna. Są też inne gdzie jednak matki mają wybór,życie toczy się innym rytmem-nie tak drastycznym i jednak noszą dzieci w chustach. W UK żadnej kobiety o korzeniach afrykańskich nie zobaczysz niosącego dziecka w wisiadle jak BB ani nawet ergonomiku dobrym czy Mei Tai- wszystko w chustach jeśli już. Afryka swoich problemów sama nie rozwiąże- kolonialiści umieli wykorzystać ją do swoich celów ale konkretnie pomóc to już nie chcą. Dziwne,że nagle zainteresowali się konfliktem w Darfurze-niby pod przykrywką wody pitnej,a jednak cała sprawa rozeszła się o prawdopodobne złoża ropy naftowe. Zachód interesuje się tylko tym gdzie i jak można kasę zbić- jak nie ma takiej możliwości to niech się dzieje nawet piekło na ziemi i tyle w temacie. Zresztą temat rzeka-nie na to forum. Interesujesz się- a pomagasz jakoś, robisz coś? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Chodziło o ten cytat 19.11.10, 10:37 Interesujesz się- a pomagasz jakoś, robisz coś? Tylko na to czekałam Co do normalnego rytmu życia- o których konkretnie krajach piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chodziło o ten cytat 19.11.10, 10:52 No to skoro czekałaś to powinnaś się cieszyć skoro się doczekałaś. "Co do normalnego rytmu życia- o których konkretnie krajach piszesz?" No skoro się interesujesz to powinnaś wiedzieć, być przynajmniej w jednym z krajów Afrykańskich, znać osoby które z Afryki pochodzą i najlepiej potrafią problemy naświetlić. Wiesz.....dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Chodziło owiadomo ze o bezpieczenstw ten cytat 19.11.10, 11:36 No właśnie bardzo się cieszę, że spytałaś, tzn że bardzo łatwo przewidzieć, co napiszesz i jak zauważyłaś NIE ODPOWIEDZIAŁAM na Twoje pytanie Dalej nie wiem, o których konkretnie krajach piszesz. Ale pewnie dlatego, że "guzik wiem" Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chodziło owiadomo ze o bezpieczenstw ten cyta 19.11.10, 14:43 "Dalej nie wiem, o których konkretnie krajach piszesz. Ale pewnie dlatego, że "guzik wiem" " Brawo za odwagę i przyznanie się- w końcu coś. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Chodziło owiadomo ze o bezpieczenstw ten cyta 19.11.10, 19:35 A nie możesz konkretnie napisać, które to kraje? Chętnie podejmę dyskusję, ale chyba sama zdałaś sobie sprawe z tego co napisałaś i nie zdołasz podjąć wyzwania Ale wiesz, wersja dla ludności forumowej, że powód taki, że TO JA "guzik wiem". Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia rpa 19.11.10, 19:52 camel z sasiedniego forum czesto tam bywa i sie rozplywa nad chustami tam uzywanymi Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: rpa 19.11.10, 21:00 ten sam camel, który poleca mordowanie zwierząt jako zabawa z dziećmi, bo to super zabawa? Hmmm dalej nie jestem przekonana... Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chodziło owiadomo ze o bezpieczenstw ten cyta 19.11.10, 20:06 Wytłumaczyłam to już na innym forum dlaczego o tym nie trąbie zwłaszcza publicznie, nie chce mi się tego klepać dwa razy. Chcesz to sobie poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chusty są zakazane 15.11.10, 12:48 Przejedź się to na własne oczy zobaczysz. No i nie tylko stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
vangie Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 21:55 moj ortopeda kazal traktowac malego jak murzynskie dziecko, chuste pochwalil Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: Chusty są zakazane 12.11.10, 22:47 chusty są zalecane i dla wcześniaków pierwsze słyszę o jakimś zakazie. dziecko w chuście wcale nie jest w pionie, nie ma obciążonego kręgosłupa - w przeciwieństwie do nosideł-wisiadeł. w chuście przyjmuje naturalną pozycję, z wygiętym kręgosłupem. tylko trzeba umieć dobrze wiązać. kiedyś była afera w Stanach po tym, jak dziecko udusiło się w chuście-kieszonce. no ale to zupełnie co innego. noworodka można nosić i w wiązaniach "pionowych" - podwójny X i kieszonka - podtrzymują główkę. ja swoją córkę - urodzoną miesiąc za wcześnie - nosiłam jak miała chyba 2-3 tygodnie, w kieszonce właśnie (nie mylić z kieszonką-kołyską, w której dziecko leży, mam na myśli wiązanie-kieszonkę) Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 15:55 Kiedyś czytałam w gazecie o jakiejś aferze z chustami - to były takie przez ramię z kółkiem. Niemowlęta były w nich niewłaściwie noszone i przyduszały się - może to o to chodzi? Ale chusty generalnie nie są zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 16:43 Bo z chustą tak jak z każdym innym produktem- trzeba wiedzieć jak odpowiednio użytkować,a nie kupić i "jakoś" zawiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 17:05 Mój ortopeda ( a to naprawde dobry specjalista)powiedział,że chusta jak najbardziej, tylko po sprawdzeniu bioder u dziecka. I to nawet w przypadku, gdy syn ma problem z nogami i miał je całe w gipsie-choć ja go nie nosiłam wtedy, bo nie bardzo dał się wkładać w kółkową a taka miałam-pewnie w inną by było lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 17:21 Zakazane? Gdzie to było? Mieli wycofać, owszem, ale nie chusty, tylko worki na dzieci, takie, w jakim udusiło się maleńkie dziecko, i to nie wszędzie. Nie rozumiem tego zakazu zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abigail83 Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 19:52 Nie pytaj w sklepach typu Smyk, bo tam nie mają bladego pojęcia o chustach z prawdziwego zdarzenia i tam takowej nie kupisz. Pewnie mieli własnie takie "torby na dzieci" i po tej aferze w usa wycofali. Co do sklepów, to nawet w Warszawie, jesli nic się nie zmieniło, stacjonarny sklep z chustami jest JEDEN. Niezrozumiałe to dla mnie, ale tak jest. Jak chcesz chustę tkaną, to taniej, a fajnie, kupić używaną, na forum kawałek szmaty - Bazarek. Polecam firmy - z tańszych Nati, z droższych - Storchewienge, Didymos, Girasol, Hoppediz. Chusta dobrej firmy, tkana skośnokrzyzowo, nie traci na uzywaniu, a wrecz zyskuje, bo mieknie. Nową kupisz w jednym z bardzo wielu sklepów internetowych, wpisz te firmy w Google i znajdziesz. Chusta ma dolaczona zawsze instrukcje z wiazaniami, to plus filmiki na youtube, jesli w Twoim miescie nie ma Klubu Kangura, i nauczysz sie w mig. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia zmienilo sie zmienilo 16.11.10, 10:36 jest vega w centrum lenny lamb na bemowie na mokotowie gdzies maja bebelulu i nawet na ursynowie gdzies cos jest Odpowiedz Link Zgłoś
anetdar Re: Chusty są zakazane 13.11.10, 22:55 ciekawe gdzie??? w PL wszystko co inne ma do pokonania mnóstwo przeszkód i jak ktoś już wspomniał chusty to nie wymysł kosmitów ale sprawdzony od dawna w Afryce, Azji i przez nasze praprababcie też (jeszcze kiedy wózków nie było, bo to w porównaniu z chustą całkiem nowy wynalazek ) sposób noszenia dzieci. W DE chusty są od lat 80 w użyciu i jeszcze nie spotkałam się z opinią lekarza,że to szkodliwe a wręcz przeciwnie. Pomagają na kolki, pionizują dziecko i dają poczucie bliskości z rodzicem itd, itd,itd.....Normalnie ręce opadają jak się słyszy takie głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: penwie psrzedaja baby björn 16.11.10, 14:04 Pewnie tak... Mi też usiłowano w sklepie wcisnąć baby bjorna i wmawiano, że chusta szkodliwa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszadelko Re: penwie psrzedaja baby björn 16.11.10, 15:25 pewnie ze sprzedazy baby bjorna maja wyzsza marze... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: penwie psrzedaja baby björn 16.11.10, 15:41 bo na baby bjornie maja pewnie wyzsza marze i nie trzeba uczyc prazwidlowo wiazac. Cieawe, ze im w sklepie chusty przeszkadzaly, bo niby szkodliwe, a chodziki to sa dla nich jak jak najbardziej w porzadku Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: penwie psrzedaja baby björn 18.11.10, 21:52 Chust to w tym sklepie nawet na oczy nie widzieli, nawet głupiego bebelulu Ale chodziki, owszem, cała wystawa. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: penwie psrzedaja baby björn 19.11.10, 10:58 No właśnie nie. gdy usłyszałam to zdanie o chustach, to zapytałam o jakieś nosidło ergonomiczne. I oczywiście nie mieli nic prócz zwykłego wisiadła. Do d... z takimi sklepami. A miałam go za najlepszy sklep z artykułami dla dzieci w naszym mieście. teraz już nawet tam nie zajżę. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: penwie psrzedaja baby björn 19.11.10, 19:40 baby björn to lekko podrasowane marketingowo typowe wisiadło Odpowiedz Link Zgłoś
mieszadelko chusta to nie to samo co torba na dziecko 15.11.10, 23:31 i o tym trzeba pamietac. to po pierwsze. po drugie w chuscie wcale nie trzeba pionizowac dziecka, bo na przyklad taka chusta elastyczna pozwala nosic dziecko od urodzenia niekoniecznie w pionie. mozna w poziomie (ale tu trzeba srpawdzic bioderka bo wtedy nozki sa obok siebie, nie w pozycji zabki i jesli jest podejrzenie dysplazji to nie powinno sie tak nosic), mozna tez pod katem: ani w pionie ani w poziomie.Widzlama kiedys pana Zawidkowskiego tak zamotanego. Nasz ortopeda byl zachwycony chusta, on porownywal nasz sposob noszenia do Cyganow i mowil ze oni jakos dysplazji nigdy nie maja ) Ja uzywalam od pierwszych dni zycia chusty, wiazanej chusty elastycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Cyganie 17.11.10, 10:40 Akurat sporo czasu spędziłam pośród Romów w Rumunii i Bułgarii i stan kośćca Romów jest najgorszy w Europie, nie dość, że maja dysplazję i chroniczną szpotawość, to do tego krzywicę i zaburzenia wzrostu (olewają pediatrów i nie dają dzieciom wit. D3). Z podobna sytuacją spotkałam się w Chinach, na wsiach prowadzi się takie "naturalny" styl zycia, wózków nie znają i mają ogromne problemy z kośćcem, dodatkowo także krzywica - też nie podają wit. D3. Chińczycy i Chinki wyglądają, jakby im nogo prostowano na beczce. Mają też zwyrodnienia w budowie żeber. Podziwiam matki dźwigające w chustach swoje dzieci, nigdy bym tego nie używała, szkoda mi kręgosłupa. Dobry wózek to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Cyganie 17.11.10, 10:58 Teraz napisz ile populacji romskiej i azjatyckiej znasz i podaj jakieś linki do wiarygodnych źródeł informacji na poparcie tezy jaką wysunęłaś,że to noszenie za dzieciaka w chuście takie problemy u ludzi powoduje, a nie ciężka praca w późniejszym ale jeszcze młodym życiu. No i nie pisz bzdur o wit D......... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Cyganie 17.11.10, 11:13 Dlaczego odrzucasz wszystkie argumenty na nie chustom? Pewnie nosiłaś/nosisz swoje dziaciaki w tym non stop i nie chcesz przyjąć do wiadomości, że to może szkodzić, w sumie to rozumiem Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszadelko Re: Cyganie 17.11.10, 13:48 hmmm chusta używana jest od wieków, wiec ciężko zgodzić się z argumentem ze tak strasznie szkodzi. używana była tez w Polsce. fakt ze była używana zazwyczaj przez kobiety pracujące fizycznie, które nie miały co zrobić z dzieckiem i chusta była/jest narzędziem, żeby dziecko do siebie przywiązać, mieć ze sobą a jednocześnie podołać obowiązkom. dlatego ciężko zgodzić się z argumentami przeciw chustom w ten sposób głoszonymi. oczywiście, że złe użycie każdego narzędzia jest szkodliwe. Jak wszystko. Komputer może być narzędziem pracy i źródłem wiedzy a może też szkodzić, uzależniać, krzywić kręgosłup, psuć oczy i skrzywiać psychikę. Z chustami podobnie - źle dobrana, źle związana, używana bez umiaru i zdrowego rozsądku może na pewno zaszkodzić. Ale chusta no narzędzie przetestowane przez pokolenia i tego nie można absolutnie jej odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Cyganie 17.11.10, 15:10 Z chustami podobnie - źle dobrana, źle związana, używana bez umiaru i zdrowego rozsądku może na pewno zaszkodzić. O! Myślimy tak samo, tylko nie przeczytałaś moich wcześniejszych wypowiedzi nt chust i stąd myle wnioski, że jestem ich przeciwniczką (posty są powyżej). Nie jetsem, natomiast WIEM że w NADMIARZE szkodzą, również stosowane zbyt WCZEŚNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
pollineczka Re: Cyganie 18.11.10, 09:13 chuste wiązaną można używać od urodzenia, tylko trzeba odpowiednio ułożyć w niej dziecko. ja nie nosiłam swojej córki w pionie, używałam chusty elastycznej i nosiłam ja w pozycji, którą zaakceptował ortopeda i fizjoterapeuta, taka nie w pionie ale i nie na leżąco ale zagdzam sie z mieszadelkiem, to jest narzedzie i jak kazde narzedzie nie wlasciwie uzywane moze byc szkodliwe ale jak dla mnie plusow jest wiecej niz minusow. Odpowiedz Link Zgłoś
sana Re: Cyganie 18.11.10, 22:25 mieszadelko napisała: > hmmm > chusta używana jest od wieków, wiec ciężko zgodzić się z argumentem ze tak stra > sznie szkodzi Dla mnie to nie jest argument. Kiedyś matki karmiły noworodki krowim mlekiem, nie szczepiły i dawały makowinę na uspokojenie. Nie przekonuje mnie to "doświadczenie pokoleń". Kiedyś po prostu nie było ortopedów i nikt się nie zastanawiał czy noszenie noworodków w pionie jest właściwe, czy nie. Dlaczego denerwujecie się na starsze panie, które twierdzą, że nawet 3 - miesięczne dziecko mozna posadzic, jeśli się je dobrze oprze o poduszki? Noszenie w chustach jest modne i reklamowane jako ekologiczne. Nie mam nic przeciwko chustom ale ja bym dziecka poniżej 5 miesiąca zycia do chusty nie pakowała. Mam zaufanie do lekarzy, którzy mi to odradzili. Moje dziecko ma 7 miesiący i jakoś udało nam się przetrwać bez noszenia w chuście. Sporadycznie uzywam nosidła - służy mi głównie w sytuacji, gdy schodzę z Młodym do wózkowni, a mam zajęte ręce. Kilka razy byłam z nim na zakupach ale wtedy nie siedział w nosidle dłużej niż pół godziny. Nie wyobrażam sobie, żeby nosic dziecko dłużej, czy to w chuście, czy w nosidle. Nie widzę takiej potrzeby. Ale może są matki, które uzywają ich zamiast wózków. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Cyganie 19.11.10, 10:43 Ale może są matki, które uzywają ich zamiast wózków. Otóż to, są. Bo to takie eko jest A wózek już nie eko Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: Cyganie 19.11.10, 16:09 naomi19 napisała: > Ale może są matki, które uzywają ich zamiast wózków. Ja używam zamiast wózka i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie - bo: - młody darł się w wózku - mam ruchliwego 3 latka, który lubi sobie wleźć w krzaki, na górkę, skakać po kamykach. jakbym miała jechać wózkiem, to albo musielibyśmy zrezygnować z tych wyżej wymienionych atrakcji, albo mały by stał sam w wózku z dala od nas (to darłby się jeszcze głośniej) A też widzę korzyści tego noszenia - bo syn naprawdę się super rozwija. Byliśmy u ortopedy i dostałam właśnie info, że jest bardzo dobrze rozwinięty ruchowo - nie wspomniałam o chuście, a zalecenie dostałam - opieka i pielęgnacja jak dotąd - to noszę dalej. A czy eko czy nie to jakoś nie ma dla mnie wielkiego znaczenia, wózek też raczej spalin nie wydziela Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Cyganie 19.11.10, 10:56 Bo pozycja dziecka siedzącego podpartego poduszkami jest inna niż dziecka w chuście- o kręgosłup głównie chodzi- zasadnicza różnica. Zaufani lekarze powiadasz?- znam takich lekarzy co: zalecają podawanie dziecku latem !!! 3 kropli wit D bez uprzednich badań, ba są nawet i ginekolodzy co tabletki hormonalne zaliczają do preparatów powodujących raka- mimo,że nie jest to poparte żadnymi naukowymi badaniami- jak dla mnie argument o zaufanym lekarzu co odradza noszenie dziecka w chuście jest nie napiszę skąd wzięty. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: Cyganie 19.11.10, 15:34 sana napisała: nie było ortopedów i nikt się nie zastanawiał > czy noszenie noworodków w pionie jest właściwe, czy nie Tylko,że w chuście nie nosi się w pionie Kolanka są wyżej od pupy, a nogi lekko odwiedzione, a zatem kręgosłup się zaokrągla (w fizjologiczny sposób) - plecki są w łuk i w związku z tym tak jakby pod kątem. I to nawet jest lepsze niż leżenie plackiem w wózku. Dlatego można nosić od urodzenia. Chyba, że występuje poważna dysplazja lub asymetria - taka jaką każdy neonatolog zaraz po urodzeniu wykryje Odpowiedz Link Zgłoś
mieszadelko argumenty 22.11.10, 11:24 Widzę, że więcej tu entuzjastów chust niż ich przeciwników. Argumenty o zaufanych lekarzach też mnie nie przekonują. Pozostają racjonalne argumenty. Mnie ortopeda, neonatolog i fizjoterapeuta widział z dzieckiem w chuście. Wszyscy byli bardzo zadowoleni, podkreślali fizjologiczne ułożenie dziecka, korzystny wpływ na bioderka, naturalne ułożenie kręgosłupa. Siedzenie z poduszkami dookoła to zupełnie co innego. A jak ktoś chce badań naukowych to i takie na pewno znajdzie, jest trochę niemieckich publikacji o noszeniu. Wózka nie dyskredytuje bo świetnie się sprawdza jako pojazd towarowy, natomiast chusta nie tylko pozwala na noszenie dziecka w celach samego transportu ale na bliskość, więź, kontakt. Mam starsze dziecko i widzę jak dzieci szybko rosną. Ja tęsknię trochę za takim małym ciepłym ciałkiem wtulonym z ufnością we mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mieszadelko dygresja 22.11.10, 11:26 Na lubianym przeze mnie profilu chustowym znalazłam fajny filmik o chustach do noszenia dzieci i bynajmniej nie ma on związku z noszeniem noworodków ) Zobaczcie Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Cyganie 17.11.10, 13:59 Oj zdziwiłabyś się-chusty nawet na oczy w sklepie nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Cyganie 17.11.10, 15:13 Hmmm... i mimo to odrzucasz wszelakie argumenty na NIE chustom? Ja przyjmuję i argumenty na tak i na nie, widzę zalety i wady. Tak jak z każdą inną rzeczą. No ale jak napisałaś wcześniej, "guzik wiem", więc dyskusja z osobą, która niewiele wie uważasz pewnie za bezsensowną, więc może ją po prostu zakończ? Odpowiedz Link Zgłoś