Dodaj do ulubionych

szmerki w sercu

19.11.10, 19:20
Jestem mamą 2 miesięcznej coreczki. dzis podczas badania dr stwierdzil, ze podejrzewa ze dziecko ma szmery w serduszku i mamyz robic echo. bardzo mnie to dziwi gdyż w ciazy mialam bardzo dokladne usg serduszka dziecka, na ktorym okreslano domykalnosc zastawek i inne cuda. Nawet kontaktowalam się z poradnią w ktorej wykonywalam wtedy usg i uslyszalam, ze to napewno nie wada wrodzona-taką wykryloby owe usg. Wię cco to takiego? Czy taka przypadlosc, wada moze sie pojawic dopiero w wieku niemowlęym. Może ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: szmerki w sercu 19.11.10, 19:26
      Szmery w sercu ma większość niemowlaków. Nie przejmowałabym się za bardzo. Zrobiłabym echo dla świętego spokoju. Na pewno wyjdzie, że wszystko ok.
      Moja tez miała szmery i echo.
    • czaarodziejka Re: szmerki w sercu 19.11.10, 19:45
      Moje dziecko w czasach prenatalnych też miało usg 3D iraz 4D z dokładnym badaniem, a w 3 miesiącu życia poza brzuchem pediatra usłyszała szmery w sercu.Zrobiliśmy echo.Są to tzw. szmery niewinne. Niedomyka się właśnie zastawka bądź tzw. struna jest.Nie ma to nic wspólnego z wadą.Nie martw się więc,że dziecku objawiła się jakaś wada.Z pewnościa jest to szmer niewinny,dość częśty u niemowląt.Jak wpiszesz to hasło w google,sama zobaczysz.A echo serca i tak zrobić musisz.
    • memphis90 Re: szmerki w sercu 19.11.10, 20:38
      1. wada może pojawić się po urodzeniu, jeśli nie zamkną się w sercu pewne "dziury" i "przewody", jakie ma płód, a nie ma dziecko żyjące po tej stronie brzucha
      2.usg prenatalne nie wykrywa wszystkich wad
      3.niemniej jednak większość szmerów to szmery niewinne, jak pisały dziewczyny powyżej. Niemniej jednak badanie trzeba zrobić.
      • joanka-r Re: szmerki w sercu 20.11.10, 23:09
        ''1. wada może pojawić się po urodzeniu, jeśli nie zamkną się w sercu pewne "dziury" i "przewody", jakie ma płód, a nie ma dziecko żyjące po tej stronie brzucha''

to nie są dziury tylko Przewód Botalla.

Często dzieci maja szmery po infekcyjne.
    • dziub_dziubasek Re: szmerki w sercu 19.11.10, 20:55
      U mojej corki szmery zostały wysłuchane w drugim roku życia. też dostaliśmy skierowanie na echo serca- w badaniu wyszło, ze córka ma strunę w lewej komorze i ta struna powoduje szmery (zwlaszcza podczas wysiłku czy gorączki). Pani dr wyjaśniła, ze to po prostu taka uroda i za 5 lat mamy się zgłosić na kontrolne badanie.
      • angela10086 Re: szmerki w sercu 19.11.10, 21:06
        u nas wysłuchiwali do 4 miesiaca , pozniej juz nie było
      • kalipso30 Re: szmerki w sercu 19.11.10, 21:16
        Oczywiscie ze zrobie, już zapisalam coreczke.A czy wiecie moze co wtedy jesli jednak by sie okazalo ze jednak cos tam nie zarosło?
        • annnia5 Re: szmerki w sercu 19.11.10, 21:22
          Napewno zarośnie! U nas było słychac szmerki w drugim miesiącu życia, a w szóstym już nie.
        • dziub_dziubasek Re: szmerki w sercu 19.11.10, 21:49
          Jak coś nie zarosło to znając życie za jakiś czas będziesz musiala powtórzyć badanie by sprawdzić czy już ok.
        • memphis90 Re: szmerki w sercu 20.11.10, 21:46
          Jak pisały dziewczyny- kolejne kontrole. A jakby zarosnąć złośliwie nie chciało, to robi się zabieg wsadzenia w taką dziurę zatyczki przez żyłę w pachwinie.
    • maderta Re: szmerki w sercu 19.11.10, 22:33
      To pewnie te szmery niewinne. u naszej starszej córki wykryto je jak miała 3,5 roku. Zrobiono jej ekg i usg. Wad nie stwierdzono.
    • limonka_a Re: szmerki w sercu 21.11.10, 22:37
      Witam

u mojej córeczki szmery nad serduszkiem wykryto w 2 dniu po porodzie. USG potwierdziło wadę wrodzoną serduszka, której żadne badanie w okresie ciąży nie wykryje, gdyż w życiu płodowym jest to sytuacja nirmalna. Chodzi o przewód tętniczy pomiędzy aortą a tętnicą płucną. Po urodzeniu, jeszcze w pierwszej dobie życia, przewód ten powinien ulec samoczynnemu zamknięciu pod wpływem zwiększonego ciśnienia we krwi, u moje córeczki pozostał on jednak drożny, co powoduje, że więcej krwi przedostaje się do płuc, a z płuc do lewej komory serca, a efekcie do powiększenia lewej komory i lewego przesionka i tym samym. Jeżeli przeciek tek jest znaczny, musi zostać zamknięty chirurgicznie. Z tym, że w przypadku niemowlaków, zabieg wykonuje się poprzez nacięcie z tyłu pod łopatką, skąd lekarz dostaje się do przewodu tętniczego i podwiązuje go. Wziernikowo, czyli wprowdzenie "koreczka" przez żyłę od uda zabieg wykonuje się, gdy dziecko jest starsze, ma ok 2 lat.
      • zaz-u Re: szmerki w sercu 22.11.10, 21:19
        Córka ( 2 lata i 3 mies) ma przetrwały przewód tętniczy Botall'a, ( dodatkowa żyła m-dzy komorami serca potrzebna w życiu płodowym) prawdobodobnie do zabiegu , ale może jeszcze sam się zmknąć , my mamy czekać do ok 4 roku życia , na razie lewa komora jest bez zmian. Syn ( 9 mies) ma otwarty otwór owalny w sercu, też mamy czekać, podobno 70% zrasta się po jakimś czasie , pozostałe 30% żyje i funkcjonuje bez większych problemów. ( Nie można np; nurkować)
    • eill-een Re: szmerki w sercu 26.11.10, 12:54
      moj synek w 3 m-cu dostal skierowanie do kardiologa wlasnie z powodu szmerow
      kardiolog nic u niego nie znalazl, zadnych wad, ale szmery slyszal
      stwierdzil ze to szmery niewinne i kazal przyjsc do kontroli za 3 m-ce, niedlugo sie wybieramy
      mam nadzieje ze juz ich nie bedzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka