Dodaj do ulubionych

ZAPARCIA POMOCY

15.04.04, 20:40
KOchani!
CO wiecie na temat zaparć? Nasz synek ma 9 miesięcy od miesiaca męczymy się z
kupkami. Na poczatku spowodowane bylo to zbyt mala ilościa podawanych płynów,
ale teraz maly pije (oprócz piersi) ok 200 ml wody mineralnej na dobę -
kurcze moze to nadal za mało? i kupy nie ma. laktuloza nie dziala, wiec
wywolujemy gliceryna, jak nie pokazuje sie 6 dzien ,ale stan ten trwac nie
moze, lekarz nas wyslal do chirurga bo moze jest jakas wada rozwojowa jelita
grubego, chirurg powiedzial, zeby zmienic dieteale nie powiedział na jaką,
kochani ratujcie nie mam pomyslow co robic.
pozdraaiwam
Obserwuj wątek
    • doka1 Re: ZAPARCIA POMOCY 15.04.04, 21:00
      dodam, że mały niewiele jje pokarmow stalych bo nie wykazuje nimi
      zainteresowania, a klopsik z niego bo 10.20o waży.
    • kasia.tycz Re: ZAPARCIA POMOCY 15.04.04, 21:40
      Czy są gotowe posiłki likwidujące zaparcia u niemowlęcia

W diecie niemowlęcia ze skłonnościami do zaparć można wykorzystywać: Przetarte
      jabłka ze śliwkami Gerbera i/lub Sok śliwkowy Bobo Frut zalecane od 7 -go
      miesiąca życia
    • kasia.tycz Re: ZAPARCIA POMOCY 15.04.04, 21:45
      Oddawanie kału tez może stanowić problem...

Przeciwieństwem biegunek są zaparcia, określane jako utrudnione, wymagające
      wysiłku oddawanie stolca lub wypróżnienia rzadziej niż typowo dla danego wieku.
      I znów pojawia się pytanie, co rozumiemy pod pojęciem „typowo”. Dla niemowląt
      karmionych sztucznie oznacza to trzy wypróżnienia dziennie, a dla małych dzieci
      (do ukończenia przez nie 3 lat) – jedno lub dwa wypróżnienia na dobę.
      Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, o czym wspomniano wcześniej, mogą
      oddawać stolec nawet raz na dziesięć dni (pod warunkiem, że dobrze przybywają
      na wadze!). Zaparcia u dotychczas regularnie wypróżniających się dzieci bywają
      spowodowane zbyt małym spożyciem płynów (szczególnie podczas letnich upałów lub
      kiedy maleństwo ma gorączkę) oraz stosowaniem diety zawierającej zbyt mało
      błonnika. Inną przyczyną są trudne lub istotne dla dziecka zmiany w życiu, np.
      rozpoczęcie uczęszczania do żłobka. Niekiedy zaparcia mają podłoże psychiczne.
      Dziecko, nawet nie do końca świadomie, powstrzymuje się od oddawania stolca z
      obawy przed bólem. Ma to miejsce np. w sytuacji, gdy wokół odbytu maleństwa
      pęka skóra lub występuje stan zapalny.

Problemy z oddawaniem kału mogą również stanowić objaw tak poważnych chorób jak
      niedrożność jelit czy zapalenie wyrostka robaczkowego. Zatrzymaniu oddawania
      stolca towarzyszy wtedy pogarszanie się samopoczucia maleństwa, bóle i wysoka
      temperatura.

Niezależnie od przyczyn dziecięcych kłopotów z wypróżnieniem, istnieje bardzo
      ważna zasada: w żadnym wypadku nie wolno samodzielnie podawać maleństwu środków
      przeczyszczających lub lewatyw. Taką decyzję (i to w sytuacji, gdy naturalne
      metody przezwyciężenia dolegliwości zawiodą) podejmuje wyłącznie lekarz.

Jak zatem radzić sobie z zaparciami? Lekarze w początkowym okresie leczenia
      zalecają zwykle wprowadzenie soków owocowych zawierających sorbitol, w tym – w
      zależności od wieku dziecka – jabłkowych, gruszkowych. Dobre efekty przynosi
      spożywanie suszonych śliwek czy moreli.

U dzieci powyżej 12. miesiąca życia – jeśli problem jest chwilowy i nie ma
      innych niepokojących objawów, np. gorączki lub zmian skórnych wokół odbytu –
      można zastosować jeden z domowych sposobów. Podajemy zatem maleństwu na pół
      godziny przed śniadaniem szklankę przegotowanej wody z miodem (napój o
      temperaturze pokojowej). Wypróżnianie ułatwia również wypicie szklanki ciepłego
      soku z buraków.

Kiedy jednak kłopoty z oddawaniem kału się przedłużają, należy skontaktować się
      z lekarzem opiekującym się dzieckiem. Jeśli zaparcia u dziecka są spowodowane
      niewłaściwym żywieniem, specjalista zaleci stosowanie tak zwanej diety
      bogatoresztkowej (z wysoką ilością błonnika), zawierającej odpowiednie ilości:

produktów zbożowych – np. gruboziarnistych kasz (gryczanej, jaglanej),
      brązowego ryżu, otrębów, płatków owsianych i kukurydzianych, a także pieczywa
      (z pełnego ziarna, razowego, grahama lub chleba z dodatkiem otrąb),

warzyw i owoców w różnych postaciach – świeżych i suszonych.

Równie ważne jest ograniczenie spożywania produktów, które sprzyjają
      występowaniu zaparć, czyli np. jasnego pieczywa lub czekolady.

Zdarza się, że leczenie dietetyczne nie jest skuteczne i wtedy konieczne jest
      leczenie farmakologiczne, ale zawsze powinno się ono odbywać w porozumieniu z
      lekarzem.

Zapewnić spokój...

Ostre biegunki lub zaparcia nie zawsze są objawem poważnych schorzeń. Zazwyczaj
      jednak stają się źródłem złego samopoczucia dziecka, a nawet stresu. Dlatego
      też rodzice powinni się starać zachowywać spokojnie i stworzyć swojemu
      maleństwu miłą, przyjazną atmosferę w domu. Dbałość o komfort psychiczny
      niemowlęcia i małego dziecka jest tak samo ważnym elementem terapii jak płyny
      nawadniające i prawidłowa dieta.

Dr hab. n. med. Hanna Szajewska

Specjalista w zakresie pediatrii.
      Członek Rady Naukowej Akademii Gerber.
      Adiunkt w Klinice Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Akademii Medycznej w
      Warszawie.
    • kasia.tycz Re: ZAPARCIA POMOCY 15.04.04, 21:46
      Trudniejsze pojęcia

Kiedy pojawiają się powody do niepokoju...

Oddawanie stolca to naturalny proces, który rozpoczyna się już w pierwszych 48
      godzinach życia dziecka. Jeśli wypróżnienia są zbyt częste, przedstawiciele
      środowiska medycznego mówią o biegunkach. Natomiast trudności z oddawaniem kału
      są określane jako zaparcia.

Jeżeli mówimy o problemach z wypróżnieniem, warto najpierw określić normę. „U
      niemowląt karmionych sztucznie i małych dzieci, do ukończenia przez nie
      drugiego roku życia, liczba wypróżnień nie powinna być większa niż 3 w ciągu 24
      godzin. Natomiast niemowlęta, otrzymujące pokarm matki, mogą oddawać stolce tak
      często, jak są karmione, lub raz na kilka dni” – pisze dr hab. Hanna Szajewska,
      Adiunkt w Klinice Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Akademii Medycznej w
      Warszawie, Członek Rady Naukowej Akademii Gerber. Zatem z biegunkami lub
      zaparciami u niemowląt i dzieci starszych niż dwulatki mamy do czynienia wtedy,
      gdy oddawanie stolca następuje znacznie częściej albo znacznie rzadziej niż
      zazwyczaj.

Ostre biegunki trwają krócej niż dwa tygodnie i mogą być wywoływane przez
      wirusy, bakterie i pasożyty. Natomiast przyczyną zaparć często bywają błędy
      żywieniowe – zbyt mało płynów lub błonnika pokarmowego w codziennej diecie.
      Eksperci wskazują jednak, że zarówno podczas ostrych biegunek, jak i zaparć nie
      wolno samodzielnie podawać niemowlęciu i małemu dziecku leków.

„Jeśli biegunka u niemowlęcia trwa dłużej niż jeden dzień, a u małego dziecka
      dłużej niż dwa dni oraz bez względu na czas trwania, jeżeli dziecko nie chce
      pić – trzeba zasięgnąć porady lekarskiej” – podkreśla dr hab. Hanna
      Szajewska. „Również przy kłopotach z wypróżnieniem istnieje bardzo ważna
      zasada: w żadnym wypadku nie wolno samodzielnie podawać maleństwu środków
      przeczyszczających lub lewatyw. Taką decyzję (i to w sytuacji, gdy naturalne
      metody przezwyciężenia dolegliwości zawiodą) podejmuje wyłącznie lekarz”.

W publikacji edukacyjnej Akademii Gerber odnajdziemy także wskazówki dotyczące
      stosowania właściwej diety, która ułatwia przezwyciężenie ostrych biegunek i
      zaparć. Obecnie przedstawiciele środowiska medycznego są zdania, że w terapii
      biegunek warto szybko powrócić (po 4 godzinach wyłącznego nawadniania, zgodnie
      z zaleceniem lekarza) do na co dzień stosowanej diety. Do jadłospisu dzieci
      powyżej 6 miesięcy można włączyć przeciery i soki z dodatkiem czarnych jagód.
      Owoce te zwiększają konsystencję stolca i przeciwdziałają biegunkom.

Przy krótkotrwałych zaparciach pomocne bywa picie przecierowych soków z jabłek
      i gruszek oraz przecierów na bazie jabłek i suszonych śliwek, które działają
      rozluźniająco na stolec. Jeśli zaparcia spowodowane niewłaściwym żywieniem
      przedłużają się, wtedy zazwyczaj lekarz zaleca stosowanie diety bogatej w
      błonnik. Jej podstawą jest spożywanie m.in. odpowiednich ilości
      gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu czy pieczywa, a także świeżych i
      suszonych warzyw oraz owoców.

Dodatkowe informacje:

Iwonna Niegowska
      Akademia Gerber
      ul. Puławska 436,
      02-801 Warszawa
      Tel. 0 (prefix) 22 645 67 50
      Faks 0 (prefix) 22 645 66 62-63

Małgorzata Majewska
      Advanced Public Relations
      Tel. 0 (prefix) 22 826 82 74-75
      Tel. 0 600 489 609
      E-mail mmajewska@advancedpr.pl
    • weronikarb Re: ZAPARCIA POMOCY 16.04.04, 12:07
      Najlepsze na zaparcia jest jablko, podaj mu zamiast herbatki to kompot z
      jablek, badz soczek lub starte jablko. Mozesz tez dac wszystko co napisalam
      wyzej. Moj maluch tez duzo nie pije a jest na modyfikowanym, jednak ma ladne
      kupki. Sprobuj moze pomoze. Renata
    • kasia.tycz efektywne!!! 16.04.04, 16:25
      Jezeli karmisz piersia, to doradzilabym Ci jesc codziennie po kilka sliwek
      suszonych, naprawde pomaga. U mnie zaparcia sa w rodzinie, ja, moja siostra
      itd. Ziolka nie pomagaly, napary, wywary itp. nic nie dzialalo a smakuje
      okropnie. Potem sa jeszcze tylko nie przyjemne skurcze jelit, bole itp. Sliwka
      zawsze dziala, jest naturalna, nie zaszkodzi, i efektywna. Skoro dzidzia
      jeszcze taka malutka, to jak bym nic jej nie podawala, tylko swoja diete
      mienila na taka ktora zawiera wiecej blonnika. Jakies platki czy otreby rano na
      sniadanie, chleb pelnoziarnisty itp. Mi juz w szpitalu po porodzie kazali jesc
      sliwki, zeby sie wyproznic, bo przez kilka dni po cesarce nie moglam sie
      zaltwic a brzuch z bolu mi pekal. Od tego czasu codziennie kilka sliwek po
      snaidaniu i ja nie mam kloptu i dzidzia slicznie robi kupki, nawet jak zaczelam
      podawac kaszke na mleku modyfikowanym, i inne stale potrawy jak marcheweczke i
      bananka (co ponoc dzialaja zatwardzajaco) to dzidzia i tak codziennie ladnie
      robi kupki. A mowia, ze jak sie zaczyna dziecku wprowadzac normalne jedzenie,
      to wlasnie wtedy najczesciej pojawiaja sie zatwardzenia u niemowlakow. Jedz
      suszone sliwki i wszystko bedzie dobrze. Daj sobie tylko kilka dni na poczatek,
      zanim zobaczysz efekty u dziecka. PZDR,
      • doka1 nadalk kłopot 18.04.04, 19:45
        ostatnia kupka byla we wtorek, z reszta po czopku no i do dzisiaj nic a od
        wczoraj podalismy już 15 ml laktulozy i nic nawet sie nie pnapina więc co znowu
        czopek naprawde nie wiem, to raczej prawdziwe zatwarsdzenie?
    • granna Re: ZAPARCIA POMOCY 19.04.04, 09:41
      A co sie stało miesiac temu? JAk było przedtem? Czy cos sie w diecie zmieniło?
      Proponuje doraźnie zastosowac podane nizej /wyzej sposoby, ale jesli piszesz od
      miesiaca to moze warto sie zastanowic czemu akurat od miesiaca? Moze masz tam
      odpowiedź?
      Pozdrawiam
      granna
    • agadd02 Re: ZAPARCIA POMOCY 19.04.04, 11:21
      cześć,
      bardzo dobre pytanie podała dziewczyna przede mną, bardzo ważne jest dlaczego
      właśnie miesiąc temu zaczęły się kłopoty i jak karmisz naturalnie czy sztucznie;
      poza tym mam nadzieję, że synek zrobił do dziś kupkę, mój lekarz uczula mnie,
      że pozostawianie dziecka bez pomocy i czekanie w nieskończoność aż samo zrobi
      bardzo często doprowadza do psychicznej blokady i dziecko mimo że problem minął
      podświadomie boi się robić kupę i wstrzymuje i jest to o wiele gorsze niż
      podanie czopka, jeśli chodzi o wady rozwojowe, mój synek taką miał i
      dowiedziałam sie o jej istnieniu dopiero gdy wprowadziłam sztuczne karmienie,
      jeśli chcesz na ten temat pogadać podaję nr gg: 5596572 lub mail agadd1@wp.pl
      podam Ci jeszcze parę rad, które mogą pomóc w wypróżnianiu, bo na chirurgów nie
      można liczyć i poza tym że się dowiesz że masz zmienić dietę nic innego nie
      usłyszysz, bo : "oni nie zajmuja sie ustalaniem diet dla dzieci" - jak zostałam
      pouczona
      z wyżej wymienionych rad właściwie u nas żadna nie sprawdziła się na dłuższą
      metę, ale jeśli nie próbowałaś śliwek to polecam, bo mój mały długo na nie
      reagował, gotowałam kompot z suszonych śliwek - deser z gerbera w ogóle nie
      pomógł, oprócz tego rumianek osłodzony miodem - najlepiej naczczo rano -
      stosowałam od 7 m-ca (rada pediatry) , woda z miodem i do tego trochę kranówki
      (czasem działało), deres z dynii gerbera - nie wiem dlaczego ale też skutkował,
      a gdy juz mały do wszystkiego się przyzwyczaił to obecnie jesteśmy na -
      skiełkowanych ziarnach pszenicy - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością,
      podawałam płaską łyżeczkę początkowo do każdego posiłku, a teraz według uznania
      jak widzę że jest problem - to jak na razie jest przebój - ziarna są oczywiście
      zmielone - nie jest to pokarm przeznaczony dla dzieci ale działa świetnie i
      stosuję go od 8 m-ca
      natomiast ze środków farmakologicznych zawsze w domu mam czopki glicerynowe i
      jeśli kupy nie ma na drugi dzień to mały dostaje czopek i robi kupę (choć nie
      zawsze niestety) ; laktuloza na małego działa zatwardzająco, więc w ogóle mu
      jej nie podaję, natomiast w aptece możesz kupić syrop homeopatyczny "alvia" -
      on nam pomaga - w sytuacjach kryzysowych podaję 2,5 ml 3x dziennie

no i to chyba po krótce wszystko , jeśli masz jakieś pytania to pisz na gg lub
      na mail'a

pozdrawiam i życzę poprawy sytuacji surprised)

Daga i Sebastian (09.05.2003)

P.S. radzę udanie sie ponownie do lekarza i poinformowanie że poprawy nie
      widać, warto też skonsultować diagnozę u innego lekarza, bo u nas na początku
      upierano się przy alergii pokarmowej i dopiero któryś z kolei lekarz
      zorientował się w czym tkwi problem surprised(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka