magda1104 16.04.04, 12:08 czy na ciemieniuchę moż na stosować oliwę z oliwek i jak? Wiem, że jest specjalny olejek, ale muszę go dopiero kupić, a oliwę już mam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwaz1 Re: Co na ciemieniuszkę 16.04.04, 12:45 moje malenstwo nie ma co prawda ciemieniuchy ale profilaktycznie smaruje mu glowke olejkiem z migdalow albo oliwka z oliwek i wyczesuje. polozna i siostra powiedzialy mi ze najlepszym sposobem na ciemieniuche jest smarowanie wlasnie oliwka z oliwek i regularne wyczesywanie. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
katerzinka Re: Co na ciemieniuszkę 18.04.04, 17:16 Moja lekarka na ciemieniuszke przepisała płyn ELOCOM. Odpowiedz Link Zgłoś
golobki Re: Co na ciemieniuszkę 16.04.04, 14:11 Witaj, mojemu Maleństwu pediatra zapisała 5% oliwkę salicylową Salicylol. Bez recepty. U nas działa! pozdr. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: Co na ciemieniuszkę 16.04.04, 17:16 Wiesz co dziala, jak kapiesz dziecko i myjesz mu wloski, to jak juz szampon dla dzieci naniesiesz na wloski i rozsmarujesz, to wtedy czesz/wyczesuj takim bardzo gestym grzebieniem z apteki. Jak tak codziennie robilam przez minutke i pomoglo bardzo szybko. Potem tylko spluczesz wloski letnia woda z kubeczka i juz. Pierwsze kilka razy wloski po wyschnieciu wygladaly co prawda jak by mial upiez, ale to bardzo szybko przeszlo. Bez rzadnych tlustych oliwek i alkoholu (bardzo wysusza skore przez co jeszcze bardziej sie luszczy). Dziecko se bawilo gabka w wodzie a ja go czesalam, to byl taki rytulal od poczatku i on nawet to lubil Powodzenia. PZDR, Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Co na ciemieniuszkę 17.04.04, 15:38 Polecam olejek na ciemienuszkę "Skarb Matki" - wbrew pozorom nie jest "tłusty" - szybko wysycha i się nie lepi - nałożysz parę godzin przed kąpielą, a jak możesz to na dzień lub dobę, umyjesz potem główkę i "z głowy". Jeden zabieg często wystarczy - jak nie to dosłownie kilka. Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
cz.wrona Re: Co na ciemieniuszkę 17.04.04, 22:49 A moja ciocia- opiekunka w żłobku poleca babciny sposób- masło roślinne )) Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: Co na ciemieniuszkę 18.04.04, 15:29 Kupiłam już olejek "Skarb matki" i smaruję Dzięki za rady Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aniesia.d Re: Co na ciemieniuszkę 25.04.04, 10:06 WITAJ! U NAS NIE POMÓGŁ ELCOM(TYLKO CHWILOWO A POTEM SĄ NAWROTY)A TO PŁYN NA STERYDACH,NIE POMOGŁY OLIWKI ZADNEGO RODZAJU, ZA TO POLECAM MAŚĆ CHOLESTEROLOWĄ! SMARÓJĘ GŁÓWKĘ RANO LUB PO POŁUDNIU A WIECZOREM PRZT KĄPIELI MYJĘ. MAŚĆ JEST DOBRA DLA DZIECI ALEGICZNYCH Z PRZESUSZONĄ SKÓRĄ. JA STOSUJĘ JĄ ZAMIAST OLIWKI NA CAŁE CIAŁO PO KĄPIELI.DLA MNIE REWELACJA! CIEMIENIUSZKA ZNIKŁA PO 4 DNIACH STOSOWANIA-POLECAM. MAŚĆ KOSZTUJE OK.20 ZŁ-250G,ALE JAK LEKARZ WYPISZE PECEPTE JEST O POŁOWĘ TAŃSZA. POZDRAWIAM AGA Odpowiedz Link Zgłoś
akontakt Re: Co na ciemieniuszkę 26.04.04, 09:58 Ja małemu myję glowę tylko wodą.Nie używama żadnych mydeł, ani szamponów. Nie miał nigdy ciemieniuchy. Tak poradziły mi moje kuzynki które wychowały już w ten sposób kilka dzieciaczków, i żadna z nich nie borykała się nigdy z tym problemem.Wiec drogie mamy radzę tylko sama woda... Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak linomag 26.04.04, 11:35 znajoma pani dermatlog polecila mi smarowac obficie linomagiem ze 2 godziny przed kapiela a potem wyczesac i umyc.oliwa podobno jest za malo tlusta. Odpowiedz Link Zgłoś
w.kielanowska Re: linomag 26.04.04, 12:42 Witam.My też długo walczyłuśmy z ciemieniuszką,(oliwki,maśćcholesterolowa itp.itd,)aż odkryłam PREPARAT DO PIELĘGNACJI SUCHEJ SKÓRY CERKOSOL 10.Jest to płyn z mocznikiem przeznaczony przede wszystkim do stosowania na skórę głowy.U nas wystarczyło dosłownie kilka kropli przez dwa kolejne dni i jak na razie objawów ciemieniuszki brak.Cerkosol kupiłam w aptece za ok.14zł.Pozdrawiam Wiola z Alą. Odpowiedz Link Zgłoś