Dodaj do ulubionych

urodzone przez vacum

05.01.11, 14:22
Mamy dzieci urodzonych przy pomocy vacum (próżnociągu): czy już po wyjściu ze szpitala konsultowałyście maluchy u jakichś specjalistów (np. neurolog) albo wykonywałyście jakieś badania (np. usg przezciemiączkowe)?
Obserwuj wątek
    • glizda2000 Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 15:05
      nie
      • wiewiora1981 Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 15:08
        Ja tez nigdzie specjalnie nie chodzilam z moim synkiem.Ranka na glowce ladnie i szybko sie goila,teraz po 4 miesiacach nie ma nawet zadnego sladu,pozdrawiam
        • ona1983.10 Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 15:32
          to chyba raczej chodzi co w główce, a czy sie ranka zagoiła. Mnóstwo dzieci rodzinych SN ma wylewy w główce itp tylko nie robiąc usg przezciemiączkowego rodzice o tym nie wiedzą. To czy zrobisz takie usg zależy od Ciebie i np od lekarza, którzy zauważy jakąs nieprawidłowość. Często pediatrzy nic nie widza, a jednak pomoc dziecku jest potrzebna. Jeśli miałas dosc ciezki porod to ja bym sie pokusiła o takie usg. Ja po urodzeniu dziecka zrobiłam usg i z wynikiem poszłam do neurologa - tylko nie ma sensu leciec z kilku dniowym dzieckiem. To jest juz Twoja decyzja - kazdy ciezki porod moze niesc za soba jakies konsekwencje i wiem co mowie.
          pozdrawiam
    • lapwing123 Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 15:57
      Tak. Na własny koszt i własne "skierowanie", bo pediatra nie widział takiej potrzeby.
      Neurolog, usg.
    • mellini Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 15:59

usg przezciemiączkowe zrobił lekarz jeszcze w szpitalu, zalecił kontrolną powtórkę po ok. 3 miesiącach

konsultacja u neurologa po 3 miesiącu - z mojej inicjatywy, tak na wszelki wypadek (vacum - wiadomo - pojawia się z jakiegoś powodu, u mnie spadku tętna dziecka. Bałam się ewentualnych konsekwencji niedotlenienia, a nie samego faktu użycia próżnociągu czy pozostałego krwiaka).

Neurolog nieprawidłowości nie stwierdził, ale skierował na 3 spotkania z fizjoterapeutą i tak poznałam parę przydatnych sztuczek - jak nosić, kłaść, przebierać, obracać, trzymać dziecko smile

• azomim Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 16:29
      Mój miał usg przezciemiączkowe jeszcze w szpitalu, później pediatra stwierdziła, że nie ma potrzeby powtarzać, bo mały książkowo się rozwija.
      Jeśli coś Cię niepokoi, poproś o skierowanie.
      Aha, mojemu powoli zarasta już ciemiączko, ale chyba jeszcze rzutem na taśmę zrobię usg na wszelki wypadek- później nie będzie już takiej możliwościwink
    • nastusia81 Re: urodzone przez vacum 05.01.11, 23:35
      Mój poród też zakończył się użyciem vacum, ale nie robiłam żadnych badań po wyjściu ze szpitala. Usg przezciemiączkowe dziecko powinno mieć zrobione jeszcze w szpitalu (przynajmniej tak jest w moim mieście), jeśli wynik jest nieciekawy, to wówczas lekarze karzą mamie zgłosić się do poradni specjalistycznej po wyjściu ze szpitala.
    • cherrylee79 Re: urodzone przez vacum 06.01.11, 08:13
      a tego się jeszcze używa? Myślałam że kleszcze i próżnociąg już nie są stosowane. Czy musiałyście wyrazić zgodę na użycie?
      • lapwing123 Re: urodzone przez vacum 06.01.11, 08:47
        > a tego się jeszcze używa? Myślałam że kleszcze i próżnociąg już nie są stosowan
        > e. Czy musiałyście wyrazić zgodę na użycie?

Nie wiem, nie pamiętam czy wyrażałam zgodę. Dziecko się zakleszczyło nisko w kanale rodnym, za późno na cesarkę, nie dojechaliby na salę operacyjną. Groziła zamartwica. Więc na co mieli czekać? Gdy ważne są sekundy? Ja prawie nieprzytomna, bo mi zaczęło tętno również zanikać.
        Ja ufałam lekarzom i moim położnym.
      • jasmin30 Re: urodzone przez vacum 06.01.11, 11:21
        Oczywiście że się używa kiedy dziecko zakleszczy się w kanale rodnym. I raczej nikt nie pyta cię o zdanie bo chodzi o czas. Przynajmniej nikt mnie nie pytał, chociaż mogłam to przeoczyć nieprzytomna z bólu.
        Co do badań. Usg przezciemiączkowe było wykonane zaraz w szpitalu i po miesiącu drugie. Syn był pod opieką neurologa prze rok, mimo ze rozwijał się fizycznie i psychicznie jak najbardziej prawidłowo. I nie było to moim wymysłem tylko tak nam zalecono, co mnie się wydawało naturalne. Pozostałością po ciężkim porodzie było to, że zaczął mówić dopiero po 3 urodzinach i nadal ćwiczymy u logopedy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka