rene1978 08.01.11, 20:40 moja córcia ma 11 dni. jak układać ją w łóżeczku d snu? na boczku? czy raczej na plecach z główką na boczek?? bo różne słyszałam opinie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_lex Re: sen noworodka 08.01.11, 20:58 spanie na boku pomaga w pewnym sensie w trawieniu i zmniejsza ryzyko zachłyśnięcia się jeśli młodej by się ulało.. moja spała na brzuchu i do tej pory tylko tak śpi Odpowiedz Link Zgłoś
rene1978 Re: sen noworodka 08.01.11, 21:04 ale czy na boku nie jest groźne dla kręgosłupa? Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: sen noworodka 08.01.11, 21:16 Jeśli zmieniasz pozycje co jakiś czas, to nie ma obaw - niedługo i tak sama zacznie się obracać. Ja na początku kładłam na boku, po kilkunastu dniach już na plecach z głową na boku, którą co jakiś czas obracałam jeśli długo spała. Ważne żeby dziecko nie leżało za często w jednej pozycji. -- Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: sen noworodka 09.01.11, 20:25 Raz tak raz tak, zmieniaj po kazdym karmieniu pozycje. Na brzuchu niemowlakow nie nalezy klasc (wiem, wiele matek to robi), gdyz zwieksza to ryzyko smierci lozeczkowej, wiec po co dziecko narazac, jak jest tyle innych pozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
remikmama Re: sen noworodka 10.01.11, 16:49 Ja kladlam malego na boczku ale sie przekrecal ( silna bestia od urodzenia ) na plecki i spal z glowka na bok. Ma tak do dzis Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: sen noworodka 06.03.11, 20:44 dlatego wymyślono monitory oddechu. U nas maluch na brzuchu śpi w dzień tylko pod kontrolą moją, w nocy zbytnio się boję mimo monitora Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: sen noworodka 06.03.11, 21:13 Na brzuchu niemowlakow n > ie nalezy klasc (wiem, wiele matek to robi), gdyz zwieksza to ryzyko smierci lo > zeczkowej, wiec po co dziecko narazac, jak jest tyle innych pozycji... Nie do końca masz rację (albo niekonkretnie piszesz). Kłaść na brzuchu należy jak najbardziej, żeby maluch ćwiczył mięśnie itp. Nie należy tak kłaść do snu bez nadzoru - jak śpi w dzień, a mama siedzi obok to ok, do spania w nocy się nie powinno. Zalecana do snu jest pozycja na placach, ew. na boku, ale z zabezpieczeniem przeciwko obróceniu na brzuch. A jak mamy układają i dzieci lubią spać to inna kwestia Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: sen noworodka 14.01.11, 12:00 Moi obaj śpią wyłącznie na brzuchu niemal od urodzenia, bo inaczej nie chcą. To ma dwie zalety: dziecko samo się odbija bez ulewania i nie trzeba w nocy odbijać, co jest istotne, jak się często karmi, a po drugie jest dobre dla bioderek i kręgosłupa. Leżenie na boczku jest nikorzystne dla bioderek, ale oczywiście od czasu do czasu można, jak nie ma problemu z bioderkami. Moi na plecach nie chcieli leżeć, ale jeśli już, to dobrze podnieść trochę materac z jednej strony, co przeciwdziała zachłyśnięciu się ewntualnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: sen noworodka 14.01.11, 20:11 najlepiej jesli bedziesz zmieniac boczki Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: sen noworodka 14.01.11, 20:53 ja kładłam od urodzenia na plecach ale z główką odwróconą w którąś ze stron, że jakby się ulało to wyleci bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
freerudzia Re: sen noworodka 06.03.11, 13:10 Noworodka nalezy klasc spac na materacyku (najlepiej przez ktory mozna oddychac) i przescieradelku przykryte kocykiem z duzymi dziurkami na pleckach,Zawsze!!!na koncu lozeczka a kocyk powciskac na boki .W taki sposob unikniesz smierci lozeczkowej oraz tego ze sie udusi.Ja mam 2 miesecznego synka i tak spi,poza tym uczysz go zdrowych nawykow spania bez poduszki.Troche to brzmi ostro szczegolnie jak ty kladziesz sie do swojego puchowego lozka z ciepla kolderka ale tak jest najzdrowiej i najbezpieczniej.Pamietaj ze temperatura w pokoju misi byc 19-22c Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: sen noworodka 07.03.11, 02:43 A co jezeli dziecko spi z rodzicami w lozku? Tez ma spac na koncu lozka? chyba nie bardzo Moja spi z nami - najczesciej na plecach, ale jak sie obroci to i na boku i na brzuchu jej sie zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
loki-an Re: sen noworodka 07.03.11, 13:59 ile mam tyle opinii moj od zawsze śpi na plecach z rączkami w górze,na boczku nie kładę (zalecenia z preluksacyjnej) podobno na bioderka nie służą . na brzuszku nie lubi spać ale są dzieci które tak spią. Odpowiedz Link Zgłoś
maghda22 Re: sen noworodka 07.03.11, 15:54 i na boczku, i na pleckach. trzeba tylko pamiętać, aby zmieniać boczek i pozycję główki (w którą stronę jest odwrócona) podczas leżenia na pleckach. moje dziecię spało głównie na boczku, raz jednym, raz drugim. taka pozycja pomagała jej też przy kolkach. Odpowiedz Link Zgłoś