Dodaj do ulubionych

spanie na brzuszku

12.01.11, 17:19
Mój synek śpi na brzuszku od urodzenia. Miał kolki i ta pozycja była dla niego najlepsza, poza tym na plecach wybudzał się co chwilkę. Za każdym razem jak wspominam przy innych mamach, że synek śpi na brzuszku wszyscy patrzą na mnie jak bym robiła mu krzywdę. Wiem, że pozycja na plecach jest teraz zalecana ze względu na zmniejszone ryzyko śmierci łóżeczkowej, ale nie za bardzo wiem dlaczego, obserwuję go i widzę że nosek ma odsłonięty i oddycha normalnie. Czasem sobie beknie a jak mu się uleje to od razu się budzi albo wszystko wsiąka od razu. za to jak uleje na plecach to wszystko leci mu do ucha. Na początku miałam strasznie schizy i co chwilę sprawdzałam czy oddycha przez tą śmierć łóżeczkową. zresztą teraz też sprawdzam ale nie co chwilę.
Jak to jest z tym spaniem?
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: spanie na brzuszku 12.01.11, 17:36
      mój też śpi niemal od początku na brzuchu
      na plecach dopiero czasem od niedawna - jak się przekręci, ale i to tylko przez moment, potem znów myk na brzuszek
      po prostu tak lubi, z główką nigdy nie miał problemów, nigdy nie miał sytuacji, że wylądował noskiem w dół i nie mógł sobie poradzić, teraz to już w ogóle
      nie słuchaj innych, tylko swojego serca - jeśli Twoje dziecko sobie radzi, to czemu ma nie spać tak jak lubi?
      • jombusiowa Re: spanie na brzuszku 12.01.11, 17:59
        Mój zaczął się przekręcać na brzuszek ok 6 miesiąca-widać tak mu lepiej bo dotychczas spał na plecach.
        Dla mnie męczące jest tylko przykrywanie-bo czasem się od razu przekręci a czasem po pół godzinie...
        • pancia-jancia Re: spanie na brzuszku 12.01.11, 18:07
          ja właśnie przed chwilą wyszłam do łazienki a młodego zostawiłam na macie, wracam a on na brzuszku - przewrócił się sam z plecków i tak ze trzy razy się przewracał. Trochę się zdziwiłam bo ma 3,5 miesiąca ale skoro się nauczył to już nie ma wyjścia - będzie leżał jak chcesmile Ja tu wątki tworze a on mi taką niespodziankęsmile
    • posh_emka Re: spanie na brzuszku 12.01.11, 18:19
      I dlatego moje dziecko dokładnie z takich samych względów od urodzenia spało na brzuchu, syn mojej siostry też. Dodam tylko jeszcze,że dziecku ułożonemu na plecach jak się "uleje" to się może łatwo zachłysnąć- tak było w przypadku mojego małego. Nie ma możliwości żeby zdrowe, donoszone, dziecko na odpowiednim materacyku i bez poduszki przydusiło się ot-tak.
    • memphis90 Re: spanie na brzuszku 12.01.11, 22:47
      Cóż, teorii " co zmniejsza ryzyko SIDS" jest tyle, że wszystko to nie trzyma się kupy. Przynajmniej moim zdaniem. Bo co ma np. spanie na plecach do ssania smoczka i płci żeńskiej? Poza tym osób nieprzytomnych w żadnym razie nie kładzie się na plecach, bo zwiększa to ryzyko uduszenia czy zachłyśnięcia- więc dlaczego ta sama pozycja ma być taka zbawienna dla niemowlęcia? W wielu przypadkach za nagłą śmierć dziecka odpowiadały wrodzone choroby genetyczne, a tu pozycja podczas snu naprawdę nie ma znaczenia... Moje akurat niespecjalnie lubią spać na brzuchu, ale nie mam schiz w tym temacie.
    • naana26 Re: spanie na brzuszku 12.01.11, 23:14
      dziecko chyba nie udusi się od tak. jak mu braknie tlenu, bo zaryje nosem w materac zacznie obracać głowę i odruchowo go szukać.
      • magnefar Re: spanie na brzuszku 13.01.11, 08:55
        dlatego sama musisz sobie z tym poradzić. Mój synek też od urodzenia śpi na brzuszku - może dlatego że ja całe życie tak śpię, nawet w 9 miesiącu ciąży smile
        Też nie przespałam kilka nocy po lekturze śmierci łóżeczkowej ale jak go odkładałam na plecy to wybudzał się po ok godz. Więc go zostawiłam już na tym brzuszku i on zadowolony - ja wyspana smile I sam się teraz przekręca z plecków na brzuszek.
        Mnie też się wszyscy dziwili, łącznie z opinią że jestem nieodpowiedzialna. Może tak, ale jak jemu jest tak najlepiej to mam w nosie opinie innych, sama wiem co jest dla niego dobre!
    • marysiasss Re: spanie na brzuszku 13.01.11, 10:12
      Mój synek od początku brzuszkowy. Jednym uchem wpuszczam, a drugim uchem wypuszczam wstrętne komentarze, że nie powinnam pozwalać tak spać małemu ze względu na śmierć łóżeczkową. Nie będę przecież na siłę układać synka na pleckach i usypiać go przy akompaniamencie jego krzyku. Z resztą - znam przypadek, gdzie maleństwo o mały włos nie udusiło się własnymi wymiocinami śpiąc na pleckach.
      • pruszynkaaa Re: spanie na brzuszku 13.01.11, 11:30
        > iać go przy akompaniamencie jego krzyku. Z resztą - znam przypadek, gdzie maleń
        > stwo o mały włos nie udusiło się własnymi wymiocinami śpiąc na pleckach.

Przed świętami doszłoby u mnie chyba do tragedii z tego powodu...
        Wbrew wszelkim zaleceniom syn spi od urodzenia na brzuchu - i całe szczęście, bo chyba bym go straciłasad
        Wieczorem jak zwykle zjadł kaszke i popił moim mlekiem, położyłam go spać a ten zasnął smacznie. Nie minęło 15 minut jak słyszę jakieś bulgotanie z sypialni... przerażona wbiegam i widzę mojego syna niemalże całego zalanego wymiocinami... buzia cała wysmarowana, wymiociny dosłownie wszędzie - strasznie dużo tego było... Żeby leżał na plecach... nie wiem co by było... ja sama nie wiem, czy potrafiłabym sobie poradzić z taką ilością wymiocin leżąc na plecach, a co dopiero mówiąc 9 m dziecko. Na szczęście syn trzymał głowę wysoko wysoko i już nic mu nie groziło. Wystraszony tylko mocno był sytuacja - musiał jakoś przez sen to zrobić. Strach się bać uncertain. Od tego momentu nie mam sobie nic do zarzucenia w kwestii układania dziecka do snu.
        • fasol-inka Re: spanie na brzuszku 13.01.11, 13:09
          miałam podobną sytuację jak synek miał trochę ponad 2 miesiące - tyle że w nocy, zabulgotał i oddał mleko wypite ze dwie godziny wcześniej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka