Dodaj do ulubionych

rumiane policzki

23.01.11, 15:06
może ktoś mi podpowie jaka może byc przyczyna? u mojej prawie 4 miesięcznej córeczki występują na buźce rumieńce , czasem bledsze czasem mocniejsze np po spanku , myślałam,ze to może przez zmanę mleka bo przechodziłyśmy z nutramigenu na nan1 ale wróciliśmy do samego nutramigenu i to sie utrzymuje, parę dni podawałam jej też marchewkę i zupę marchewkową z ryżem ale czy one mogą uczulać ?ja myślę że nie ale dziś odstawiłam zobaczymy , może któraś z was sie z tym spotkała i mi poradzi żebym była spokojniejsza nie chciałabym z byle pierdołą latać po lekarzach bo jeszce mi złapie jakieś diabelstwo poza tem jest bardzo radosna i nie widać żeby jej coś dokuczało
Obserwuj wątek
    • ewcik035 Re: rumiane policzki 23.01.11, 15:35
      Moja mała też ma takie policzki i jest na bebilonie pepti ale oprócz rumianych polików nie ma wysypki ,czytałam że tak może być przy wyżynających śię ząbkach i u mojej małej rzeczywiście wychodzi dolna jedynka smile więc może u ciebie też tak jest
      • pancia-jancia Re: rumiane policzki 23.01.11, 15:47
        U nas jest tak samo, od paru dni a nic nie podawałam żadnych nowości żywieniowych. Nawet miałam zakładać wątek. jest rumiany jak Mikołaj, takie mocne te rumieńce jak namalowane. Może rzeczywiście zęby?
    • marta-zs Re: rumiane policzki 23.01.11, 15:47
      Moja córka ma prawie 2 latka, od początku miała rumiane policzki. Policzki czerwienieją na zmiany, albo oba lub są normalne. Tak jak samo się pojawia, tak samo znika. Najczesniej są czerwone kiedy zmnienia się temperatura na cieplejszą, po spaniu i w czasie spania też, mozliwe ze to tez jakas alergia kontaktowa, ale jak idziemy do lekarza to policzki zawsze ma blade wink
    • dorota_ja Re: rumiane policzki 23.01.11, 16:13
      1. przegrzanie - szczególnie jak po śnie
      2, MARCHEWKA - uczula bardzo często. jak młoda jadła ją przez kilka dni pewnie ją uczuliła. Moja córa może marchew jesc co 3-4 dni max
    • apata Re: rumiane policzki 23.01.11, 20:10
      dzięki trochę jestem spokojniejsza choć dalej będę obserwować , ponoć może to byc też wpływ spacerków tj mroziku i wiaterku właśnie zakupiłam krem ochronny zobaczymy może pomoże
      • dorota_ja Re: rumiane policzki 23.01.11, 20:12
        tego nie brałam pod uwagę. nie ma opcji żeby maluch wychodził na dwór ( cały rok ) nienakremowany !
      • pancia-jancia Re: rumiane policzki 23.01.11, 20:32
        Bardzo możliwe. Ja smaruję kremem cały czas, nie wiem jak przetrwałaś zimęsmile
    • magdalenaad121 Re: rumiane policzki 23.01.11, 20:32
      u nas bylo podobnie przy przechodzeniu na zwykle mm z nutramigenu...ja podejzewalam gruszki.
      Bardzo wczesnie wprowadzasz zwykle mm a chyba twoje dziecko mialo jakies wskazania do picia nutry?
      Ja trafilam na pediatre -kretynke- ktora, kiedy synek mial tez okolo 4 miesiecy zalecila mi przechodzenie na zwykle mm skonczylo sie tak jak u Twojego synka...wypieki a przy wiekszych dawkach zwyklego mm-przechodzilam bardzo powoili, takze ból brzuszka.
      Wypieki ustapily po kilku dniach picia tylko nutramigenu.
      Od razu przeszlam na nutre i zmienilam pediatre, nowy zlapal sie za glowe i nie mogl uwierzyc ze po 1,5 mies stosowania hydrolizatu lekarka zaproponowala zmiane mleka...
      Teraz jestem madrzejsza...ale wtedy poprostu posluchalam lekarki i podalam mlodemu mleko.
      Generalna zasada jest taka ze I probe robi sie przed ukonczeniem pierwszego roku a nie tak jak u nas po 1,5 miesiaca...
      • magdalenaad121 Re: rumiane policzki 23.01.11, 20:33
        a aaa nie doczytalam o kremie....koniecznie stosuj smile
        ale mimo to przejscie na nan skonsultuj moze z innym pediatra
      • apata Re: rumiane policzki 24.01.11, 09:07
        hm... z tym przejściem z nutramigenu na zwykłe to różnie bywa zależy dlaczego podawane< u nas? mała od urodzenia była bardzo niespokojna i były problemy z kupkami, niektórzy podają wcześniej i jest okey dlatego trzeba próbować zmian no chyba że jest potwierdzona nietolerancja, poza tem moja mał od jakiegoś czasu miała problem z kupkami ale w inną stronę , robiła co najmniej po 6 razy dziennie co się wiązało z odparzeniami pupy pomimo że od razu zmieniałam pieluszkę , już naprawdę miałam dość i lekarka poradziła zmianę że może już to mleczko jej nie odpowiada , dlatego też ta marchewka po niej kupki rzadziej i pupa wyleczona , uf... powiedzcie mi jeszce czy wystarczy odstawić podejrzany produkt na 1 dzień czy trzeba na dłużej żeby wykluczyć go jako produkt powodujący alergię?
    • dexon marchewka 23.01.11, 21:22
      u nas wywoływała wielkie rumieńce
    • swingwasp Re: rumiane policzki 23.01.11, 23:05
      u nas zawsze jak zrobi się cieplej, mimo tego że młody śmiga tylko np w bodziaku. Jak temp jest wyższa u kogoś niż magiczne 23 stopnie to od razu rumieńce, im cieplej tym bardziej czerwone. Z zębami bym tego nie łączyła, przynajmniej w przypadku mojego dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka