Dodaj do ulubionych

Nagła gorączka

25.01.11, 09:59
Wczoraj synek dostał nagle gorączki 39. Podałam mu nurofen w czopku. W nocy temperatura utrzymywała się. Rano dostał następny czopek. Gorączka spadła po czym znów powróciła. Czy mam z nim szorować do lekarza czy poczekać do jutra? Od czego to może być? Nic innego mu nie dolega. Tylko ta temperatura. Może to trzydniówka? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pancia-jancia Re: Nagła gorączka 25.01.11, 10:45
      Lepiej idź do lekarza. Lepiej dmuchać na zimne a nie słuchać porad z forum w tym wypadku - nikt z nas Twojego dziecka nie obejrzy a zresztą nie jesteśmy lekarzami.
      Ja bym poszła do lekarza.
      • atrapcia Re: Nagła gorączka 25.01.11, 12:47
        Lekarze też często rozkładają ręce jeśli jest gorączka bez innych objawów więc imo nie ma sensu tłuc się z dzieckiem po przychodniach skoro to może być trzydniówka, albo po prostu od ząbków. Albo ospa czy różyczka na przykład, które się leczy objawowo i tak.
        Ja mam zasadę - jeśli nie ma innych objawów to czekam 3-4 dni.
        Moja ostatnio przechodziła trzydniówkę, którą rozpoczęła 7-dniowa biegunka. Na pogotowiu (po 4 dniach) rozłożyli ręce, dali skierowanie do szpitala w razie gdyby się pogorszyło, ale kazali czekać. 8 dnia zaczęła gorączkować, 12 wyszła wysypka. Biegunka magicznie zniknęła wraz z wysypką po 2 dniach (choć to były już kupy do 2 razy dziennie, ale bardzo brzydkie), wszystko wróciło do normy. Targanie jej po pogotowiu było zbędne.
    • greenola Re: Nagła gorączka 25.01.11, 12:49
      Jeśli poza temperaturą nic dziecku nie jest i ma apetyt, to możesz się wstrzymać jeszcze dzień przed pójściem do lekarza, to może być trzydniówka. Podawaj lek przeciwgorączkowy wg. zaleceń na ulotce (np. Nurofen w syropie), nam przy takiej temperaturze lekarz kazał podawać co 6 godzin. Ale jeśli bardzo się tym martwisz to zadzwoń do przychodni i poproś pielęgniarkę albo lekarza.
      • greenola Re: Nagła gorączka 25.01.11, 13:13
        Ale jeśli bardzo się tym mart
        > wisz to zadzwoń do przychodni i poproś pielęgniarkę albo lekarza.
        Tzn. poproś pielęgniarkę albo lekarza o radę, czy masz już z dzieckiem iść do przychodni czy odczekać kolejny dzień i obserwować.
    • abigail83 Re: Nagła gorączka 25.01.11, 12:52
      A dajesz mu czopek odpowiedni do jego wagi? Ja tak sie ostatnio wystraszylam i wezwalam lekarza, bo czopki nie zbijaly goraczki, albo zbijaly na krotko - okazalo sie, ze to raczej od zebow temperatura, a mala dostawala dwukrotnie za mala dawke. Po jednej odpowiedniej goraczka juz nie wrocila. p.s. nie miala innych objawow chorobowych, biegunki, wymiotow
      • hanusia03 Re: Nagła gorączka 25.01.11, 13:38
        No właśnie, trzeba zwracać uwagę na dawkę, bo np. paracetamol w czopkach podaje się w innych (większych) dawkach niż doustnie. Niestety nie wiem jak to jest w przypadku ibuprofenu (bo to jest w nurofenie, ibufenie, itp.)
        Z wizytą u lekarza też jeszcze bym poczekała, jeśli nie ma innych objawów tylko gorączka, wg mnie nie ma sensu ciągać dziecka po przychodniach, gdzie pełno zasmarkanych ludziwink
        Nasze dziecię tak miało, gorączka przeszła po 2 dniach po Ibufenie w syropie, przy czym 2 dnia była już niższa. A na czopki się strasznie darłasmile
      • paniluna Re: Nagła gorączka 25.01.11, 13:46
        abigail83 napisała:

> A dajesz mu czopek odpowiedni do jego wagi?
        Tak odpowiedni do wagi.
    • bacha1979 Re: Nagła gorączka 25.01.11, 13:33
      Spróbuj pobrać mocz na badanie ogólne, zanieś mocz wynik jest po kilku godzinach. Wynik pomoże wykluczyć lub potwierdzić czy to nie zapalenie dróg moczowych.
      • paniluna Re: Nagła gorączka 25.01.11, 13:51
        Dzięki za rady. Zadzwoniłam sobie do przychodni, powiedziałam co i jak i faktycznie kazali się wstrzymać z przychodzeniem. Gorączka zawsze budzi strach więc wolałam zapytać. Dzięki za radysmile Pozdrawiam.
        • greenola Re: Nagła gorączka 25.01.11, 14:01
          Życzymy szybkiego powrotu do zdrowia smile
    • titerlitury Re: Nagła gorączka 25.01.11, 13:49
      ja bym poszła do lekarza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka